Agrárközélet
Agrárközélet

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

Agrofórum Online

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Ezeket a kérdéseket járjuk körül az áprilisi Agrofórumban, amelynek fókuszába magyarországi burgonyaágazat helyzetének elemzése került.

A növényvédelmi fejezetben az őszi búza gombás betegségei közül a fekete- vagy szárrozsda biológiájával és az ellene való védekezés lehetőségeivel foglalkozunk, valamint ismertetjük az országos Fusarium belső fertőzöttség vizsgálat 2018-as eredményeit.

A kertészeti károsítók előrejelzési módszereit bemutató sorozatban ezúttal a keleti gyümölcsmoly és a barackmoly, valamint a csonthéjasok moníliás betegsége szerepel.

A mai termelési viszonyok között a növénytermesztésben megtermelt anyagok átvétele és mennyiségi dokumentálása a pontos mérlegelésen alapul. Mindezek mellett az egyes termelési folyamatok agrotechnikai követelményei gyakran az input anyagok (vetőmag, műtrágya, hajtóanyag) folyamatos helyszíni mérését igénylik. A gépesítés rovatban e hónapban méréstechnikáról, hídmérlegekről és helyszíni mérlegrendszerekről esik szó.

A kertészek számára a körtefák termőrészeit bemutató cikket, a zöldség vetőmag helyzetet elemző írást és Debrecen környéki szőlőskertek kialakulását ismertető történeti visszatekintést ajánljuk áprilisi lapszámunkból.

Az Agrofórumot előfizetheti, megrendelheti itt!

Lapunk digitális változatban is elérhető!

Precíziós mezőgazdaság: techgronómia diplomát szerezhetnek a hallgatók Kanadában

2019. július 20. 07:34

A Calgary-ben (Alberta) lévő Olds College különleges képzést indított, amelynek végén precíziós mezőgazdaság/techgronómia diplomához jutnak a hallgatók.

Erdészek a fenntarthatóságért - Erdei Vándortáborok és örökerdő gazdálkodás a Bakonyerdő Zrt.-nél

2019. július 20. 06:34

Az ország több más erdőgazdaságához hasonlóan a Bakonyerdő Zrt. is kiemelten fontos feladatának tartja a környezettudatos nevelést, amelynek az erdei iskolák mellett az Erdei Vándortáborok is fontos eszközei.

Digitális információ munkacsoport alakult a kamarában

2019. július 19. 10:52

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport. A grémium az idehaza helyspecifikus gazdálkodást választók számára kíván minőségi támogatást nyújtani a NAK segítségével.

Növekedhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára

2019. július 19. 07:34

Rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig terjedő termékpálya szereplői közötti, a megemelkedett előállítási költségek okozta feszültségek rendezése.

A napraforgó-betegségek állománykezeléséről

2018. december 27. 06:33

A legfontosabb napraforgó betegségek (szárfoltosság és tányérbetegségeket okozó gombák) elleni kémiai védelem lehetőségeivel – különösen azok időpontjának megválasztását és a védekezés hatását illetően – kapcsolatos aktuális információkkal ismerkedhetnek meg Olvasóink.

Veszélyes kártevők: Repcebecő-ormányos

2019. június 4. 10:52

A repcén táplálkozó ormányosbogarak közül a legnagyobb kárt a repcebecő-ormányos okozhatja, hiszen a lárva a magkezdeményeket és a magvakat rágja. Ezzel a közvetlen kártételével önmagában is nagy veszteséget okozhat, de közvetett kártétele is jelentős.

Repcevetőmag-üzletággal bővült a BASF

2018. szeptember 20. 13:02

A BASF az akvizíció révén a világ egyik legjelentősebb vetőmagvállalatává, a világ legnagyobb repcevetőmagos cégévé vált.

Itt az AMAZONE új dobása: önjáró Pantera 4503

2019. április 26. 06:39

A Pantera 4503 központi része egy Deutz 6-hengeres motor 218 lőerős motorteljesítménnyel. A kipufogógáz-utókezelés terén az AMAZONE a dízel-oxidációs katalizátorral és dízelrészecske-szűrővel felszerelt, környezetkímélő kipufogógáz-visszavezetésre helyezi a hangsúlyt.