Ház, táj
Ház, táj

A muskátli betegségei II. – kórokozó gombák és az ellenük történő védekezés

A muskátli betegségei II. – kórokozó gombák és az ellenük történő védekezés

Agrofórum Online

A muskátlit fertőző gombabetegségek eltérő mértékben betegítik meg az egyes muskátlifajokat és –fajtákat. Milyen tünetei vannak a három legfőbb gombabetegségnek, és hogyan védekezhetünk ellenük?

Ebben a cikkben a muskátlifajok három legfontosabb gombás betegségei kerülnek bemutatásra: a botrítiszes és az alternáriás betegség, valamint a muskátlirozsda.

A muskátli botrítiszes betegsége

A muskátli botrítiszes betegsége (Botrytis cinerea) elsősorban a kerti, ritkább esetben a futómuskátli-fajtákat érintheti. A kórokozó különösen a hűvös, csapadékos tavaszi és őszi hónapokban fertőz a legsikeresebben. Akkor is számítanunk kell rá, ha a muskátlit fényszegény viszonyok között neveltük, vagy kedvezőtlen helyen teleltettük.

Elsősorban a talajhoz közelebbi, kevesebb fényhez jutó leveleket, illetve a sérült leveleket fertőzi meg. Az érintett levelek felületén nagy kiterjedésű, vizenyős, barna színű elhalások keletkeznek, a szárakon barnás-szürkés, rothadó foltok jelennek meg, sőt a virág sziromlevelein is vizenyős, barna foltok figyelhetők meg. A kórokozóra legjellemzőbb, hogy párás körülmények között az elváltozások helyén szürkés, tömött konídiumtartó gyep alakul ki.

A megelőző védekezést szolgálja, ha a növényről folyamatosan eltávolítjuk az elhalt leveleket és elnyílt virágokat, mert ezeken a részeken könnyebben meg tud telepedni a kórokozó. A már megbetegedett növényi részeket azonnal távolítsuk el, akkor is, ha a teleltetés hónapjaiban vettük észre! Növényvédő szeres védekezésre ritkán kerül sor, de ha elkerülhetetlen a permetezés, akkor az ökológiai termesztésben is alkalmazható, a kórokozó természetes ellenségét tartalmazó készítményt, a Trichodex WP-t alkalmazhatjuk, vagy kombinált hatóanyagú, III. forgalmi kategóriába tartozó gombaölő szereket is alkalmazhatunk (pl.: Switch 62,5 G).

Növényvédő szerek alkalmazása esetén mindig, minden esetben olvassuk el a készítmény engedélyokiratát, különös tekintettel az alkalmazásának feltételeire! Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember véleményét és segítségét!

Bal felső képtől – alternáriás betegség folttünete levélen, botrítiszes fertőzés tünete a virágon, lent a muskátlirozsda levéltünete

A muskátli rozsdabetegsége

A muskátlirozsda (Puccinia pelargonii-zonalis) a kerti muskátlin és hibridjein előforduló betegség. A kórokozó által okozott tünetek (rozsdafoltok) a növény szárán, levelein, levélnyelein és a virág szárain is megfigyelhetőek. A kórokozó a – botrítiszes betegség kórokozójához hasonlóan – hűvös tavaszi és őszi napokon gyorsan fejlődik, de a nyári meleg, száraz időszakban, különösen a tűző napon álló növényeken a fertőzés nem tud elhatalmasodni.

A levelek színén és fonákán először apró, kör alakú, sárgás foltok jelennek meg, melyek rövid idő alatt akár 5-7 mm átmérőjűre nőnek. A levél fonáki (alsó) részén, a foltok közepén barna rozsdatelepek fejlődnek. Ahogy a gombafaj terjed a növényben, úgy a rozsdatelepeket újabb és újabb gyűrűszerű telepek veszik körül. Beavatkozás hiányában a foltok idővel összeolvadnak, a levél elszárad és lehull. Súlyos esetben a fertőzött növények idővel tejesen felkopaszodnak, növekedésük lelassul, és nem hoznak több virágot.

