Ház, táj
Ház, táj

A krizantém gondozásának aranyszabályai

A krizantém gondozásának aranyszabályai

Agrofórum Online

A dísznövény-nemesítők évszázados munkájának köszönhetően a sokoldalú és változatos krizantémnak sikerült kilépnie a „temetői virág” szerepéből, és mára a vágott, cserepes és kerti változataival meghódította az otthonokat, a kerteket és a parkokat is. Mit tehetünk házikert-tulajdonosként azért, hogy margitvirágaink éveken keresztül legszebb pompájukban, egészségesen növekedjenek?

A krizantém, vagy más néven margitvirág (Chrysanthemum) a krizantém (Chrysanthemum) növénynemzetség őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik. A magasabb szárat és telt virágot nevelő fajták vágott virágnak, az alacsonyabb, egyéves fajták cserépben történő nevelésre alkalmasak, a terebélyesebbre növő félcserjék pedig a kertben díszítenek gyönyörűen. Kezdő kertészeknek is kitartó barátjává válhatnak az egyéves és évelő fajták is, hiszen egy-két sarkalatos, megjegyzendő szabályt betartva gondozása rendkívül egyszerű.

A megfelelő hely kiválasztása

A hazai körökben legnépszerűbb ősszel virágzó fajták jellegzetes rövidnappalos növények. Ez azt jelenti, hogy virágzásukhoz csak pár órányi napsütésre van szükségük. Bár szeretik a fényt, az erős napsugárzás árthat nekik, ezért kertünkben félárnyékos helyet válasszunk számára.

A talaj kémhatására és szerkezetére nem kifejezetten igényes (sőt igen jó a sótűrő képessége), de igyekezzünk jó szerkezetű és vízáteresztő képességű talajt választani a kertben számára. Ha a telkünk talaja szélsőségesen homokos, többször öntözzünk, és ültetéskor juttassunk ki szervestrágyát és/vagy virágföldet is, aminek segítségével nő a talaj vízmegtartó képessége. Agyagos talajon kevesebbet öntözhetünk.

A magas nyári hőmérséklet (30 oC feletti) veszélyezteti a növény egészségét, befolyásolja a virágok fejlődését és segíti a károsítók (pl.: vírusok, takácsatka) megjelenését. Mivel nyaraink nappali hőmérsékletét nem áll módunkban módosítani, törekednünk kell az optimális helyválasztásra, valamint tápanyag- és vízutánpótlásra, hogy a növény képes legyen átvészelni a legmelegebb hónapokat.

Az őszi dekoráció elengedhetetlen kelléke

A krizantém gondozása

A krizantém kedveli a sok vizet, ezért tartsuk mindig kissé nyirkosan a földjét. Öntözéskor (reggel vagy estefele a legideálisabb) ügyeljünk arra, hogy a leveleket minél kevesebb nedvesség érje, így elkerülhető a gomba- és baktériumos betegségek kialakulása. Kéthetente-hetente (öntözéstől, eső mennyiségétől függően) távolítsuk el az ágyásból a gyomnövényeket és lazítsuk fel kissé a talaját (óvatosan, a gyökerekre vigyázva). Tavasztól rendszeresen öntözzük az időjárás és a talaj/virágföld vízmegtartó képességének függvényében.

Ha az elnyílt virágokat kora tavasztól kezdve lecsípjük, akkor azok helyén újabbak fognak fejlődni. Ha a csúcshajtásokat kéthetente eltávolítjuk, elősegítjük a növény oldalirányú növekedését is és a szép virágzást is. A növényt a virágok eltávolítása előtt és után tápoldatozhatjuk.

A megfelelő mennyiségű öntözés ás tápanyag-utánpótlás eredménye

Nevelhetjük cserépben is

A krizantém bokros formája miatt nagyon jól nevelhető cserépben is. Az erre legalkalmasabb fajtákat angolul garden mums-nak is nevezik. Elvirágzás után távolítsuk el az elnyílt virágokat, ezt követően jó vízelvezetésű talajba, napos-félárnyékos helyre ültessük ki (vagy pincébe, garázsba 4-6 oC-on teleltessük át).

Novemberben a szárait visszametszhetjük a talaj szintje felett 5 cm-re (arra ügyeljünk, hogy a metszés után 3-4 nappal ne csökkenjen 0 oC alá a hőmérséklet, különben a növényünk kifagyhat). A talajra terítsünk szét egy réteg talajtakaró anyagot (mulcs, fűkaszálék, lomb), de arra ügyeljünk, hogy közvetlenül a növény tövénél ne halmozzuk a takaróanyagot túl magas és tömött kupacba, mert ez rothadást okozhat.

