Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Laudis a mákban, avagy a kötelező jó!

Laudis a mákban, avagy a kötelező jó!

Bayer Crop Science

A mák Közép-Ázsiából kiindulva hódította meg szinte az egész világot; a legrégebben termesztett növénykultúrák között említi számos szakirodalom.

Magyarországon a 2000-es évek előtt a kiskertek, illetve a kisebb gazdaságok növénye volt (nagyobb gazdaságokban úgynevezett háztáji kultúrának számított). Jelentős kézimunkaigénye és bizonytalan termesztése miatt nem igazán tudott beilleszkedni a szántóföldi növénytermesztésbe.

A máknak gyenge a korai fejlődése és nagy a herbicidérzékenysége, így – a Laudis megjelenése előtt – jelentős gondot okozott, hogy a termesztéstechnológiát eltolják a kézimunkát mellőző irányba. A gépi betakarítás legnagyobb gátja, hogy kezdetben csak pre és korai poszt gyomirtási eljárások voltak használatosak, így a késői gyomosodás jelentős minőségi és mennyiségi kárt okozott a mákszem, illetve a máktok értékesítésében.

A Bayer a Laudis megjelenésével és mákban való engedélyeztetésével jelentősen hozzájárult a kultúra termesztésének stabilitásához, a termésterületek, termésátlagok növekedéséhez, és beillesztette a mákot a szántóföldi növénytermesztésbe.

A Laudis kijuttatása a mák 6-8 leveles korától lehetséges szélsőséges esetben akár a virágzásig, 1,8-2,2 l/hektáros dózisban, közepes cseppnagysággal. A szakirodalom csak teljesen ép viaszrétegnél javasolja a kijuttatást. Ezzel szemben a gyakorlatban olyannyira nem toxikus a mákra, hogy enyhén sérült viaszrétegnél is, kijuttatás után a növény enyhén kivilágosodik és pár nap elteltével tünetmentesen továbbfejlődik.

Laudis-os kezelés után 2 héttel (Árpádhalom, Zoltántér Kft., 2016. május 21.)

A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles, a magról kelő egyszikű gyomfajok 1-3 leveles állapotában javasolt a kijuttatás. A gyomok közül ki kell emelni a libatopféléket, a csattanó maszlagot és a parlagfüvet, melyek a legnagyobb károkat okozhatják a termesztés során. Ezen gyomoknál az elkésett kijuttatásnál gyomirtási szempontból már túlfejlett egyedeket is képes blokkolni a fejlődésben egészen a betakarításig, így jelentősen elősegíti a máktermesztését.

A Laudis használatának a szükségességét és biztonságát több kísérletben (átfedések, szerves trágyázott területek, osztott kezelések, kései kezelések stb.) is sikerült bizonyítani a Máktermelők Országos Szövetségével együttműködve. Az előbb említett okok miatt és a termesztés egyre inkább intenzívebbé válásának folytán a Laudis nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen elemévé vált a technológiának, és a sikeres máktermesztés egyik zálogává vált. Legutoljára pedig csak apróbetűvel saját véleményem: 2003 óta termeltetek mákot, és mint növényvédelmi szakmérnök a Laudis engedélyezése után, minden szerződő partneremnek azt javaslom: „ezt ne hagyd ki”!

Kapás Nándor növényvédelmi szakmérnök
+36-30/633-5656

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Éljünk együtt a fenyércirokkal?! - A rezisztens fenyércirok szabályozásának lehetőségei

2018. március 3. 11:44

Az Ötödik Országos Gyomfelvételezés adatai alapján nyolc egyszikű gyomfaj igényel a gazdálkodóktól nagyobb odafigyelést.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

Az uborka peronoszpóra gyógyítása

2018. július 26. 17:51

Noha a bizonytalan piac, és a nagy kézimunkaerő-igény miatt a konzervuborka termőfelület drasztikusan visszaesett, vannak bátor vállalkozók, akik évről évre megpróbálkoznak az uborka termesztésével.

A kukorica gombás betegségei és ellenük való védekezés – A kukorica szár- és levélbetegségei (2/2.)

2019. június 9. 04:36

A fuzáriumos betegségeken kívül egyéb gombás betegségeit is ismerjük a kukoricának. A cikkben ezek közül mutatjuk be a legjelentősebbeket, megemlítve még néhány Magyarországon is előforduló érdekesebb kórokozót.