A kórokozó ellen védekezni egyrészt a megfelelő teleltetési körülményekkel lehet, megelőző jelleggel. Mindenképpen távolítsuk el a fertőzött növényi részeket, és a hűvösebb, árnyékosabb helyen nevelt növényeknek gyorsan keressünk melegebb, naposabb környezetet. Súlyos esetben, kellő megfontolást követően növényvédő szerrel is kezelhetjük a növényt, miután eltávolítottuk a beteg részeket. Kontakt és felszívódó készítményekkel is kielégítő eredményt érhetünk el. A kezelést szigorún csak indokolt esetben, de meg lehet 8-10 naponta ismételni.

A muskátli alternáriás betegsége

A muskátli alternáriás betegségét az Alternaria alternata nevű gombafaj okozza. A rozsdabetegséghez hasonlóan elsősorban a kerti, kisebb mértékben a futómuskátlikat érinti. A betegségre különösen az esős nyári időszakokban számíthatunk.

A tünetek a növény levelein jelentkeznek kb. 1 cm átmérőjű foltok formájában, amelyek kezdetben sötétebb zöldek, később barna elhalásokká alakulnak. A foltokat sötétebb barna gyűrű veszi körül, de a közepük világosabb marad. Jellegzetes tünete a betegségnek a foltok körkörös zonáltsága (mintha kis távolságra egymás köré egyre nagyobbodó körvonalakat rajzolnák).

Ha időben észleljük a fertőzést a növényen, elegendő a fertőzött levelek eltávolítása. Növényvédő szeres kezelés csak nagyon csapadékos nyáron, tartós esőzések miatt válhat indokolttá, de házikerti körülmények között elég ritka, hogy külön emiatt a betegség miatt keverjünk be növényvédő szert. Ha mégis szükséges, a botrítisz ellen is alkalmas kontakt gombaölő szerek megfelelőek az alternáriás betegség kezelésére is. Folytatólagos esőzések és erős fertőzés miatt a kezelést (csak indokolt esetben!) 7-10 naponta meg lehet ismételni.

Befejezésként még egyszer szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy növényvédő szerek alkalmazása esetén mindig, minden esetben olvassuk el a készítmény engedélyokiratát, különös tekintettel az alkalmazásának feltételeire! Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember véleményét és segítségét! Gyermekes vagy háziállatot tartó családnál minden esetben a nem növényvédő szeres megoldásokat érdemes előnyben részesíteni!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Mindent az indiai futókacsáról

2024. július 3. 05:40

Amióta a spanyol csupaszcsiga szó szerint lerohanta a hazai kerteket, azóta kétségbeesetten keressük a megoldást a falánk csigák ellen. Na, de hogy jön a képbe ez a vicces kinézetű kacsa?

Színkavalkád a balkonon

2022. június 2. 05:37

Ahhoz, hogy egész nyáron, egészen késő őszig gyönyörködhessünk a balkonnövényekben, ugyanúgy egy pontos és alapos tervezés és gondolkodás kell, mintha csak a kertben lennénk.

Muskátli kisokos: SOS megoldások váratlan problémákra

2022. május 1. 07:36

A muskátli tökéletes választás a tavaszi és nyári időszakban.

Mi legyen a balkonnövényekkel, ha vége a nyárnak?

2023. október 1. 10:40

Minden évben hajt a szakmai kíváncsiság, hogy vajon mely balkonnövényeimet tudom a muskátlin kívül átteleltetni. Nézzük meg most az eddigi eredményeket!

Teleltetésre fel! III. rész – a muskátli, az encián, a kínai hibiszkusz és a murvafürt megfelelő téli védelme

2019. november 29. 04:36

Idén december első hete meghozza a fagyokat: a jövő hét éjszakáin országszerte mérhetünk -1, vagy akár -3 ℃-ot is. Nem késlekedhetünk tovább, ez a hétvége az utolsó időpont, hogy védett helyre vigyük a fagyérzékeny növényeinket. Mi a teendőnk az enciánbokorral, a murvafürttel, a kínai hibiszkusszal és a muskátlival?