Agrárközélet
Agrárközélet

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

Agrofórum Online

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Ezeket a kérdéseket járjuk körül az áprilisi Agrofórumban, amelynek fókuszába magyarországi burgonyaágazat helyzetének elemzése került.

A növényvédelmi fejezetben az őszi búza gombás betegségei közül a fekete- vagy szárrozsda biológiájával és az ellene való védekezés lehetőségeivel foglalkozunk, valamint ismertetjük az országos Fusarium belső fertőzöttség vizsgálat 2018-as eredményeit.

A kertészeti károsítók előrejelzési módszereit bemutató sorozatban ezúttal a keleti gyümölcsmoly és a barackmoly, valamint a csonthéjasok moníliás betegsége szerepel.

A mai termelési viszonyok között a növénytermesztésben megtermelt anyagok átvétele és mennyiségi dokumentálása a pontos mérlegelésen alapul. Mindezek mellett az egyes termelési folyamatok agrotechnikai követelményei gyakran az input anyagok (vetőmag, műtrágya, hajtóanyag) folyamatos helyszíni mérését igénylik. A gépesítés rovatban e hónapban méréstechnikáról, hídmérlegekről és helyszíni mérlegrendszerekről esik szó.

A kertészek számára a körtefák termőrészeit bemutató cikket, a zöldség vetőmag helyzetet elemző írást és Debrecen környéki szőlőskertek kialakulását ismertető történeti visszatekintést ajánljuk áprilisi lapszámunkból.

Az Agrofórumot előfizetheti, megrendelheti itt!

Lapunk digitális változatban is elérhető!

Ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó - szerb kollégáival tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2019. április 21. 09:18

A tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.

Húsvéthoz képest szokatlanul alacsonyak az árak

2019. április 20. 13:33

Az integráció alacsony foka miatt a sok kis és közepes magyarországi tojástermelő érdekérvényesítő képessége jóval kisebb a koncentrált kiskereskedelemmel szemben.

Fontos a felelős állattartás

2019. április 20. 10:03

Nem szabad élő állatokat ajándékozni, csak olyan helyre, ahol alapos megfontolás után vágnak bele a gondozásukba.

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon csaknem 700 millió forintból

2019. április 20. 08:33

Az üzem kapacitása évente 200 tonna alma feldolgozását teszi lehetővé, ami naponta egy tonna gyümölcs aszalását jelenti. Az itt készülő almaszirmot elsősorban a Dél-Dunántúlon, kiskereskedelmi forgalomban tervezik értékesíteni.

A Nufarm vásárlásai fokozzák a versenyképességet a kulcsterületeken

2018. március 20. 08:06

A Nufarm jelentősen fokozta az európai vásárlók számára kínált növényvédelmi szolgáltatást, miután megállapodás született több mint 50 növényvédelmi formuláció megvásárlásáról az Adama és Syngenta cégektől.

Az AGRYA nemzetközi növényvédelmi konferenciát hirdet fiatal gazdáknak

2018. október 24. 06:55

A növényvédő szer szabályozás átalakulása, a hatóanyag kivonások komoly feladat elé állítják a gazdálkodókat.

Repcevetőmag-üzletággal bővült a BASF

2018. szeptember 20. 13:02

A BASF az akvizíció révén a világ egyik legjelentősebb vetőmagvállalatává, a világ legnagyobb repcevetőmagos cégévé vált.

A fungicid-rezisztencia jelentősége

2019. január 14. 08:25

A kémiai védelem az integrált növényvédelem egyik jelentős eszköze. A növényvédő szerek, ezen belül is a fungicidek alkalmazásának eredményességét azonban számos tényező negatívan befolyásolja.