Házikert
Házikert

Hogyan védjük meg a fagytól a növényeket?

Hogyan védjük meg a fagytól a növényeket?

Agrofórum Online

Hamarosan megérkeznek az első fagyos napok, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy az erre érzékeny növényeket megvédjük a zord időjárástól. A növények védelmének számos módja van; téli védősátrakat, növénytakarókat, fagyvédő gyapjút és kókuszrostból készült fagyvédő takarót is használhatunk.

A fagy károsíthatja az érzékenyebb növényeket, ezért az a legjobb, ha már akkor elkezdünk óvintézkedéseket hozni, amikor az időjárás-előrejelzés éjszakai fagyokat jósol. Készüljön fel Ön is az idei télre a kertjében, a fagy elleni védelemre vonatkozó javaslatainkat követve!

Milyen növényeket kell megvédeni a fagytól?

Nem minden növényt kell megóvni az alacsony hőmérséklettől, de a fagyvédelem különösen fontos az alábbi, hidegre érzékeny növények esetében:

 • Cserepes és dézsás növények, balkonnövények
 • Fiatal növények (zöldségek és fás növények)
 • Fagyérzékeny zöldségnövények, amelyeket hosszabb időn keresztül szoktunk betakarítani
 • Az üvegházban előnevelt, ősszel vagy tavasszal kertészeti áruházban vásárolt növények
 • Trópusi szobanövények
 • Gyümölcsfák tavasszal (mert a késői fagy károsíthatja a virágokat)
 • Rózsák
 • Gyep (mert egyes fűfélék kevésbé ellenállóbbak, mint mások)

Jó tanács: Nem kell minden növényt megvédeni a fagytól. Minden növénynek más-más teleltetési stratégiája van. A tél közeledtével rendszeresen tájékozódjon a lakóhelye nappali és éjszakai hőmérsékletéről, valamint a szóban forgó növényei télállósági besorolásáról.

Milyen hőmérséklet mellett kell a növényeket letakarni?

Az évszaktól és a növény tulajdonságaitól függően változik az, hogy milyen alacsony hőmérsékleten kell a növényeket letakarni. A szívósabb növényeknek nincs szükségük különleges fagyvédelemre, de vannak olyanok, amelyeknek ősztől tavaszig, míg mások kifejezetten tavasszal érzékenyek a fagykárokra. Mivel minden növény más és más fagytűrő-képességgel rendelkezik, a fagyvédelmet mindig az adott helyzethez igazítsa.

Jó tanács: Nem árt, ha tudja, hogy a kertészeti áruházakban tavasszal vagy ősszel vásárolt télálló növények gyakran a fagyok áldozatául esnek, mivel a boltokban állva nem szoktak hozzá a hidegebb hőmérséklethez. Ezek a növények épp ezért, elővigyázatosságból minden esetben védelemre szorulnak.

A növények fagyvédelme ősszel és télen

 • Az ősz a fagyvédelmi szezon kezdetét jelzi. Ilyenkor minden nap figyelje az időjárás-előrejelzést és a várható hőmérsékletet. A szezon első fagyos időszakai általában tiszta, szélcsendes éjszakákon kezdődnek el – gondoskodjon arról, hogy addigra minden fagyvédelmi intézkedést megtegyen.
 • A növények télen is kiszáradhatnak. Gondoskodjon arról, hogy a növényei rendszeresen öntözve legyenek, amikor a talaj már felengedett annyira, hogy ezt lehetővé tegye, de minden esetben kerülje a pangó vizet.
 • Hosszan tartó fagy és erős téli napsütés esetén az örökzöld cserjék, rózsák és a melegkedvelő fás szárú növények védelemre szorulnak. A növényeket ez esetben légáteresztő anyagokkal, például fagyvédő gyapjúval vagy jutával takarja be.
 • A téli zöldségeket nem károsítja meg a hideg, de azért takarja le őket, hogy később havazás esetén is gond nélkül betakaríthatóak legyenek.
 • A cserepes és balkonnövények teleltetésénél fontos megjegyezni, hogy a túl nagy meleg sok cserepes növénynek kifejezetten árthat. Ezért minden egyes növény esetében derítse ki, hogy milyen körülmények között kell teleltetnie.
 • A fagykár megelőzése érdekében tegyen egy réteg mulcsot a növények köré, és fagymentes napokon öntözze meg őket. A fagyos időben kialakuló szárazság vízhiányhoz vezet a növényeknél, mivel a levelek vizet adnak le, de a fagyott talajból nem tudnak új vizet felvenni, ezért végül elszáradnak. A sekélyen gyökerező növények, például a rododendronok ilyen szempontból különösen veszélyeztetettek. Ez annak köszönhető, hogy gyökereik nem hatolnak mélyen a talajba, ahol a növények számára elérhető víz található.
 • A rózsák körül alakítson ki mulcsból, levelekből vagy földből egy halmot, hogy megvédje a növényeket.
 • Védje a gyepet azzal, hogy ősszel káliumban gazdag műtrágyát ad neki. A kálium növeli a növények ellenálló képességét, és megerősíti őket a hidegebb évszakokra. Erre különösen alkalmasak a hosszan tartó hatású speciális őszi műtrágyák. Az évelő növényeknek is jót tesz az őszi gyeptrágyázás, mivel így jobban bírják a száraz, hideg időszakokat.

