Ház, táj

Allergiás kertészkedik – a pollen és a megporzás

Agrofórum Online

Értsük meg a növények különböző szaporodási stratégiáit! Mi a különbség a szélbeporzású és rovarmegporzású növények pollenjei között? Melyik növények egy- és melyek kétlakiak? Mit jelent az egyivarú és kétivarú virág fogalma?

Ahogy az az előző cikkben is szerepelt, a növény számára egy fontos célja van a virágzatnak, mégpedig a saját fajának fenntartása a következő lépésekben:

  • kicseréli a genetikai állományát egy másik egészséges fajtársával;
  • ezáltal alkalmazkodóképes és szívós új növények lesznek a következő generáció tagjai;
  • ennek eredményeképpen sikeresen megőrzi a helyét az adott növénytársulásban (pl. egy réten vagy egy erdei életközösségben);
  • emellett pedig új élőhelyeket igyekszik találni a faj fennmaradásának esélyét növelve.

Ennek az egész folyamatnak az egyik kulcsjátékosa maga a pollen.

Mindezeket a célokat a növény úgy éri el, hogy kerüli az önbeporzást, és a környezete különböző elemeire bízza azt, hogy a pollenjei a megfelelő helyre kerüljenek. Így alakultak ki a szélbeporzású és a rovarmegporzású növények.

A jegenyefa is tipikusan szélbeporzású növény
A jegenyefa is tipikusan szélbeporzású növény

Fontos, hogy akár széllel, akár rovarokkal történik a beporzás, minden növénycsaládban vannak olyan fajok, amelyek elválasztják egymástól a hímnemű és nőnemű virágokat, melyek így úgynevezett egyivarú virágokat alkotnak.

Továbbmenve, kétlakinak nevezzük azokat a növényeket, amelyek az egyivarú virágaikat külön növényeken nevelik, és egylakinak, ha a női és hímnemű virágok egyazon növényen nőnek.

Tipikus egylaki növény, egyivarú virággal - a komló
Tipikus kétlaki növény, egyivarú virággal – a komló

A következő táblázatban láthatunk pár példát a különböző virágzatokra:

Egylaki és egyivarú virágSzelídgesztenye, kukorica, európai mogyoró, török mogyoró, égerfa, diófa, fekete fenyő
Egylaki és kétivarú virágTündérrózsa, ostorménfa
Kétlaki és egyivarú virágKomló, lucerna, kender, parlagi macskatalp, tiszafa, piros földitök
Kétlaki és kétivarú virág (egyes egyedek virágai csupa egyivarú női virágokat, más egyedek viszont csakis kétivarú virágokat hordoznak)Kakukkfű

Vigyázni kell az értékes pollenre!

A rovarmegporzású növényfajok gyakran úgy elrejtik a virágzatukban a pollent, hogy csak a rovar férhessen hozzá – még a szél se kapja ki könnyen. Sajnos mégis előfordul, hogy a rovarok számára kialakított porzókról haszontalanul elfújja a pollent a szél és a levegőbe kerül – így találkoznak az allergiások is a virágporral.

Érdekes, hogy míg a rovarmegporzású növényeknek általában nagyobb, és kicsit nehezebb a pollenje (hogy könnyebben meg tudjon ragadni a rovarokon, és ne kapja ki könnyen a szél), addig a szélbeporzású növények pollenjei éppen ellenkezőleg: nagy, nyitott virágaikon felkínálják a szélnek, hogy minél gyorsabban szórja szét az értékes virágport. A szélbeporzású fajok emellett nem termelnek nektárt, és feltűnő virágot sem fejlesztenek, viszont a porzóleveleik a szél számára hozzáférhetőek, így a légmozgás nagy mennyiségű pollent képes felkapni. Ide tartoznak a tűlevelű fák, a tölgy, bükk, nyírfa, mogyoró, fűzfa, jegenye, de a fűfélék, a libatop- és ürömfélék is.

A megfelelő virágzattal és sikeres stratégiával a növény megőrzi a helyét az adott növénytársulásban
A megfelelő virágzattal és sikeres stratégiával a növény megőrzi a helyét az adott növénytársulásban

Fontos tudni, hogy ha pollenszemeket lélegzünk be, akkor azok megduzzadnak a nyálkahártyában, és fehérjemolekulákat mozgósítanak. Ez a folyamat a szervezetben allergiás immunreakciót válthat ki.

És hogy hogyan kerülhetjük el, hogy minél kevesebb pollennel találkozzunk, és minél több minőségi időt tudjunk a szabadban tölteni? Ezzel a következő cikk fog foglalkozni.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Allergiás kertészkedik – mi pontosan a pollen és mi a szerepe?

2024. július 30. 05:40

Mire jó és pontosan hogyan működik a pollen? Hogyan jött létre a természetben ennyiféle formájú és színű virág? Pontosan mi célt szolgál a növénynek a virága?

Aktuális parlagfű és pollen helyzetkép

A szélsőséges időjárásnak köszönhetően a tavalyi és az előző évekhez képest is hozzávetőlegesen két héttel később kezdődött a parlagfű tömeges virágzása, a pollenszezon.

Virágzik a parlagfű!

2022. augusztus 6. 13:33

A Nyugat-Dunántúlon már a parlagfű pollen koncentrációja elérte azt a kritikus szintet, ami a súlyos allergiában szenvedőknél már tüneteket okoz.

A parlagfű pollenszórása már okozhat allergiás tüneteket

2019. július 29. 08:06

A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján szeptember első felében várható.

Virágzik a parlagfű – Továbbra is fontos a védekezés!

2022. július 27. 11:34

Az elmúlt hét forró, aszályos időjárásának a hatásásra a parlagfű fejlődése, virágzása megtorpant.