Címke: Fagyvédelem

fagyvédelem

Szakcikkek / Gyümölcs

Fagyvédelem a gyümölcstermesztésben, I.

2024. április 11.

A XXI. században egyre gyakoribbá váló tavaszi fagyok jelentősen megkeserítik mind a gyümölcstermesztő vállalkozók, mind a hobbikertészek életét. Szerte a világon ez az abiotikus időjárási tényező okoz évjárattól függően több milliárd forintos károkat.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Hogyan lehet időben felkészülni a hideg tavaszi éjszakákra?

2024. április 8.

Bár az év ezen időszakában már előbújnak a tavaszi napsugarak, a hőmérséklet esténként és éjszaka még mindig jelentősen visszaeshet. A termesztőknek ezt figyelembe kell venniük – de pontosan hogyan?

Blog / Ház, táj

Fagyvédelem a házikertben II.

2024. március 14.

Az időjárással rendkívül nehéz dacolni, és bizony a hobbikertészeknek és háztájon piacra termelőknek is fel kell készülniük a szélsőségekre. A tavaszi fagy sok kárt tud okozni a növényeinkben, de szerencsére többféleképpen felkészülhetünk a védekezésre ellene.

Blog / Ház, táj

Fagyvédelem a házikertben I.

2024. március 12.

Az éghajlatváltozásnak köszönhetően az elmúlt négy évben különösen szélsőséges tavaszi időjárással kellett számolnunk, amelynek köszönhetően a gyümölcsösökben és a házikertekben is jelentős kár keletkezett. A legnagyobb pusztítást a fagy okozza, amivel szemben igencsak korlátozottak az eszközeink, viszont amink van, azt érdemes bevetni.

Szaktanácsadás

Szabadban is megoldható a leander teleltetése?

2023. december 3.

Hogyan lehet a leandert teleltetni, netán szabadban is megoldható? Egymással ellentétes véleményeket lehet olvasni ebben a témában. Mit tanácsolnak?

Videó
Fagyhelyzet az őszibarackosokban

4:35

Fagyhelyzet az őszibarackosokban

2023. szeptember 25.

Az őszibarack az egyik legintenzívebben nemesített mérsékelt égövi gyümölcsfaj: minden évben, csupán az Európai Unió piacára mintegy 40-50 új fajta kerül. Zavarbaejtően gazdag a kínálat: közel 1200 őszibarack fajta regisztrált az EU tagállamaiban. 656 őszibarack fajta pedig európai uniós szintű növényfajta oltalomban részesült. Az, hogy a jelen klimatikus körülmények között milyen fajtát érdemes választani, és milyen technológia mellet érdemes termeszteni - nem egyszerű kérdések.

Szakcikkek / Házikert

Hogyan védjük meg a fagytól a növényeket?

2022. november 26.

A növények védelmének számos módja van; téli védősátrakat, növénytakarókat, fagyvédő gyapjút és kókuszrostból készült fagyvédő takarót is használhatunk.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Fagyok sújtották a francia gyümölcs- és szőlőültetvényeket áprilisban

2022. április 16.

Hasonlóan a szinte napra pontosan egy évvel korábbi eseményekhez, Franciaországot ismét komoly hidegbetörés érte el április elején.

Szakcikkek / Házikert

Hogyan védjük a növényeket a kemény hideg ellen?

2021. november 24.

A hidegtűrő és télálló növényfajok egy részét télen védeni kell az igazán nagy fagyoktól, főleg, ha kitett és fagyzúgos területen van a kertünk. Sok cserje és fa fiatal korában vissza is fagyhat kemény teleken. De a jó hír az, hogy mindenre van megoldás!