Ház, táj
Ház, táj

Alakítsunk ki lepkebarát kertet! II. rész – Lepkeitató és lepkeház

Alakítsunk ki lepkebarát kertet! II. rész – Lepkeitató és lepkeház

Agrofórum Online

A lepkék vonzásáról nemcsak a megfelelő növények ültetésével gondoskodhatunk, de kihelyezhetünk a kertbe egy-két olyan eszközt, amellyel sok beporzó rovart marasztalhatunk a házunk tájékán. A rovarhotelek mellé helyezzünk ki lepkeházat és lepkeitatót is!

Az előző részben megtudhattuk, hogyan biztosíthatunk a lepkéknek megfelelő életteret a kertben, hogyan segíthetjük hozzá őket egész évben tápanyaghoz és friss vízhez, és miképp gondoskodhatunk a lepkék hernyóiról is.

Ebben a részben részletesebben kitérünk a lepkék élőhelyének és itatóhelyének biztosítására, ugyanis kiegészíthetjük a lepkebarát kertet a megfelelő növények mellett lepkeitatóval és lepkeházzal is.

Lepkeitató

Főként a nyári nagy melegben a lepkék és a méhek is egyre kevesebb vízhez férnek hozzá, főként a városi területeken és a hosszúra nyúló, csapadékszegény hetekben. Ezért van fontos szerepe a lepkeitatóknak, amelyek segítik a beporzók boldogulását a szélsőségessé váló időjárási körülmények között is.

Lepkeitató

A lepkeitatók kis vagy közepes méretűek és könnyen hozzáférhetőek a lepkék, méhek és más rovarok számára is. Általában egy peremmel rendelkező alátét, virágtartó, nagyobb pohár megfelelő erre a célra, amelyet feltöltünk friss vízzel vagy édesített folyadékkal (a cukor pótlása érdekében, amelyet a virágokon kívül itt is magukhoz tudnak venni a lepkék), és belehelyezünk pár kavicsot és nagyobb köveket is, hogy a rovarok azokon tudjanak biztonságosan landolni.

Lepkeház

A lepkeház nem más, mint egy speciális rovarhotel a lepkefélék részére. Napos helyen, egy esőtől és széltől védett sarokba kihelyezve biztonságos menedéket és ideális élőhelyet biztosít a lepkék számára.

Ha kiapadnak a természetes vízlelőhelyek, égető szükség van a mesterséges itatóhelyekre

Tudunk már vásárolni olyan rovarhotelt, amelyben a lepkékre is gondoltak. A lepkéknek kialakított része a “hotelnek” az, amely egymással párhuzamos, hosszabb lyukú nyílásokból áll. De készíthetünk vagy vásárolhatunk olyan “házakat” is, amelyek csak lepkék részére biztosítanak menedéket. A lepkeház kihelyezésével kapcsolatos tudnivalók megegyeznek az általános rovarhotel megfelelő elhelyezésével.

A lepkeitató és lepkeház előnyei

Mivel a lepkeitató és a lepkeház is bevonzza a kertbe a lepkéket, méheket és más beporzó rovarokat, ezért közvetve elősegíti a rovarbeporzást, ezáltal növekedhet a növényeink virágzása és terméshozama is, mert ha már egyszer inni vagy megpihenni jött a kedves vendég a kertünkbe, akkor már jobban körbe fog nézni…

A lepkeitató és a lepkeház is segít a kertbe vonzani a beporzókat

Ezenkívül a lepkeitatók különösen hasznosak a száraz időszakokban, amikor a természetes vízforrások csökkennek vagy kiszáradnak, így lehetővé teszik a beporzó rovarok számára, hogy megfelelő mennyiségű vízhez jussanak, amely különösen a nyári melegben létfontosságú a túlélésükhöz.

Másodlagos funkció ugyan, de mind az itatók, mind a lepkeházak is különböző méretűek, formájúak és színűek lehetnek, így dekoratív elemekké is válhatnak a kertekben. Nem mellesleg számunkra is hasznosak, ugyanis a lepkeház és a lepkeitató is kiváló eszköz lehet az oktatásban és a gyermekek környezettudatosságának növelésében. Gyerekek és felnőttek egyaránt tanulhatnak a beporzó rovarok fontosságáról, a biodiverzitásról és a kertészkedésről.

A rovarhoteleken belül a lepkéknek kialakított rész (bal oldal)

Egy különleges ötlet

Kiegészítve a lepkevonzó növények sokaságát a kertben, már van lehetőségünk egy lepkék számára kevert “növénykoktélt” is vásárolni, méghozzá pillangóbarát viráglabda formájában.

A pillangóbarát viráglabda olyan magkeverékből áll, amely színpompás, magas pollentartalmú virágok magvait tartalmazza, ezáltal a kertnek egy részében csoportosan fognak nőni a különböző évszakokban virágzó, lágyszárú lepkecsalogatók.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - III. rész

2024. május 12. 05:40

Hogyan tudjuk a kertben növényvédelmi célra felhasználni a gyümölcscukrot és a répacukrot? Mire jó a hagymakivonat és a hagymaolaj?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - II. rész

2024. május 8. 05:40

Ki gondolta volna, hogy a fűzfakérget nemcsak teába, a napraforgóolajat nemcsak a serpenyőbe, a konyhasót nemcsak ételízesítésre használhatjuk, hanem a növényvédelemben is?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - I. rész

2024. május 5. 05:40

Nem csak mítosz a csalánlé, az ecet vagy a szódabikarbóna sikeres alkalmazása a növényvédelemben. Ha nem hisszük, járjunk utána! Mire használhatjuk a kertben ezeket az egyszerű anyagokat?

Hazánk kincsei VI. rész – Az Alcsúti Arborétum

2024. május 1. 05:40

Újabb élménnyel gazdagodtam idén tavasszal, amikor ellátogattunk József nádor egykori birtokára, ahol gyönyörű klasszicista kastélyának parkjába ma 540 fa- és cserjefaj él. Az angolpark jelenlegi formájában Alcsúti Arborétumként várja a látogatóit.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Április

2023. április 14. 05:36

Az április nagyon izgalmas hónap a kerti szezon szempontjából: nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, de már a fűszerek között is találunk szezonális fajtákat. Lássuk, milyen idényszerű finomságok kerülhetnek az asztalra ebben a hónapban!

Alakítsunk ki lepkebarát kertet! I. rész

2023. augusztus 26. 05:40

A kertünk virágaira szálló gyönyörű lepkék látogatása minden kertbarátnak kedves. Nem is kell a véletlenre bíznunk a látványukat, hiszen sokat tehetünk azért, hogy minél több lepke éljen körülöttünk. Alakítsunk ki ezzel a céllal lepkebarát kertet!

Miből legyen sövény? II. rész – lombhullató sövénynövények

2019. június 26. 04:37

Milyen lombhullató, gyorsan növő vagy éppen dekoratív növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez? Melyik sövénynövény-fajnak mik az igényei, mire érdemes fokozottan ügyelni a kiválasztásnál?

Ezt a földet választottam III. rész

2019. szeptember 19. 04:36

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?