Ház, táj

Csatlakozzunk „A mi sokszínű kertünk” kampányhoz!

Agrofórum Online

A Magyar Természetvédők Szövetsége idén elindította a „A mi sokszínű kertünk” kampányt, amelynek az a célja, hogy családokat, különböző intézményeket és önkormányzatokat ösztönözzenek arra, hogy lépéseket tegyenek a biodiverzitás védelme érdekében a saját környezetükben.

Május 22-én ünnepelte a világ a Biológiai sokféleség világnapját, és ugyanezen a napon hazánkban a Magyar Természet Napját is jegyzik a naptárak. A Magyar Természetvédők Szövetsége (röviden MTVSZ) ebből az apropóból egy kiváló kampányt indított „A mi sokszínű kertünk” címmel.

A kezdeményezés sajnos napról napra időszerűbb. Ahogy a Szövetség oldalán is olvashatjuk, a hazánk területét egykor borító természetes élővilág értékeinek több, mint 90%-a mára megsemmisült. A sokszínűség csökkenéséért elsősorban az emberi tevékenység (ipar, mezőgazdaság, infrastruktúra) a felelős. A természet helyreállítása érdekében elsősorban a társadalmi és gazdasági viszonyainkon kell változtatni (erről szól az energiaválsággal és pénzrendszerváltással kapcsolatos kampány), de az egyének, családok és közösségek is sokat tehetnek a biológiai sokszínűség megőrzése, és a sokféleséget veszélyeztető folyamatok megfordítása érdekében.

A jelentkezés menete

Egy, a kampány honlapján elérhető egyszerű űrlap kitöltésével csatlakozhatunk a programhoz, és mint résztvevők leírhatjuk, mit tettünk a környezetünk sokszínűségének megőrzéséért, illetve fényképeket tölthetünk fel az általunk megtett biodiverzitás-védelmi lépésekről.

A kampány célja, hogy minél többen tegyünk évről évre a biológiai sokféleség megőrzéséért
A kampány célja, hogy minél többen tegyünk évről évre a biológiai sokféleség megőrzéséért

Attól függően, hogy egyénileg, családként, iskolaként vagy egyéb intézményként (akár munkahelyként) jelentkezünk, különböző információkat, tippeket kaphatunk a témával kapcsolatban. A kampányhoz egészen 2024. október 20-ig küldhetjük be az űrlapunkat, képekkel és beszámolóval együtt. Jelen cikk írásakor már több mint tízezer csatlakozó pályázata érkezett be. Lehetőségünk van megtekinteni a többi jelentkező képeit és leírásait is, ez segítheti az újonnan csatlakozókat egy kis ihletet meríteni.

Már egy kicsinyke kertdarab vagy udvar is jó szolgálatot tehet, hogy megkezdjük a természetbarát lépések sorát.

Valósítsatok meg egy vagy több elemet a kampány honlapján feltüntetett biodiverzitás-barát kert ötletekből a kertetekben, udvarotokon!

Minél többféle élőhelyet alakítunk ki, annál több növény- és állatfaj talál otthonra a környezetünkben
Minél többféle élőhelyet alakítunk ki, annál több növény- és állatfaj talál otthonra a környezetünkben

A jutalom nem marad el

A legnagyobb és legfontosabb jutalma a fáradozásainknak az, hogy idővel egyre többféle növény- és állatfaj lel otthonra a környezetünkben, hála annak, hogy sikerrel fordítottunk figyelmet az élőhelyek és táplálékszerzési lehetőségek bővítésére a kertünkben vagy a köztereken, munkahelyeken.

Ezenkívül az MTVSZ a kampányban résztvevők között 3 millió Ft összértékben sorsol ki ajándékokat, közte kiskerti eszközöket, könyveket, odúkat, tanulmányi kirándulásokat és így tovább.

Az MTVSZ honlapján a kampányra jelentkezésnél sok ötletet meríthetünk a már feltöltött képekből
Az MTVSZ honlapján a kampányra jelentkezésnél sok ötletet meríthetünk a már feltöltött képekből

További részletekért és esetleges kérdések felmerülésével a szervező civil szervezet honlapját kereshetjük meg: https://mtvsz.hu/amisokszinukertunk.

A Magyar Természetvédők Szövetsége évről évre szervez átfogó és kisebb programokat is főként a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, hazánk természeti kincseinek megóvása, a mezőgazdaság és élelmiszertermelés, az energiaválság és a környezeti nevelés témaköreiben. Ezekről a programokról bővebben itt tájékozódhatunk: https://mtvsz.hu/programok.

Szeretnék bátorítani Mindenkit, hogy tájékozódjon a honlapon és a közösségi média felületeken a programokról, eseményekről és csatlakozzon minél több közösségformáló és környezetvédő kezdeményezéshez!

Mindenkinek örömteli, természeti kincsekben és élményekben gazdag nyárkezdetet kívánok!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Allergiás kertészkedik – a pollen és a megporzás

2024. augusztus 5. 05:40

Értsük meg a növények különböző szaporodási stratégiáit! Mi a különbség a szélbeporzású és rovarmegporzású növények pollenjei között? Melyik növények egy- és melyek kétlakiak? Mit jelent az egyivarú és kétivarú virág fogalma?

Micsoda arány: Magyarország területének harmada természetközeli állapotban van

2023. szeptember 24. 10:10

Az elmúlt európai uniós ciklusban leginkább a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásából országszerte 40 milliárd forint keretösszeggel, több mint 90 beruházással, mintegy 100 ezer hektár területen valósítottak meg élőhely-rekonstrukciós feladatokat a hazai nemzeti park igazgatóságok.

Szórakoztató természet – társasjátékok ajándékba kisebbeknek

2022. december 18. 05:37

Általános iskolás gyerkőcöknek vagy idősebbeknek könnyebb találni olyan játékot, amiben az egész család örömét leli, és többször körbeüljük a játékasztalt. Azonban a kisebbeknek sem kell lemondaniuk az egész famíliát szórakoztató, igényes és szép társasokról.

Közel 700 madárodút helyeztek ki az erdőkben

2019. május 11. 08:32

Az odútelepek sokszor madárbarát tanösvények vagy kertek kialakításához kapcsolódnak, és így ismeretterjesztési célokat is szolgálnak, de vannak rejtetten elhelyezett, például a baglyok fészkelését segítő odúk is.

Szórakoztató természet – társasjátékok ajándékba nagyoknak

2022. december 17. 10:37

Egy szuper társasjáték mindig jó ajándékötlet – nemcsak karácsonyra, hanem akár születésnapra, házavatóra vagy évfordulóra. Kiragadtam azt az 5+1, természettel kapcsolatos, nagyobb gyerekeknek való játékot a sok-sok közül, amely megéri, hogy megismerkedjen vele a rokonság – miközben észrevétlenül tanulunk is valami újat a természetről.