Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Laudis a mákban, avagy a kötelező jó!

Laudis a mákban, avagy a kötelező jó!

Bayer Crop Science

A mák Közép-Ázsiából kiindulva hódította meg szinte az egész világot; a legrégebben termesztett növénykultúrák között említi számos szakirodalom.

Magyarországon a 2000-es évek előtt a kiskertek, illetve a kisebb gazdaságok növénye volt (nagyobb gazdaságokban úgynevezett háztáji kultúrának számított). Jelentős kézimunkaigénye és bizonytalan termesztése miatt nem igazán tudott beilleszkedni a szántóföldi növénytermesztésbe.

A máknak gyenge a korai fejlődése és nagy a herbicidérzékenysége, így – a Laudis megjelenése előtt – jelentős gondot okozott, hogy a termesztéstechnológiát eltolják a kézimunkát mellőző irányba. A gépi betakarítás legnagyobb gátja, hogy kezdetben csak pre és korai poszt gyomirtási eljárások voltak használatosak, így a késői gyomosodás jelentős minőségi és mennyiségi kárt okozott a mákszem, illetve a máktok értékesítésében.

A Bayer a Laudis megjelenésével és mákban való engedélyeztetésével jelentősen hozzájárult a kultúra termesztésének stabilitásához, a termésterületek, termésátlagok növekedéséhez, és beillesztette a mákot a szántóföldi növénytermesztésbe.

A Laudis kijuttatása a mák 6-8 leveles korától lehetséges szélsőséges esetben akár a virágzásig, 1,8-2,2 l/hektáros dózisban, közepes cseppnagysággal. A szakirodalom csak teljesen ép viaszrétegnél javasolja a kijuttatást. Ezzel szemben a gyakorlatban olyannyira nem toxikus a mákra, hogy enyhén sérült viaszrétegnél is, kijuttatás után a növény enyhén kivilágosodik és pár nap elteltével tünetmentesen továbbfejlődik.

Laudis-os kezelés után 2 héttel (Árpádhalom, Zoltántér Kft., 2016. május 21.)

A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles, a magról kelő egyszikű gyomfajok 1-3 leveles állapotában javasolt a kijuttatás. A gyomok közül ki kell emelni a libatopféléket, a csattanó maszlagot és a parlagfüvet, melyek a legnagyobb károkat okozhatják a termesztés során. Ezen gyomoknál az elkésett kijuttatásnál gyomirtási szempontból már túlfejlett egyedeket is képes blokkolni a fejlődésben egészen a betakarításig, így jelentősen elősegíti a máktermesztését.

A Laudis használatának a szükségességét és biztonságát több kísérletben (átfedések, szerves trágyázott területek, osztott kezelések, kései kezelések stb.) is sikerült bizonyítani a Máktermelők Országos Szövetségével együttműködve. Az előbb említett okok miatt és a termesztés egyre inkább intenzívebbé válásának folytán a Laudis nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen elemévé vált a technológiának, és a sikeres máktermesztés egyik zálogává vált. Legutoljára pedig csak apróbetűvel saját véleményem: 2003 óta termeltetek mákot, és mint növényvédelmi szakmérnök a Laudis engedélyezése után, minden szerződő partneremnek azt javaslom: „ezt ne hagyd ki”!

Kapás Nándor növényvédelmi szakmérnök
+36-30/633-5656

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28. 11:01

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Gyomirtás Videó

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Inváziós kártevők: az amerikai lepkekabóca

2018. november 6. 05:36

Az amerikai lepkekabóca Magyarországon általánosan előforduló rovarfaj. A sorozatunk következő részében e kártevő biológiájával az ellen való védekezési módokkal ismerkedhetnek meg Olvasóink. A kémiai növényvédelemben részesített ültetvényekben más kártevők ellen használt inszekticidek célzott kezelés nélkül megakadályozzák a kártétel kialakulását, viszont a zöldfelületeken az amerikai lepkekabóca évről évre visszatérő gondot jelent.

Olvasóinktól: Fejér megyében is egyre több a rozsda és a lisztharmat

2018. január 30. 19:50

A lisztharmat és rozsda a Fejér megyei kalászos gabonákon is megjelent, ahogy repcében szárormányossal is lehet már találkozni. 

Az amerikai bivalykabóca újra a figyelem középpontjában - Vírusvektor kabócák az amerikai szőlőültetvényekben

2018. május 7. 18:35

A Washington állam területén is előforduló vírusos betegség vektorainak kutatása során a figyelem két kabócafajra irányul.

A Laudis felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában

2019. április 28. 04:46

A Laudis azon kevés gyomirtó szerek egyike, amely engedélyeztetése, regisztrációja párhuzamosan folyt a különböző termesztési célú kukoricákban (hibrid-előállító vonalak, takarmánykukorica és csemegekukorica), és felhasználási engedélyét együtt is kapta meg a különböző termesztési célú kukoricákban.