Növényvédelem a tavaszi fagyok idején

A növényeket a tavaszi fagyoktól a Fagyosszentekig (május 12-15.) kell védeni, mert addig még előfordulhatnak éjszakai fagyok.

 • Május közepéig takarja le a növényeket éjszakára, például erre a célra kapható növénytakaróval.
 • A cserepes növényeket május közepéig éjszakára tartsa még bent a házban.
 • Óvja a gyümölcsfák virágait a késői fagyoktól – a fagyvédő gyertyák optimális megoldást nyújthatnak erre a célra.
 • Figyelje a napi időjárás-előrejelzést. Ha a melegebb időszakok után várhatóan ismét csökkenni fog a hőmérséklet, fontos, hogy megvédje a növényeit a fagyoktól.
 • Tipp: Ha a tavaszi növényeket május közepe előtt vásárolja is meg a kertészeti áruházakban, az a legjobb, ha vár még egy kicsit az ágyásokba ültetésükkel, hogy megvédje őket a fagyoktól.

Téli védősátrak

 • A téli védősátrak speciális anyagokból készülnek, és a növények téli védelmére használhatók.
 • Ha különösen hideg van, a sátrakat erre a célra készült melegítővel vagy fagyvédelmi gyertyákkal lehet fűteni.
 • Ezek a sátrak ideálisak olyan kültéri cserepes növények számára, amelyek alapvetően szívósak, de a rendkívüli hidegben védelemre szorulhatnak.
 • Fiatal növények tavaszi előnevelésére is hatékonyan használhatók.
 • A sátrak többféle méretben kaphatók, áttetszőek és újra felhasználhatók, azonban általában meglehetősen drágák.

Fagyvédelem fagykár elleni szőtt textíliával

A fagykár elleni textíliák vékony műanyagból készülnek, amely víz- és légáteresztő képességekkel bírnak, és amelyek segítségével megvédheti a növényeit a hideggel, fagyos széllel, illetve jég okozta károsodással szemben. A talajnedvesség elpárolgása következtében a vászon alatt vékony jégréteg képződik, amely megakadályozza a talaj természetes hősugárzását. Ha természetesebb anyagot szeretne, akkor válasszon gyapjúból készült textíliákat. Ezek biológiailag lebomló anyagokból készülnek, így nem használhatók fel a következő évben. A kertészeti áruházakban vastag gyapjút is vásárolhat, ez jobban szigetel, és nem szakad olyan könnyen. Hátránya, hogy nem elég áttetsző, ami nem jó, mivel a télen napfényt igénylő növényeket napközben fedetlenül kell tartani. Ez a textília mindazonáltal igencsak sokoldalú, így zöldségek, valamint a fiatal növények védelmére is használható. Ez a téli gyapjú a fagyérzékeny fás növények szigetelésére is használható, ha a növény köré tekeri és zsineggel szorosan összeköti.

Fagyvédelem kókuszrost takaróval

A kókuszrostból készült takarók nagyon tartós anyagból készülnek, amit a kókuszdió külső héjából nyernek. Ez a gyapjúhoz hasonlóan a növények vagy dézsák köré tekerhető. Regionális alternatívaként használhat kenderből készült takaróanyagokat is. Ezek tartósabbak, mint a gyapjú, de nem áttetszőek és általában többe kerülnek.

A fenyőágak, mint fagyvédelmi eszközök

A jegenyefenyő- vagy lucfenyő ágai szintén felhasználhatók a fagy elleni védelemre. Tekerje a levágott fenyőágakat a rózsák köré úgy, hogy gömb alakúra hajlítja őket és betakarja velük a növényeket. Ezzel a módszerrel szigeteli a talajt, és miközben a szellőzést is lehetővé teszi, kevésbé károsítja a növény érzékeny részeit. A fenyőfa gallyakat a tél folyamán visszahaló cserjék vagy cserepes növények takarására is használhatja, ágyásokba fektetve pedig meglátja, a levágott ágak elsőrangú dekorációs értékkel bírnak.

Mulccsal a fagy ellen

A mulcsozás a talaj, valamint a benne növekvő gyökerek és növények védelme érdekében ajánlott. Az olyan anyagok, mint a levelek, a szalma és a fakéreg mulcs a talaj hő- és nedvesség-megtartására szolgálnak. Ezenkívül a kéregmulcs megvédi a kerti talajt az eróziótól és a feliszapolódástól, emellett fenntartható szénkészletet biztosít a talaj humuszképződéséhez. A fenyőkéreg hosszú élettartamának, alacsony nehézfém-szennyezettségének és alacsony savtartalmának köszönhetően különösen hatékony.

