Ház, táj
Ház, táj

Alakítsunk ki lepkebarát kertet! I. rész

Alakítsunk ki lepkebarát kertet! I. rész

Agrofórum Online

A kertünk virágaira szálló gyönyörű lepkék látogatása minden kertbarátnak kedves. Nem is kell a véletlenre bíznunk a látványukat, hiszen sokat tehetünk azért, hogy minél több lepke éljen körülöttünk. Alakítsunk ki ezzel a céllal lepkebarát kertet!

Egy egészséges, állatbarát kert nem ér véget azzal, hogy a madarak és az elsődleges beporzók számára ideális körülményeket teremtünk rovarhotellel, madárodúkkal, fészekalapanyagok kihelyezésével, kis itatókkal, etetőkkel, téli búvóhelyekkel és táplálékot nyújtó növényekkel. Bár elsősorban a méheket és más hasznos rovarokat, illetve az énekes madarainkat várjuk a kerti projektek bevezetése után, mégis, észre fogjuk venni, hogy számtalan egyéb állat – köztük a rovarpusztító, napkúrázó gyíkok, a sündisznók, a nagyobb testű madarak és a lepkék – is szívesebben időznek a kertünkben. A színpompás tavaszi és nyári hónapokban, amikor a lepkék megörvendeztetnek minket, elgondolkodhatunk, vajon hogyan marasztaljuk őket tovább nálunk. Mielőtt nekilátnánk a kertnek, ismerjük meg közelebbről a lepkék világát!

A lepkékről röviden

A lepkék nem csupán egyedi és szemet gyönyörködtető teremtményei az állatvilágnak, hanem hasznos beporzó rovarok is egyben. Mivel a lepkék és a pillangók szinonimaként használatosak a köznyelvben, a rendszertanukról érdemes annyit tudni, hogy a lepkék rendje (Lepidoptera) az ízeltlábúak törzsén belül, a rovarok osztályában az utolsóként kifejlődött rend. A pillangófélék (Papilionidae) pedig a lepkék rendjébe, ezen belül a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó család. Így tehát minden pillangó lepke, de nem minden lepke pillangó.

Nagyon jó hír, hogy hazánk Európán belül az egyik leggazdagabb lepkefajok tekintetében, a maga 200 nappali lepkefajával, viszont pillangókból csak 4 fajjal találkozhatunk itthon, ezek pedig:

  • a kis apollólepke (Parnassius mnemosyne),
  • a farkasalmalepke (Zerynthia polyxena),
  • a fecskefarkú lepke (Papilio machaon) és
  • a kardoslepke (Iphiclides podalirius).
A fecskefarkú lepke rátalált a kerti virágözönre

Mindegyik pillangófaj védett. A fecskefarkú lepke és a kardoslepke természetvédelmi értéke 10.000, a farkasalmalepkének és a kis apollólepkének 50.000 forint.

Ha lepkebarát kertet szeretnénk kialakítani, akkor nemcsak magunkat és a családunkat örvendeztetjük meg a szép lepkék (és azon belül is a pillangók) látványával, hanem a fennmaradásukhoz is hozzájárulunk. Azt már csak mintegy “mellékesen” említsük meg, hogy fontos beporzói a hazai kerteknek.

Első lépés: megfelelő élőhely biztosítása

A nappali lepkék kivétel nélkül imádják a napfényt. Ennek az az oka, hogy nem tudják szabályozni a testük hőmérsékletét, ezért a nap energiájára szorulnak. Amikor a lepkék látszólag csak csücsülnek egy növényen vagy egy kerítésen, esetleg egy kövön, akkor valójában egyik legkedveltebb időtöltésüknek hódolnak: kitárt szárnyakkal napoznak, hogy melegen tartsák magukat.

Egy kardoslepke éppen széttárt szárnyakkal pihen

Ezért tehetünk a virágoskertbe nagyobb köveket, szikladarabokat, melyeket hamar felmelegít a nap, és meleg helyet biztosít a lepkéknek. Fontos, hogy ezek a napos helyek szélvédettek legyenek, hiszen a lepkék törékeny teste nehezen birkózik meg a széllel, rengeteg energiát vesz el tőlük. Ehhez tökéletes hely lehet közvetlenül a ház, fal, vagy kerítés melletti “lepkepihenő”.

Második lépés: tavasztól őszig terített asztal

A lepkék legfontosabb tápláléka a nektár, ezért olyan növényfajokat kell ültetni, melyek bőségesen ellátják nektárral őket. Ide tartozik például az orgona, a szakállvirág, a zsálya, a rézvirág, az őszirózsa, a kasvirág, a kúpvirág, a verbéna, a kokárdavirág, a cickafark, a mécsvirág, a díszhagymák, a levendula.

