Ház, táj
Ház, táj

A lepkebarát kert növényei II.

A lepkebarát kert növényei II.

Agrofórum Online

A lepkék kora tavasztól egészen ősz végéig a vendégeink lehetnek a kertben, ha minden hónapra jut nekik tetsző, gyönyörűen virágzó növény a házunk táján.

A legtöbb lepkecsalogató dísznövény, amely hazánkban egynyáriként vagy évelőként nevelhető, egyben a méhbarát kertnek is oszlopos tagja lehet. Ezek a növények általában nagyméretű és/vagy telt, látványos virágaikkal csalogatják a kertbe a rovarokat.

Az előző cikkben megismerkedhettünk a kerti kankalinnal, a keleti mákkal, a rézvirággal, a kerti körömvirággal, a bársonyvirággal és a kék búzavirággal, most pedig a dísznapraforgóval, a kerti pillangóvirággal, az ánizsillatú izsópfűvel, a pompás ligetszépével és a kerti szegfűvel ismerkedünk meg.

Dísznapraforgó

Nemcsak a szántóföldeken találkozhatunk napraforgóval, hanem a hagyományosabb virágokat kedvelő, rusztikus kertekben is előszeretettel nevelik 1-1,5 méter magasra növő egynyári növényként. Nagyméretű fészekvirágzatának csöves virágai feltűnő sárga színűek, és magas pollentartalma miatt a méhek, és más beporzó rovarok kedvenc virága.

A napraforgó nagyméretű fészekvirágzata messziről feltűnik a rovaroknak

Júniustól októberig virágozhat, attól függően, mikor vetettük. Napfény- és melegigényes növény, és tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik a legszebben.

Kerti pillangóvirág

Beszédes neve mutatja, hogy a lepkék egyik legkedveltebb növényébe botlottunk. Ez a kevés gondozást igénylő, szárazságtűrő növény viszonylag magasra, akár 100-150 cm magasra is megnőhet. Csoportosan ültetve mutat igazán jól. Június és szeptember között hozza laza szirmú virágait, amelyek lehetnek rózsaszínűek, lilásak, fehérek vagy bordók.

A kerti pillangóvirág viszonylag magasra, akár 100-150 cm magasra is megnőhet

Remekül tűri a szárazságot és kedveli a napsütötte helyeket, a tápanyagban szegényebb talajokon is megél. Bokros növekedése miatt ültessük egymástól nagyobb távolságra, vagy ha magról neveljük, még fiatalabb korában ritkítsuk meg.

Ánizsillatú izsópfű

Az izsópra emlékeztető, gyönyörű virágfüzéreket nevelő ánizsillatú izsópfű Észak-Amerikából származik, sokoldalú gyógy- és fűszernövény – levelei és virágai is fogyaszthatók. Kb. 90-120 cm magasra növő, rizómás évelő, mely kedveli a napos és félárnyékos helyeket a kertben. Egész jól bírja a szárazságot, de a rendszeres öntözést meghálálja. Fagytűrő, de a fiatal, páréves növényeket még nem árt betakarni.

Az ánizsillatú izsópfű júliustól szeptemberig hozza fehér vagy levendulakék virágait

Júliustól szeptemberig hozza fehér vagy levendulakék virágait, melyek nemcsak a lepkéket, de a méheket is vonzzák.

Pompás ligetszépe

A ligetszépe-fajok remek sziklakerti növények, de előszeretettel ültetik őket lejtős helyre, vagy évelőágyások szegélynövényeként. Az Észak-Amerika déli részén őshonos, 20-30 cm magasra növő pompás ligetszépe májustól júniusig hozza rózsaszín vagy fehér virágait.

A 20-30 cm magasra növő pompás ligetszépe májustól júniusig hozza rózsaszín vagy fehér virágait

A napsütötte sziklakertekben a lepkék kedvelt napozóhelyei ezek a bokros növekedésű, kistermetű évelők, amelyek nem igényelnek tápanyagban gazdag talajt és sok vizet.

Kerti szegfű

A szegfűfélék az egész világon elterjedt, kedvelt kerti dísznövények, közülük is az évelő szegfű az egyik legelterjedtebb. Bokros növekedésű, általában 20-30 cm magasra növő évelő. Júliustól szeptemberig hozza lepkevonzó virágait, amelyek – hála a nemesítők munkájának – fehér, sárga, rózsaszín, sötét rózsaszín, piros, bordó és cirmos színekben is pompázhatnak.

A kerti szegfű júliustól szeptemberig hozza lepkevonzó virágait

Kedveli a napos fekvésű helyeket és a jó vízáteresztő képességű, semleges vagy enyhén lúgos (meszes) talajt, emellett a rendszeres öntözést is meghálálja. A túlöntözésre azonban vigyáznunk kell, mert a pangóvizet nem viseli jól. Magvetéssel szaporíthatjuk februárban és márciusban.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - III. rész

2024. május 12. 05:40

Hogyan tudjuk a kertben növényvédelmi célra felhasználni a gyümölcscukrot és a répacukrot? Mire jó a hagymakivonat és a hagymaolaj?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - II. rész

2024. május 8. 05:40

Ki gondolta volna, hogy a fűzfakérget nemcsak teába, a napraforgóolajat nemcsak a serpenyőbe, a konyhasót nemcsak ételízesítésre használhatjuk, hanem a növényvédelemben is?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - I. rész

2024. május 5. 05:40

Nem csak mítosz a csalánlé, az ecet vagy a szódabikarbóna sikeres alkalmazása a növényvédelemben. Ha nem hisszük, járjunk utána! Mire használhatjuk a kertben ezeket az egyszerű anyagokat?

Hazánk kincsei VI. rész – Az Alcsúti Arborétum

2024. május 1. 05:40

Újabb élménnyel gazdagodtam idén tavasszal, amikor ellátogattunk József nádor egykori birtokára, ahol gyönyörű klasszicista kastélyának parkjába ma 540 fa- és cserjefaj él. Az angolpark jelenlegi formájában Alcsúti Arborétumként várja a látogatóit.

Legyünk részesei a Madárbarát kert programnak!

2023. április 25. 05:36

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésével részesei lehetünk egy olyan kertprogramnak, aminek hazánkban már több mint tízezer tagja van. Hogyan kapcsolódhatunk be a különböző Madárbarát programokba? Miért érdemes tagnak lenni?

Gombagyűjtési szabályok II.

2022. április 29. 04:38

Miből áll egy felkészült gombagyűjtő felszerelése? Milyen alapvető tudással vértezzük fel magunkat, mielőtt elindulunk? A következő áttekintés kezdő és tapasztaltabb gyűjtőknek is hasznos!

Ezt a földet választottam III. rész

2019. szeptember 19. 04:36

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?

Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – A csuszka és a fakusz

2022. január 25. 04:36

Milyen madarakat láthatunk fakopáncs módjára iszkolni a fatörzseken, és rendkívüli ügyességgel keresni a fákon a táplálékot? Ismerkedjünk meg az etetők ritkán látott, de örömmel fogadott vendégeivel, a csuszkával és a fakusz-fajokkal!