Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Laudis a mákban, avagy a kötelező jó!

Laudis a mákban, avagy a kötelező jó!

Bayer Crop Science

A mák Közép-Ázsiából kiindulva hódította meg szinte az egész világot; a legrégebben termesztett növénykultúrák között említi számos szakirodalom.

Magyarországon a 2000-es évek előtt a kiskertek, illetve a kisebb gazdaságok növénye volt (nagyobb gazdaságokban úgynevezett háztáji kultúrának számított). Jelentős kézimunkaigénye és bizonytalan termesztése miatt nem igazán tudott beilleszkedni a szántóföldi növénytermesztésbe.

A máknak gyenge a korai fejlődése és nagy a herbicidérzékenysége, így – a Laudis megjelenése előtt – jelentős gondot okozott, hogy a termesztéstechnológiát eltolják a kézimunkát mellőző irányba. A gépi betakarítás legnagyobb gátja, hogy kezdetben csak pre és korai poszt gyomirtási eljárások voltak használatosak, így a késői gyomosodás jelentős minőségi és mennyiségi kárt okozott a mákszem, illetve a máktok értékesítésében.

A Bayer a Laudis megjelenésével és mákban való engedélyeztetésével jelentősen hozzájárult a kultúra termesztésének stabilitásához, a termésterületek, termésátlagok növekedéséhez, és beillesztette a mákot a szántóföldi növénytermesztésbe.

A Laudis kijuttatása a mák 6-8 leveles korától lehetséges szélsőséges esetben akár a virágzásig, 1,8-2,2 l/hektáros dózisban, közepes cseppnagysággal. A szakirodalom csak teljesen ép viaszrétegnél javasolja a kijuttatást. Ezzel szemben a gyakorlatban olyannyira nem toxikus a mákra, hogy enyhén sérült viaszrétegnél is, kijuttatás után a növény enyhén kivilágosodik és pár nap elteltével tünetmentesen továbbfejlődik.

Laudis-os kezelés után 2 héttel (Árpádhalom, Zoltántér Kft., 2016. május 21.)

A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles, a magról kelő egyszikű gyomfajok 1-3 leveles állapotában javasolt a kijuttatás. A gyomok közül ki kell emelni a libatopféléket, a csattanó maszlagot és a parlagfüvet, melyek a legnagyobb károkat okozhatják a termesztés során. Ezen gyomoknál az elkésett kijuttatásnál gyomirtási szempontból már túlfejlett egyedeket is képes blokkolni a fejlődésben egészen a betakarításig, így jelentősen elősegíti a máktermesztését.

A Laudis használatának a szükségességét és biztonságát több kísérletben (átfedések, szerves trágyázott területek, osztott kezelések, kései kezelések stb.) is sikerült bizonyítani a Máktermelők Országos Szövetségével együttműködve. Az előbb említett okok miatt és a termesztés egyre inkább intenzívebbé válásának folytán a Laudis nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen elemévé vált a technológiának, és a sikeres máktermesztés egyik zálogává vált. Legutoljára pedig csak apróbetűvel saját véleményem: 2003 óta termeltetek mákot, és mint növényvédelmi szakmérnök a Laudis engedélyezése után, minden szerződő partneremnek azt javaslom: „ezt ne hagyd ki”!

Kapás Nándor növényvédelmi szakmérnök
+36-30/633-5656

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a termésbiztonság eléréséhez

2024. április 17. 11:10

A kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét jelentősen meghatározza a gyomnövények elleni védekezés eredményessége.

A mechanikai gyomirtásé a jövő!

2024. március 8. 05:40

A mechanikai gyomirtás visszatérését lehet várni a szántóföldi növénytermesztésben. Az ökológiai gazdálkodásban eddig is alapvető volt, de most már a teljes szántóföldi növénytermesztésben a reneszánszát éli!

BuXa csomag - Pénztárcakímélő megoldás kalászosokban

2024. március 5. 05:40

Az őszi kalászosok gyomirtása a múlt év csapadékos időjárása miatt nagyon sok gazdaságban elmaradt. Ennek eredményeképpen a megszokottnál nagyobb felületen várható tavaszi gyomirtás az őszi kalászosokban.

Ha őszi gyomirtás, akkor Legato Trio – Gyomirts most, fizesd ki tavasszal!

2023. augusztus 29. 05:40

Az őszi előkészületek és a tavaszi tervezés mindig kihívás elé állítja a mezőgazdaságban dolgozókat. Az évszakok és a terméshozamot befolyásoló időjárási tényezők változása megkívánja a növénytermesztési stratégiák finomhangolását. Ahhoz, hogy kalászos gabonáinak nagyobb esélyt adjon a jó termésre a gyomirtási stratégia kialakításánál nem szabad lemondani az őszi gyomirtás nyújtotta lehetőségekről, előnyökről.

Május utolsó napjaiban sem csökkent a fertőzési nyomás

2024. június 3. 13:10

Fertőznek a kórokozó gombák, nagy erővel támadnak a levéltetvek, a gyümölcsmolyok és egyre több cseresznyelegyet fognak a ragacsos sárgalapok. Növekvő fertőzési nyomásról, teendőkról Zsigó György növényorvos növényvédelmi felhívását olvashatják.

Felhívás növényvédelmi képzésre!

2024. február 12. 16:40

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Budapest-Fővárosi Szervezete 2024. március 11-i indítással növényvédelmi alaptanfolyamot szervez, a II. forgalmi kategóriájú növényvédő szerek vásárlására és felhasználására jogosító engedély megszerzéséhez.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: napraforgón jelentősen fertőz a peronoszpóra

2023. június 20. 09:10

Június utolsó dekádjában megérkezett a nyári időjárás. Nappal általában 30 °C körüli hőmérséklettel találkozni, ami éjszakánként sem süllyedt 15 fok alá. A relatív páratartalom mindvégig magas volt.

A gabonavírusok szerepe a gyakorlatban

2019. május 25. 07:19

Hazánkban évente megközelítőleg 1 millió 250 ezer hektáron termesztünk őszi búzát. Termesztett gabonaféléinket számos vírus, baktérium és gomba kórokozó betegítheti meg. A vírusok elleni védekezésben a fő gondot az jelenti, hogy ellenük csak preventíven tudunk fellépni.