Ház, táj

Fagyvédelem a házikertben I.

Agrofórum Online

Az éghajlatváltozásnak köszönhetően az elmúlt négy évben különösen szélsőséges tavaszi időjárással kellett számolnunk, amelynek köszönhetően a gyümölcsösökben és a házikertekben is jelentős kár keletkezett. A legnagyobb pusztítást a fagy okozza, amivel szemben igencsak korlátozottak az eszközeink, viszont amink van, azt érdemes bevetni.

A probléma gyökere

A felmelegedések közben és után eljövő tavaszi fagyoknak a gyümölcsfák látják a legtöbb kárát. Éppen ezért a védelmükben többféle védekezési módszer is rendelkezésre áll, de igazából egyik sem képes teljes biztonsággal megelőzni a károkat. A házikertekben, ahol kisebb számú gyümölcsfát nevelnek, még kevesebb lehetőség áll rendelkezésre, mivel a fagyvédelmi módszerek többsége nagy felületen, gyümölcsösökben nyújt hatékonyabb védelmet.

Elsőként azt érdemes tudni, hogy a növényeink fagy elleni védelmét már jóval az időjárási viszontagságok megjelenése előtt is elkezdhetjük, mégpedig a növény megvásárlásakor és az ültetés helyének kiválasztásakor.

Ültetés és fajtaválasztás

A legkorábbi fagyvédelmi eszközünk maga a fajtaválasztás. A faiskolákban törekedjünk arra, hogy olyan fajtákat válasszunk, amelyek jobban tűrik a téli és tavaszi lehűléseket! Különösen figyeljünk a mediterrán származású fajoknál, ahol sok olyan fajta van, amelyeket a hazánkénál melegebb helyeken nemesítettek (pl. őszibarack, kajszi)! Általánosságban véve a hazai nemesítésű fajták (pl. Mandulakajszi, Gönci magyar kajszi) nagyobb fagytűrő képességgel rendelkeznek, mint a külföldiek.

A házikertekben kevés a lehetőség a fagyvédelemre
A házikertekben kevés a lehetőség a fagyvédelemre

Az ültetés helyének megválasztásakor, ha tudjuk, kerüljük a mélyebb fekvésű részeket a telepítésnél. Ennek hátterében az áll, hogy a dombvidéki termőtájak termésbiztonsága kedvezőbb, mint a síkvidékieké, aminek az az oka, hogy a lejtőkön a hideg légtömeg lefelé haladva a völgyekben gyűlik össze. Másik oka az, hogy a magasabban fekvő kertrészek később melegszenek fel tavasszal, így a gyümölcsfák virágzása akár 1-2 héttel is később történik meg, így nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni a tavaszi fagyokat.

Növénygondozás

Alapvetően hozzátartozik a fagyvédelemhez az is, hogy mindent megteszünk azért, hogy a növény jó kondícióban legyen. Ehhez többek között arra van szükség, hogy tél végén szakszerűen megmetsszük a fákat, tavasszal elvégezzük a szükséges gyümölcsritkítást, rendszeresen öntözzük a fákat, tápanyagot adunk a számukra, sőt szükség esetén permetezzünk is! Ezek az ápolási és növényvédelmi munkák mind hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb lesz a fák erőnléte, nagyobb szénhidrát-mennyiséget tudnak tárolni a sejtjeikben, aminek köszönhetően a következő évben ellenállóbbak lesznek a hideggel szemben.

Az sem véletlen, hogy a házikertekben gyakran nagyobb méretű gyümölcsfákkal találkozunk, mint az ültetvényekben. Ennek fagyvédelmi szempontból van egy kis előnye, ugyanis tavasszal a kisugárzási fagyok rétegesen alakulnak ki. Ez azt jelenti, hogy a talaj szintjében van a leghidegebb, majd felfelé haladva fokozatosan növekszik a hőmérséklet. Emiatt érdemes a kertben kicsit magasabbra engedni nőni a fákat, egészen addig, ameddig még egy létrával a felső ágakról is leszedhető a termés.

A fajtaválasztással és az ültetés helyének gondos megválasztásával már sokat tehetünk
A fajtaválasztással és az ültetés helyének gondos megválasztásával már sokat tehetünk

Figyeljünk a környezetre is!

A derült éjszakákon, szélcsendes időben kialakuló lehűléseket a földfelszín hővesztesége okozza. Ha azt szeretnénk, hogy a talajon minél kisebb legyen ez a hőleadás, akkor annál rövidebb fűtakarót kell hagynunk a fák körül. Tehát arra kell törekednünk, hogy a fagyveszélyes napokban a fák körül rövidre legyen nyírva a fű.

Ezeket a tudatos fagyvédelmi eszközöket összefoglalóan passzív fagyvédelemnek is nevezzük, mert ezekben az esetekben a hőmérséklet alakulásába a fagyos éjszakán közvetlenül nem avatkozunk bele, hanem már jóval a hideg idő érkezése előtt végezzük el a szükséges intézkedéseket.

Természetesen, ha van passzív, akkor létezik aktív fagyvédelem is, amely a következő cikk témája lesz.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökfélék a kertben és a konyhában – a nyári és a téli tökök

2024. október 9. 05:40

Milyen főbb csoportra oszthatjuk a hatalmas fajgazdagságú és sok nemesített változatot számláló tökféléket? Mi a különbség a nyári és a téli, a sütőtökök és a főzőtökök között?

Darázsfészek eltávolítása – amikor szakembert kell hívnunk

2024. október 1. 05:40

Bizonyos esetekben semmiképpen sem szabad nekiállnunk a darázsfészek eltávolításának. A szakember segítsége nemcsak a gyors, de a legbiztonságosabb megoldást is jelenti számunkra.

Hogyan távolítsunk el egy darázsfészket?

2024. szeptember 28. 05:40

Mikor állhatunk neki mi magunk eltávolítani egy veszélyes darázsfészket? Milyen eszközökre lesz szükségünk, és mi a módja a számunkra biztonságos és hatékony műveletnek?

Darázsfészek eltávolítása – ismerjük meg a fészket!

2024. szeptember 25. 05:40

Mik az alapvető tudnivalók a darázsfészkekről és az eltávolításukról? Hogyan épül fel a darázsfészek, hol kell leggyakrabban számítani rá? Melyek azok a fajok, akiket nem szabad háborgatnunk?

Így készüljünk fel az idei veteményezésre!

2023. január 25. 05:37

Gyakran esnek a hobbikertészek abba a hibába, hogy a zöldségfajtát szidják, ha valami nem úgy sikerül, hogy az rossz fajta, a másik bezzeg meg jó fajta. De nem feltétlen a fajtával van a gond, hanem másban keresendő a megoldás.

Miért keseredik meg az uborka?

2022. augusztus 4. 04:36

Szeretném segítségüket kérni annak megválaszolásában, hogy miért keserednek meg az uborka termései?

Mitől keseredik meg némelyik uborka?

2024. július 31. 04:39

Egyik-másik uborka rendkívül keserű lett idén. Miért keseredik meg így némelyik uborka?

Az integrált kajszitermesztés gyakorlati tapasztalatai

2018. június 26. 15:22

Agrotechnológiai, biológiai, kémiai módszerek együttes használatával, tudatos, körültekintő termesztéssel olyan gazdaság létrehozása a cél, melyben a természeti értékek megőrzése mellett versenyképes termelés zajlik.