Érdemes úgy összeválogatni a virágos növényeket, hogy legyen köztük tavasszal, nyáron és ősszel virágzó fajta is, hogy egész évben biztosítva legyen a lepkéknek a táplálék. Kevesen tudják, hogy nemcsak a madaraknak, de a lepkéknek is fontos élelemforrás az ősszel a fáról lehullott, túlérett gyümölcs, ezért soha ne szedjük fel az összes földre hullott termést.

Harmadik lépés: itatóhely

A lepkéknek is szükségük van vízre, amit a reggeli harmat is biztosíthat, de napközben is megoldható az itatás, ha segítesz nekik. Néhány kis pocsolya éppen megteszi. Két-három műanyag virágalátétet süllyessz a talajba, töltsd meg homokkal és locsold meg alaposan az egészet olyan tocsogósra! Minden nap locsold meg, hogy ne száradjon ki! A földes pocsolyák nemcsak vizet, hanem értékes ásványi anyagokat is biztosítanak a lepkék számára, ami fontos a szaporodásukhoz.

A kis apollólepke is lehet vendégünk a kertben

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a pillangók életét óvod meg azzal, ha nem használsz a kertben rovarirtó szert, és az énekes madarak etetőjét a virágoktól távol helyezed el, hiszen a madarak egyaránt táplálkoznak lepkékkel és a hernyóikkal is. Fő a biztonság!

Negyedik lépés: a növények ültetése

A lepkék odavonzására is fontos, hogy a virágokat ne magányosan vagy kis csokorban ültessük, hanem egy kisebb virágos mezőt alakítsunk ki a kertben. Erre azért van szükség, mert a lepkék a távolból nehezen vesznek észre egy-egy magányosan álló virágot. “Rövidlátásuk” mellett azonban a rovarvilágban egészen ritka módon még a piros színt is jól látják, ezért egy virágos mező látványa már a távolból is odacsalja őket.

Ötödik lépés: gondoljunk a hernyókra is!

Egészséges hernyóból lesz egészséges lepke: éppen ezért egy profi lepkebarát kertben a hernyók számára is ideális életteret tudunk biztosítani. Ezt megtehetjük már egy vadvirágos zöld sarokkal is, ahol különféle vadvirágok és fűfélék nőhetnek vágás nélkül szabadon. Ide a lepkék le tudják rakni a petéiket, és a kikelő hernyók elegendő táplálékot találnak, mielőtt bebábozódnak.

A következő cikkekben bővebben lesz szó a lepkebarát kert növényeiről, a lepkeházról és a lepkeitatóról is.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - III. rész

2024. május 12. 05:40

Hogyan tudjuk a kertben növényvédelmi célra felhasználni a gyümölcscukrot és a répacukrot? Mire jó a hagymakivonat és a hagymaolaj?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - II. rész

2024. május 8. 05:40

Ki gondolta volna, hogy a fűzfakérget nemcsak teába, a napraforgóolajat nemcsak a serpenyőbe, a konyhasót nemcsak ételízesítésre használhatjuk, hanem a növényvédelemben is?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - I. rész

2024. május 5. 05:40

Nem csak mítosz a csalánlé, az ecet vagy a szódabikarbóna sikeres alkalmazása a növényvédelemben. Ha nem hisszük, járjunk utána! Mire használhatjuk a kertben ezeket az egyszerű anyagokat?

Hazánk kincsei VI. rész – Az Alcsúti Arborétum

2024. május 1. 05:40

Újabb élménnyel gazdagodtam idén tavasszal, amikor ellátogattunk József nádor egykori birtokára, ahol gyönyörű klasszicista kastélyának parkjába ma 540 fa- és cserjefaj él. Az angolpark jelenlegi formájában Alcsúti Arborétumként várja a látogatóit.

FruitVeB: gyorsítani kell a támogatások kifizetését

2020. április 7. 07:36

A kifizetési kérelmek sok projekt esetében már 6 hónapja benyújtásra kerültek, de nagyon lassú a kifizetési kérelmek ügyintézése.

Gyümölcsöseinkben előforduló környezeti stresszhatások

2022. november 10. 12:24

A növényvédelemben a növényt érő külső hatásokat két nagy csoportra osztjuk.

Huminsavas technológiával a tavaszi fagyok ellen

2020. március 24. 11:16

A 0 ℃ alatti hőmérsékleti értékek kialakulása a mérsékelt éghajlati övben rendszeres és gyakori időjárási jelenség, a problémát az időbeli eloszlása és lefolyása jelenti. Kertészeti szempontból a virágzáskori fagykárok jelentik az egyik legnagyobb termesztési kockázatott. A fagy közvetlen káros hatása mellett sajnos hosszútávon is jelentős gondokat okozhat gyümölcsösünkben.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.