A cserépben nevelt, ki nem ültetett krizantémok gondozása nem tér el jelentősen a kiültetett társaikétól: ültetésnél használjunk jó minőségű, vízáteresztő virágföldet, rendszeresen öntözzük, hetente tápoldatozzuk. A földkeveréket úgy állítsuk össze, hogy meleg időben se száradjon ki könnyen. A vágott krizantém talajának előkészítése során a talajszerkezet javítása érdekében szervestrágyát (pl.: marhatrágyát) használjunk.

A krizantém szaporítása

A krizantémot főként hajtásdugványozással szaporíthatjuk: az 5-6 cm-es dugványokat május és július között ültessük ki napos helyre, tápanyagban dús földbe. Amikor elkezd bokrosodni, öntözzük bőségesen, tápoldatozzuk, és kétszer-háromszor csípjük vissza. A dugványozáson kívül szaporítása tőosztással is megoldható, ezzel a többéves növények fiatalítását is biztosítjuk.

Érdekesség

A krizantém virágának bizonyos mértékben befolyásolható a nagysága: hagyjuk meg a növény fő hajtásának a csúcsán megjelenő virágbimbók közül a legfejlettebbet, a többit csípjük le. Ezzel biztosítjuk a megmaradt bimbónak a sok tápanyagot, aminek eredményeképpen hatalmas nagyra fejlődhet.

Ha lecsípjük az elnyílt virágokat újakat hoz

Sokszínű, élményekben gazdag novembert kívánok minden kedves Olvasónak!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Palántázási kisokos III. - a leggyakoribb palántabetegségek és hiánytünetek

2024. május 26. 05:40

Egyre többen nevelünk palántákat otthon annak érdekében, hogy saját, zamatos terméseket takaríthassunk be az év folyamán. Még ha gyakorlottak is vagyunk a témában, előfordulhat, hogy nem lesznek egészségesek a palántáink.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - V. rész

2024. május 21. 05:40

Vannak olyan egyszerű anyagok is a növényvédelem szolgálatában, amelyeket nem használunk vagy fogyasztunk mindennap, sőt az is lehet, hogy most fogunk róluk először hallani: csalétkek, növényi elicitorok, erős fertőtlenítő hatású szerek is készíthetők belőlük.

Vegyünk részt a Fülemülék éjszakáján!

2024. május 19. 05:40

A május az énekesmadarak hónapja. A rigók, a vörösbegyek, a cinegék, a poszáták, a fülemülék véget nem érő koncertjét hallgathatjuk. Az est sztárjai viszont ilyenkor vitathatatlanul a fülemülék, akiknek a főszereplésével a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programokat hirdetett.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - IV. rész

2024. május 14. 05:40

Milyen kártevők ellen vethető be a kertben a sör? Mire használhatjuk a mésztejet? Mennyi mindenre alkalmazhatjuk a mezei zsurló főzetét?

Növényvédő szerek hatása a talajra

2023. június 22. 13:36

A talajban a legfontosabb lebomlási út a mikrobiológiai átalakulás. Sok esetben a mikrobiológiai és kémiai bomlási termékek kémiai szerkezete azonos.

Tartsuk a vizet a tájban!

2024. március 22. 11:10

Országos vízigényfelmérést végez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata márciusban. A felmérés célja a gazdálkodói hajlandóság megismerése a víz tájban tartására a mélyfekvésű, vízvisszatartásra alkalmas területeken. 

Drónok szerepe a talajvédelemben

2023. március 25. 08:37

Megpróbáltam utánajárni, hogy van-e szerepük a drónoknak a 21. században a talaj védelmében, és ha igen, miben tudják segíteni akár a kutatásokat, a fejlesztéseket abban, hogy talajaink minősége kisebb mértékben csökkenjen.

A káposztafélék tápanyagmérleg alapján számított környezetkímélő trágyázása, I. – Talaj- és tápanyagigény

2023. október 2. 08:10

Magyarországon a káposztafélék termőterülete az elmúlt tíz évben jelentősen visszaesett, megközelítőleg csak 2500–3000 ha-on termesztenek fejes káposztát, kelkáposztát, karalábét, brokkolit, karfiolt, kelbimbót és kínai kelt. A szabadföldi termesztésen kívül jelentős a fóliával takart terület, ahol a fejes káposzta mellett karalábét és kínai kelt hajtatnak.