Gazdahely
Gazdahely

Időszerű MÁKos teendők – avagy ideje ránézni az ügyfélkapunkra

Időszerű MÁKos teendők – avagy ideje ránézni az ügyfélkapunkra

Agrofórum Online

A nyár vége felé célszerű ismét gyakrabban ránézni az ügyfélkapujára minden gazdálkodónak. Kezdenek landolni a MÁK-os értesítések tárhelyünkön, például azzal a felszólítással, hogy 10 napon belül igazoljuk a jogszerű földhasználatot.

Ilyen felszólítást azok a gazdálkodók kapnak, akiknél nem ellenőrizhető vagy nem egyértelműsíthető a benyújtott egységes kérelmükben szereplő területek földhasználata, előfordulhat ugyanis, hogy nincs nyoma a földhasználatot igazoló adatoknak a közhiteles nyilvántartásokban sem. Akkor is előfordulhat ilyen felszólítás érkezése, ha az igényelt terület nagysága és a feltöltéskor beadott földhasználati igazolás nincs fedésben egymással.

Fontos változás, hogy 2019-ben a jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzéseket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldik ki. Ha tehát a gazdálkodónak nincs saját ügyfélkapuja, akkor sem kapja meg postai úton a végzést, hanem a meghatalmazottja, illetve az a kamarai meghatalmazott (falugazdász) kapja meg, aki benyújtotta a kérelmét.

A végzés megérkezése után 10 napja van az érintettnek benyújtania a földhasználat igazolására szolgáló dokumentumot és nyilatkozatot tenni az egységes kérelemkitöltő felületén a ’Jogszerű földhasználat nyilatkozat 2019’ fül alatt. A csatolmányba kell feltölteni azt a szerződést, rokonsági igazolást, vagy bármilyen egyéb dokumentumot, amivel alátámasztja a földhasználatot.

Időszerű bejelenteni a betakarítások időpontját és a zöldítésben alkalmazott másodvetések vetési/később beforgatási/ időpontját is. Azonban nem számít minden betakarításnak és fontos a dátumok, időpontok helyes megadása is!

A Főnövény betakarítási időpontjának bejelentése menüpontban véletlenül se jelentsünk be kaszálást, az nem minősül betakarításnak. A betakarítást abban az esetben kell bejelenteni, ha az ténylegesen lekerült a területről, ott már nem található meg. Nagyon fontos ez a szankciók elkerülése miatt, például az AKG zöldugar esetén, ahol 3 évig a területen kell lennie a zöldugarnak, ott egy ilyen betakarítás bejelentés súlyos szankciókat vonhat maga után (hiszen úgy értelmezik, hogy nem teljesült a 3 év).

A rosszul bejelentett betakarítási időpont a diverzifikációs követelmények betartásánál is problémát okozhat. A zöldítésnél a növénytermesztés diverzifikálása szempontjából azokat a növénykultúrákat lehet figyelembe venni, amelyek május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban a leghosszabb ideig vannak jelen a termelő tábláin, és az egységes kérelemben is úgy szerepelnek, mint be nem takarított növény. Az EFA-ként elszámolni kívánt nitrogénmegkötő növényeknek esetén pedig feltétlenül figyeljünk a termesztési időszakokra, azaz

-az évelő növények május 1-jétől szeptember 30-ig,

-az egynyári növények április 1-jétől május 31-ig,

-a szója május 15-től július 15-ig,

-a zöldborsó, lóbab május 1-jétől május 31-ig,

-a bab május 10-től július 20-ig

számolható el EFA-ként.

Ne jelentsünk főnövény-betakarítást ezen időszakban, ha a növény még a területen van!

Az EFA másodvetés bejelentését se felejtsék el! Ehhez három számot jegyezzen meg: 15-60-15 😉 Ténylegesen a másodvetést legkésőbb október 1-ig el kell vetni, vetés után 15 nappal be kell jelenteni a kérelem felületén akkor is a pontos dátummal, ha nem egyezik a kérelem beadásakor beírt másodvetés tervezett dátumával. Az EFA-ként elszámolt másodvetéseknek minimum 60 napig jelen kell lennie a földterületen, ezután a beforgatást is 15 napon belül ugyanitt be kell jelentenie a gazdálkodónak.

Időközben amennyiben nitrátérzékeny területen gazdálkodik, ellenőrizze, hogy minden táblájára rendelkezik-e 5 évnél nem régebbi talajlabor eredménnyel, illetve időben készüljön el a tápanyag-gazdálkodási tervvel, vagy keressen ehhez megfelelő szaktanácsadót (például ITT), aki elkészíti ezt.

VPAKG-VPÖKO támogatásban a tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésének határideje 2019. 09. 30. (vagy betakarítást követő 30 nap).

Fontos határidőre hívom még fel a figyelmüket: 2019. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének határideje 2019.09.15.! A tárgyévi egységes kérelemben bejelentett területméretek és termesztett növénykultúrák figyelembe vételével a Kincstár számlájára kell kiegyenlíteni a tartozást.

Dr. Harcsa Marietta,
névjegyzéki szaktanácsadó (NAK- 4149)
gazdahely.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ajándékozz kistermelői terméket karácsonyra is!

2020. november 5. 12:09

Ahogyan azt már tavaly is megírtuk, a kereskedelem legpörgősebb időszakában is számtalan lehetőségünk van arra, hogy a pénzünkkel a hazai kistermelők javára „szavazzunk”, és erősítsük a hazai termékek értékét ezáltal.

Kistermelői ajándékok karácsonyra

2019. november 19. 05:36

Hamarosan elérkezik a kereskedelem legpörgősebb időszaka és egyben (amennyiben a saját oldalunkat is nézzük) a lehetősége annak, hogy a pénzünkkel „szavazzunk”. Arra szavazunk, hogy a multik szeptember óta csillivilli módon csalogató termékeivel lepjük meg szeretteinket, vagy idén adunk valami újat nem csak az ajándékozottaknak, hanem hazai kistermelőknek, akik szívből készítik termékeiket?

E-vény szolgáltatás az Agromediumban

2019. október 27. 08:48

Tavaly már bemutattam az Agromediumot, amely (túlzás nélkül állítom) a legesleghasznosabb applikáció a gazdálkodók számára, hiszen segítségével gyorsan, könnyen és offline kereshető a megfelelő növényvédő szer.

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

Mákos bejglit nem tanácsos enniük a várandós nőknek?

2023. december 11. 10:10

Egyet a mákosból, egyet a diósból, egyet a mákosból… A bejglit karácsonykor addig tömjük magunkba, amíg el nem fogy. De van-e káros hatása a máknak a várandós nőkre?

Máktisztító üzemet adtak át Tiszavasváriban

2018. szeptember 11. 10:06

A máktermeléssel, feldolgozással és értékesítéssel foglalkozó társaság eddig tevékenységét bérmunkában végeztette, a tervek szerint a jövőben a teljes mákfeldolgozást Tiszavasváriba szeretnék telepíteni.

A növény, ami jelentős extra profitot hozhat - Megdupláznák a mák magyarországi vetésterületét

2019. március 8. 20:31

Az időjárásnak köszönhetően rendkívül korán a földbe kerültek a mák vetőmagok, március első hetére vélhetően az ország egész területén végeznek a munkával a gazdálkodók

Agrárlogisztikai központ épült Tolna megyében

2018. november 15. 08:17

A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra.