Agrárközélet
Agrárközélet

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

Agrofórum Online

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Ezeket a kérdéseket járjuk körül az áprilisi Agrofórumban, amelynek fókuszába magyarországi burgonyaágazat helyzetének elemzése került.

A növényvédelmi fejezetben az őszi búza gombás betegségei közül a fekete- vagy szárrozsda biológiájával és az ellene való védekezés lehetőségeivel foglalkozunk, valamint ismertetjük az országos Fusarium belső fertőzöttség vizsgálat 2018-as eredményeit.

A kertészeti károsítók előrejelzési módszereit bemutató sorozatban ezúttal a keleti gyümölcsmoly és a barackmoly, valamint a csonthéjasok moníliás betegsége szerepel.

A mai termelési viszonyok között a növénytermesztésben megtermelt anyagok átvétele és mennyiségi dokumentálása a pontos mérlegelésen alapul. Mindezek mellett az egyes termelési folyamatok agrotechnikai követelményei gyakran az input anyagok (vetőmag, műtrágya, hajtóanyag) folyamatos helyszíni mérését igénylik. A gépesítés rovatban e hónapban méréstechnikáról, hídmérlegekről és helyszíni mérlegrendszerekről esik szó.

A kertészek számára a körtefák termőrészeit bemutató cikket, a zöldség vetőmag helyzetet elemző írást és Debrecen környéki szőlőskertek kialakulását ismertető történeti visszatekintést ajánljuk áprilisi lapszámunkból.

Az Agrofórumot előfizetheti, megrendelheti itt!

Lapunk digitális változatban is elérhető!

Átadták a SZIE Józsefmajori Tanüzemének felújított épületét

2019. október 19. 11:38

A tangazdaságban hosszú távú cél, hogy a sertéstartás mellett a hús feldolgozása is bemutatásra kerüljön saját vágópont és manufakturális húsfeldolgozó üzem létrehozásával.

Keresőkutyákat is bevetnek a britek a sertéspestis behurcolása ellen

2019. október 19. 10:36

A veszélyt olyan komolyan veszik, hogy a brit mezőgazdasági tárca körlevelet intézett az egyetemekhez, hogy kérjék meg külföldi hallgatóikat, ne hozzanak magukkal külföldről húskészítményeket.

24. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum - előtérben az új károsítók és a precíziós növényvédelem

2019. október 19. 08:37

Minden évben újabb és újabb károsítók, állati kártevők és korábban nem tapasztalt betegségek jelennek meg, ami nagy kihívás elé állítja a növényvédelmet.

Támogatják az erdészeti facsemeték termelését

2019. október 18. 13:18

Az erdészeti szaporítóanyag-termelés fontosságát mutatja, hogy az erdők fenntartása érdekében csak az állami erdőgazdaságok az elmúlt tíz évben mintegy 450 millió facsemetét ültettek el.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

Két alkalommal lesz permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés szeptemberben

2019. szeptember 5. 11:47

Az alapképzés szakmai ismeretanyagának elsajátítása vizsgaköteles.

Aratás előtt: csapatokban gyülekeznek a gabonaszipolyok

2018. június 6. 08:07

Az elmúlt héten is folytatódott a fülledt nyári meleg időjárás. A fülledtséget csak néha szakította meg egy-egy zápor- zivatar, mely sok helyen okozott károkat a vetésekben. A hirtelen lezúduló csapadék megdöntötte az érőfélben levő kalászos gabonaféléket, melyek már így várják ki az aratás kezdetét. 

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

2018. május 11. 04:53

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.