Ház, táj
Ház, táj

Legyünk részesei a Madárbarát kert programnak!

Legyünk részesei a Madárbarát kert programnak!

Agrofórum Online

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésével részesei lehetünk egy olyan kertprogramnak, aminek hazánkban már több mint tízezer tagja van. Hogyan kapcsolódhatunk be a különböző Madárbarát programokba? Miért érdemes tagnak lenni?

A hétköznapi forgatagban talán nem is értékeljük a madarak közelségét, akik mint szorgos légi háttérmunkások gondoskodnak a kártevő hernyók pusztításáról, a reggeli ébresztő-csicsergésről, és a boldog pillanatokról, amikor meglátogatnak minket a madáritatónál vagy az etetőnél, és élvezhetjük a látványukat.

Nemcsak a kertek, de a parkok, a középületek, az oktatási intézmények, de még egy panelház balkonja is nagy szolgálatot tehet a madaraknak.

Többféle program is létezik!

A Madárbarát kert program gyakorlatilag a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. Ezek a módszertanok alkalmazhatóak házikertben, társasházban, munkahelyen, illetve különböző oktatási intézményekben is:

Terülj-terülj asztalkám a madaraknak

Sok esetben elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarra, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskerttulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Csatlakozás a programhoz

A Madárbarát kert programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium minden szükséges információt tartalmaz. Érdemes ellátogatni gazdaboltokba, barkácsüzletekbe vagy az mme.hu honlapra, ahonnan ötleteket szerezhetünk és egy-két alapfelszerelést meg is vásárolhatunk.

A Madárbarát kert program egyik legfontosabb jellemzője, hogy soha nem késő belevágni! Tehát az évnek nincs egyetlen olyan napja sem, amikor ne tudnánk elindítani új, vagy bővíteni már meglévő madárbarát kertünket.

Kihelyezett madárodú várja az albérlőit

Visszajelzés és elismerő tábla

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a csomag megvásárlásától számított három hónapon belül kapott elektronikus jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldik a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Elismerő tábla hirdeti a kerti madárvédelmi tevékenységet

Madárbarát kert kialakítása

A madárbarát kert négy alapvető tulajdonsággal rendelkezik, amely biztosítja, hogy a madarak jól érezzék magukat benne:

  • táplálék,
  • víz,
  • fészekrakásra alkalmas hely, és
  • rejtőzködési lehetőségek.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - III. rész

2024. május 12. 05:40

Hogyan tudjuk a kertben növényvédelmi célra felhasználni a gyümölcscukrot és a répacukrot? Mire jó a hagymakivonat és a hagymaolaj?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - II. rész

2024. május 8. 05:40

Ki gondolta volna, hogy a fűzfakérget nemcsak teába, a napraforgóolajat nemcsak a serpenyőbe, a konyhasót nemcsak ételízesítésre használhatjuk, hanem a növényvédelemben is?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - I. rész

2024. május 5. 05:40

Nem csak mítosz a csalánlé, az ecet vagy a szódabikarbóna sikeres alkalmazása a növényvédelemben. Ha nem hisszük, járjunk utána! Mire használhatjuk a kertben ezeket az egyszerű anyagokat?

Hazánk kincsei VI. rész – Az Alcsúti Arborétum

2024. május 1. 05:40

Újabb élménnyel gazdagodtam idén tavasszal, amikor ellátogattunk József nádor egykori birtokára, ahol gyönyörű klasszicista kastélyának parkjába ma 540 fa- és cserjefaj él. Az angolpark jelenlegi formájában Alcsúti Arborétumként várja a látogatóit.

Megemelt forrásokat szeretnének a természeti értékek védelme érdekében

2021. február 1. 10:53

a madárállományok jelentős, 30 %-os csökkentést mutatnak; a beporzó rovarok, így például a háziméh-állományok leromlása a növényvédőszerek hatására vezethető vissza, és az apróvadfajok (fogoly, mezei nyúl) visszaszorulása is kimutatható.

Kárt okoznak a seregélyek, varjak és ludak? A lézerkerítés megoldás lehet

2018. február 27. 09:57

A zöld, kerítésszerű nyalábok nem ártanak az állatoknak, de távol tartják azokat a védett területről.

Minden ötödik madárfaj veszélyben van Európában - amiben szerepe van az intenzív mezőgazdaságnak is

2021. október 18. 11:22

Minden 5. európai madárfaj veszélyeztetett - nyilvános az európai madárfajok új Vörös Listája. Az Európában őshonos madárfajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya - legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, valamint az éghajlatváltozás miatt.

Várjuk a gólyákat – így helyezik ki a fészektartókat a szakemberek

2024. március 11. 07:10

Gólyafészektartókkal, költőládákkal, vezetékburkolással segítik a madarak biztonságos fészkelését.