Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Laudis a mákban, avagy a kötelező jó!

Laudis a mákban, avagy a kötelező jó!

Bayer Crop Science

A mák Közép-Ázsiából kiindulva hódította meg szinte az egész világot; a legrégebben termesztett növénykultúrák között említi számos szakirodalom.

Magyarországon a 2000-es évek előtt a kiskertek, illetve a kisebb gazdaságok növénye volt (nagyobb gazdaságokban úgynevezett háztáji kultúrának számított). Jelentős kézimunkaigénye és bizonytalan termesztése miatt nem igazán tudott beilleszkedni a szántóföldi növénytermesztésbe.

A máknak gyenge a korai fejlődése és nagy a herbicidérzékenysége, így – a Laudis megjelenése előtt – jelentős gondot okozott, hogy a termesztéstechnológiát eltolják a kézimunkát mellőző irányba. A gépi betakarítás legnagyobb gátja, hogy kezdetben csak pre és korai poszt gyomirtási eljárások voltak használatosak, így a késői gyomosodás jelentős minőségi és mennyiségi kárt okozott a mákszem, illetve a máktok értékesítésében.

A Bayer a Laudis megjelenésével és mákban való engedélyeztetésével jelentősen hozzájárult a kultúra termesztésének stabilitásához, a termésterületek, termésátlagok növekedéséhez, és beillesztette a mákot a szántóföldi növénytermesztésbe.

A Laudis kijuttatása a mák 6-8 leveles korától lehetséges szélsőséges esetben akár a virágzásig, 1,8-2,2 l/hektáros dózisban, közepes cseppnagysággal. A szakirodalom csak teljesen ép viaszrétegnél javasolja a kijuttatást. Ezzel szemben a gyakorlatban olyannyira nem toxikus a mákra, hogy enyhén sérült viaszrétegnél is, kijuttatás után a növény enyhén kivilágosodik és pár nap elteltével tünetmentesen továbbfejlődik.

Laudis-os kezelés után 2 héttel (Árpádhalom, Zoltántér Kft., 2016. május 21.)

A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles, a magról kelő egyszikű gyomfajok 1-3 leveles állapotában javasolt a kijuttatás. A gyomok közül ki kell emelni a libatopféléket, a csattanó maszlagot és a parlagfüvet, melyek a legnagyobb károkat okozhatják a termesztés során. Ezen gyomoknál az elkésett kijuttatásnál gyomirtási szempontból már túlfejlett egyedeket is képes blokkolni a fejlődésben egészen a betakarításig, így jelentősen elősegíti a máktermesztését.

A Laudis használatának a szükségességét és biztonságát több kísérletben (átfedések, szerves trágyázott területek, osztott kezelések, kései kezelések stb.) is sikerült bizonyítani a Máktermelők Országos Szövetségével együttműködve. Az előbb említett okok miatt és a termesztés egyre inkább intenzívebbé válásának folytán a Laudis nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen elemévé vált a technológiának, és a sikeres máktermesztés egyik zálogává vált. Legutoljára pedig csak apróbetűvel saját véleményem: 2003 óta termeltetek mákot, és mint növényvédelmi szakmérnök a Laudis engedélyezése után, minden szerződő partneremnek azt javaslom: „ezt ne hagyd ki”!

Kapás Nándor növényvédelmi szakmérnök
+36-30/633-5656

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei

2019. május 22. 07:23

Az aszályos tavaszt követő több hetes intenzív csapadék erős lehűléssel érkezett az országba. A már kikelt tavaszi kultúrákon egyértelmű jelei mutatkoznak ennek a kedvezőtlen időszaknak: a kukorica, a napraforgó és a szója fejlődése lelassult, tápanyag-hiánytünetek figyelhetők meg az állományokon.

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17. 09:06

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.

A termikus gyomirtás újra hódít?

2019. május 13. 11:47

A perzseléses technológia megvalósítására számos megoldás született a kerti berendezésektől kezdve a szántóföldi nagyteljesítményű kultivátorokig.

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

2019. május 10. 03:33

Az állománypermetezések akkor a leghatékonyabbak, ha a gyomnövények 2-4 leveles állapotban vannak.

A repce őszi kártevőközösségének sajátságai

2018. november 4. 08:30

A repcét károsító kártevők közössége rendkívül népes, de ezek közül is az ún. juvenilis, őszi vegetációs periódusban támadók a legfajgazdagabbak. A csoport legjelentősebb kártevői, kártevő csoportjai a keresztesek földibolhái, a kis káposztalégy, a nagy repcebolha és a keresztesek levéldarazsai. A polifág kártevőként a mezei pocok, míg kisebb jelentőségű fajokként a repce-gubacsormányos és a honvédbogár említhetők.

Inváziós kártevők: a burgonya cisztaképző fonálférgei

2019. január 18. 08:35

Az inváziós kártevőkről szóló sorozatunkban a májusi lapszámban a burgonya cisztaképző fonálférgek kártételéről, morfológiájáról, fajmeghatározási módszereiről és patotípusairól olvashatnak.