COVID-Agrár
COVID-Agrár

Hét éves csúcsra röpítette a rizs árát a koronavírus

Hét éves csúcsra röpítette a rizs árát a koronavírus

Agrofórum Online

Annak ellenére emelkedett a rizs ára, hogy az ellátás a szakemberek szerint biztosított. A felvásárlások és az esetleges megbetegedések miatt a termelésből kieső munkaerő kapcsán kialakult félelem hajtotta rekordszintre a kurzust.

Egy tonna rizs 324,3 dollárba került nemrég, utoljára 2013. április végén került ennél többe a rizs. A termék árát az általában erősödő gabonaárak, így a búza árának ralija is erősítette. A Thaiföldön termelt rizs iránt egyre nagyobb igény mutatkozott az árupiacokon, miután India és Vietnám, mint a legnagyobb exportőrök stratégiai alapanyagnak nyilvánították a rizst és az új típusú koronavírus terjedés emiatt bejelentették az export korlátozását. Ezzel párhuzamosan az importőrök a koronavírus terjedésével összhangban próbálták feltölteni gabonakészleteiket. Indiában közben a kijárási korlátozások miatt munkaerőhiány és logisztikai zavarok léptek fel, emiatt nem is tudtak már eleget tenni szerződéses kötelezettségeiknek az indiai termelők.

A rizs ára egyébként még 2019 végén kezdett emelkedni, akkor még 268,52 dollárba került egy tonnányi termék. Ekkor a thaiföldi súlyos aszályos időjárás és az ázsiai, illetve az afrikai importőrök részéről jelentkező erős kereslet tolta felfelé az árakat. Az árak emelkedése annak ellenére folytatódott, hogy robusztus termésre számítanak ebben a betakarítási szezonban.

Ázsiában termelik a világ rizsellátásnak kilencven százalékát. Szakértők szerint a rizstermelésben, mint az egész mezőgazdaságban rendkívül fontosak az ültetési és betakarítási időszakok, így ha azokat elmulasztják, akár a koronavírus miatt, akkor az komoly következményekkel járhatnak. Számos országban a mezőgazdaságban nagyon sok vendégmunkást alkalmaznak, ha ők az utazási korlátozások miatt nem tudnak időben elkezdeni dolgozni a földeken, akkor az a terménykilátásokra is negatív hatással lesz.

Érdekesség a rizs kereskedésével kapcsolatban, hogy az amerikai árupiacon, úgynevezett „hundredweights”-ben, azaz „százfont”-ban mérik az árakat, ez kerül jelenleg dollárba. Ennek a mennyiségnek „cwt” a rövidítése és az Egyesült Államokban valóban 100 font súlyt jelent, így egy „hundredweights” 45,359 kilogramm, azonban az Egyesült Királyságban egy „birodalmi százfont” 112 fontnak felel meg, azaz 50,802 kilogrammnak. Angliában különben ezt az 1835-ös súly- és mértékegység-törvény meghatározta meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Vegyes képet mutattak múlt héten a gabonapiacok

2020. április 27. 05:37

Európában múlt héten vegyes kép rajzolódott ki a gabonatermékek piacán, hiszen a négy kiemelten fontos agrártermék közül a takarmánybúza és a kukorica ára emelkedett. A malmi búza és a repce viszont olcsóbb lett öt nap alatt.

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai? (II. rész)

2020. május 12. 05:37

A rizskombájnok felépítése eltér a hagyományos gabonakombájnoknál megszokott formától. A vágószerkezet általában vertikális kivitelű, de egyes gyártók készítenek vízszintes vágóasztalt is.

Kína és India uralja a rizspiacot

2021. február 7. 05:48

Kína 209,6 millió tonnás rizsmennyiséggel vezeti a globális listát. A második helyen India áll 177,6 millió tonnával.

Amerikában drágultak a gabonák múlt héten

2020. június 3. 06:36

A párizsi árutőzsdén a malmi búza ára stagnál öt nap után és a ugyanúgy a 188,25 euró/tonnás áron ment hétvégi pihenőre a kurzus, mint egy hete.