Juta növénytakaró a fagy ellen

A jutaszövet egy tartós és természetes anyag, amelyet zsákok és takaróanyagok készítésére használnak. A gyapjú-textíliákhoz hasonlóan használható. A jutazsákokat a növények koronája vagy a cserepek fölé lehet helyezni. Az örökzöld növényeket ne csomagolja be folyamatosan a tél folyamán, mivel a juta fényáteresztő képessége csekély. A jutazsákokat régóta használják a rózsák fagy elleni védelmére. Többféle színben kaphatók, így télen is izgalmas színfoltot varázsolhat velük a kertjébe.

Buborékfólia a fagy elleni védelemhez

A buborékfólia sokrétűen használható a fagy elleni védelem céljából, mivel a légbuborékok szigetelő hatást fejtenek ki. Hátránya, hogy a műanyagon keresztül nem működik jól a víz- és légcsere, ami azt jelenti, hogy a növények túl korán kihajtanak, ezáltal fogékonyabbak lesznek a fagyra és a betegségekre. Ezért ajánlatos kizárólag a cserép körül használni, amely télen is fagyvédelemre szorul. Ha mégis közvetlenül a fóliával szeretné védeni a növényeket, akkor csak rövid ideig, például a tavaszi éjszakai fagyok idején használja, és gondoskodjon a rendszeres szellőztetésről.

Fagyvédelmi gyertyák

A fagyvédelmi gyertyákat általában tavasszal használják a gyümölcsösökben, amikor a késői fagyok károsíthatják az újonnan kialakult virágokat – az április nagyon kritikus hónap lehet. Azokon az estéken, amikor a hőmérséklet várhatóan 0 °C alá csökken, célszerű a gyertyákat késő este meggyújtani. A legnagyobb hideg általában reggel 8 óra körül múlik el. 20 négyzetméterenként egy-két gyertyával akár 3 °C-os hőmérséklet-emelkedést is elérhetünk.

Hogyan kell helyesen trágyázni a fagyálló növényeket?

Nyáron kezdje el nitrogén helyett káliummal trágyázni a növényeket. A kálium a növény sejtnedveiben tárolódik el, ami növeli a sótartalmat, és ezzel csökkenti a fagypontot, így a növény télállóbbá válik. Ha ősszel nitrogénben gazdag műtrágyát használunk, az elősegíti a növekedést, ami miatt a növény túl korán hajt ki és következésképpen fogékonyabb lesz a fagyra. Ezenkívül a nitrogénben gazdag műtrágyák ammóniumot tartalmaznak, amely gátolja a káliumfelvételt, és ezáltal rontja a növények télállóságát. Továbbra is fontos tisztában lenni azzal, hogy sok káliumtartalmú műtrágya kloridot tartalmaz, amelyre sok kerti növény érzékenyen reagálhat.

Mulcs-domb létrehozása

Védje az évelő növényeket és a nemesített fás szárú növényeket télen földdel vagy talajtakaróval. Ez egy igen fontos fagyvédelmi intézkedés, különösen a rózsák oltási pontjainál.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.

Növényt hozna haza a külföldi nyaralásról? Nem érdemes!

2024. június 10. 16:10

A messzi tájakról nem csak egy szép, egzotikus növényt, hanem akár számos növényi károsítót is behurcolhatunk az országba.

A gigantikus robotok fenntarthatóbbá teszik a gazdálkodást

2023. március 29. 12:41

Az MIT öregdiákja által alapított FarmWise olyan önállóan dolgozó robotokat használ, amelyek a gyomok kiirtásával egyidejűleg a termés megóvására is alkalmasak, így szükségtelenné válik a gyomirtó szerek használata.

Gabonáink egészségére!

2019. március 25. 09:49

Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei? Rutinos gazdákat kérdeztünk növényvédelmükről.

MagyarBrands és Minőség-Innováció Díjas a Phylazonit 2018-ban!

2018. december 17. 08:09

A PHYLAZONIT márka elnyerte a MagyarBrands Díjat Innovatív Márka kategóriában, valamint az EOQ MNB által meghirdetett Minőség-Innováció 2018. pályázaton a Phylazonit Technológia a „Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk” kategóriában nemzeti díjnyertes lett.

A tengeri algák élelmiszerként, takarmányként és üzemanyagként való hasznosítása

2023. április 8. 08:34

A tengeri algák globális termesztésének kiterjesztése nagyban hozzájárulhatna a bolygó élelmezésbiztonságával, a biológiai sokféleség csökkenésével és az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások kezeléséhez.