Agrárközélet
Agrárközélet

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

Agrofórum Online

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Ezeket a kérdéseket járjuk körül az áprilisi Agrofórumban, amelynek fókuszába magyarországi burgonyaágazat helyzetének elemzése került.

A növényvédelmi fejezetben az őszi búza gombás betegségei közül a fekete- vagy szárrozsda biológiájával és az ellene való védekezés lehetőségeivel foglalkozunk, valamint ismertetjük az országos Fusarium belső fertőzöttség vizsgálat 2018-as eredményeit.

A kertészeti károsítók előrejelzési módszereit bemutató sorozatban ezúttal a keleti gyümölcsmoly és a barackmoly, valamint a csonthéjasok moníliás betegsége szerepel.

A mai termelési viszonyok között a növénytermesztésben megtermelt anyagok átvétele és mennyiségi dokumentálása a pontos mérlegelésen alapul. Mindezek mellett az egyes termelési folyamatok agrotechnikai követelményei gyakran az input anyagok (vetőmag, műtrágya, hajtóanyag) folyamatos helyszíni mérését igénylik. A gépesítés rovatban e hónapban méréstechnikáról, hídmérlegekről és helyszíni mérlegrendszerekről esik szó.

A kertészek számára a körtefák termőrészeit bemutató cikket, a zöldség vetőmag helyzetet elemző írást és Debrecen környéki szőlőskertek kialakulását ismertető történeti visszatekintést ajánljuk áprilisi lapszámunkból.

Az Agrofórumot előfizetheti, megrendelheti itt!

Lapunk digitális változatban is elérhető!

Januárban újra lehet pályázni a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyért!

2019. december 8. 04:36

A védjegyrendszerben az állami szerepvállalás garanciát jelent a minőségre, többek között azért, mert a Nébih laboratóriumai adják az ellenőrzés hátterét, és az Arany Fokozat elnyerésének alapjául szolgáló Termékmustra mögött is a hivatal szakemberei állnak

Közös Agrárpolitika: a jövőről tanácskoztak a közép-kelet-európai agrárszervezetek

2019. december 7. 13:01

Az agrárszervezetek a találkozón a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről tanácskoztak, közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben rögzítették, hogy összehangolják tevékenységüket a 2020-2027 közötti európai uniós agrárpolitika kereteinek és pénzügyi forrásainak kialakítása során.

Big Data: az adatok megfelelő elemzése igazi versenyelőny

2019. december 7. 08:37

Napjainkban már a mezőgazdaságban is lehetőségünk van a különböző folyamatok során keletkező adatok folyamatos rögzítésére, illetve tárolására.

Korlátozott MKR elérés decemberben

2019. december 7. 04:38

Az adatbeépítés miatt a MKR és a MePAR 2019. december 2. és 16. között korlátozottan érhetők el. – áll az Államkincstár közleményében.

Gabonáink egészségére!

2019. március 25. 09:49

Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei? Rutinos gazdákat kérdeztünk növényvédelmükről.

AKG: Módosult a 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája

2018. április 8. 20:49

Módosult az akg-kifizetés során 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája.

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

2018. május 1. 16:10

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.

Beérett, lábon álló kukoricák kártevői

2018. január 23. 20:32

A kukorica kiterjedt kártevő közösségéből a talán legkevésbé ismert, jelentőségüket tekintve háttérbe sorolt kártevő csoportot képviselik az ún. időskori, szeneszcens kártevők.