COVID-Agrár
COVID-Agrár

A búzán vitatkozik Románia és Egyiptom

A búzán vitatkozik Románia és Egyiptom

Agrofórum Online

Két, búzával megrakott egyiptomi hajó sem tud kihajózni a román Konstanca kikötőjéből. Bukarest a koronavírus miatt léptetett életbe exportkorlátozásokat.

„Azok a kiviteli szerződések teljesíthetők, amelyeket még az exportkorlátozások április 10-i bevezetése előtt kötöttek meg a szerződő felek” – mondta Adrian Oros, román mezőgazdasági miniszter. A Thomson Reuter hírügynökség arra is rákérdezett a miniszternél, hogy az Egyiptomba irányuló exportügylet sorsa mi lesz. Erre Adrian Oros azt válaszolta, hogy „nem akadályozzák” az ügylet megvalósulását.

A 98,4 milliós Egyiptom világ a legnagyobb búzavásárlója. Románia pedig az egyik legjelentősebb gabonaexportőr a közel-keleti térség irányába. A legnagyobb egyiptomi gabonaimportőr, a GASC három, egyenként 60 ezer tonnás beszerzésre kötött szerződést a román féllel a február 11-i tenderén. Egy, az ügyletre rálátó Reuters-forrás azt mondta, hogy a szállítmány hamarosan elindulhat csak „némi papírmunkára van szükség”. Kairó kiemelt célja jelenleg a stratégiai tartalékok növelése, ezen a héten például már két búzabeszerzési tendert is tartottak.

A konstancai kikötőből április 7-én indult egy gabonával megrakott egyiptomi hajó, de két másik még a kikötőben van. Az egyiket már megrakodták.

Románia április 10-én tiltotta meg a búza, az árpa, a tritikálé, a zab, a rozs, a búzaliszt és számos egyéb élelmiszer kivitelét az Európai Unión kívüli országokba. Ezzel a hazai ellátási biztonságát akarja növelni Bukarest a koronavírus idején.

A román kiviteli korlátozások még az amerikai búzatermelőkre is hatással volt, ugyanis abban bíztak, hogy az egyiptomi búzabeszerzési tendereken sikeresen szerepelhetnek. Az amerikai remények azt követően éledtek újjá, hogy Románia a múlt héten a megbízható belföldi ellátás fenntartása érdekében kiviteli tilalmat hirdetett ki. A koronavírus miatt lettek óvatosabbak a román szabályozó hatóságok. Bukarest ezzel az ukrán és az orosz mintát követte. A Fekete-tenger térségében lecsökkent gabonakínálat miatt akár az amerikai eladók is szerephez juthatnak a Közel-Keleten.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Betakarítási kockázatokat hoz a meleg időjárás

2020. június 5. 08:03

A kukorica kurzusának jót tett, hogy a koronavírus-járvány utáni helyzetben várhatóan emelkedik az üzemanyagok és így a kukoricából előállított etanol iráni igény is.

Két hónapos mélyponton a szójabab ára

2021. június 17. 06:13

Európában bár a pluszok domináltak, de a repce csaknem két százalékos értékvesztése beárnyékolta az összképet.

Jó napot zárt a párizsi gabonatőzsde

2020. május 21. 08:03

A búza kurzusa azt követően lódult meg, hogy a fekete-tengeri régióból olyan hírek érkeztek, mely szerint a terméskilátások alacsonyabbak a korábban vártnál.

Kezd magára találni a szójabab árjegyzése

2020. február 20. 09:33

A befektetők díjazták, hogy a kínai kormány arról határozott, hogy csaknem hétszáz számos termék közt egy évig vámmentességet vezet be a szójababra is.