Ház, táj
Ház, táj

Hagymás, gumós, hagymagumós és gyöktörzses dísznövények

Hagymás, gumós, hagymagumós és gyöktörzses dísznövények

Agrofórum Online

Hajlamosak vagyunk egy kalap alatt emlegetni azokat a dísznövényeket, amelyek különböző módosult föld alatti szárral rendelkeznek. A dísznövények esetében a leggyakoribb módosult formák a hagyma, a hagymagumó, a gumó és a gyöktörzs.

Ezeknek az évelő dísznövényeknek népes csoportjai a nagy rajongótáborukat sokféleségüknek, mutatós megjelenésüknek és többnyire egyszerű gondozásuknak köszönhetik, azonban vannak titkaik, amiket meg kell fejtenünk ahhoz, hogy éveken keresztül gyönyörködhessük bennük a kertünkben.

Allium giganteum – óriáshagyma

Módosult föld alatti szár

A módosult föld alatti szárral rendelkező évelő lágyszárú növények a kedvezőtlen időszakot átvészelő raktározó szerveiknek köszönhetően Földünk mérsékelt és trópusi éghajlati övezeteiben is otthonra találtak. Ezek a szervek lágy állományúak, többségük pikkelylevelekkel rendelkezik, és a legtöbb növény esetében a vegetatív szaporodást is lehetővé teszik. Azért nevezzük módosult száraknak ezeket a szerveket, mert a föld alá kerülve ez a szárrész elvesztette eredeti funkcióit. A dísznövények esetében a leggyakoribb módosult formák a hagyma, a hagymagumó, a gumó és a gyöktörzs, de ide tartozik a tarack is, ami ebben a cikkben bővebb ismertetésre nem kerül.

Arany sáfrány

Hagyma

A hagyma több rétegben sűrűn elhelyezkedő levelekből áll, amelyek közül a belsők (pikkelylevelek) húsosak: ezekben raktározza a növény a vizet és a tápanyagokat. A hagyma külső levelei (buroklevelek) hártyásak, szárazak, ezek védik a hagymát a kiszáradástól és a külső sérülésektől. A hagymalevelek egy rövid szártagú hajtást vesznek körül, amelynek szárrésze az úgynevezett hagymatönk. A tönk felső részén található a csúcsrügy, amelyből a hajtás, azaz a levelek, a szár, majd a virág kifejlődik. A tönk alsó részén fejlődnek a hajtás eredetű gyökerek. A pikkelylevelek felett fejlődő hónaljrügyek fiókhagymákká alakulnak, amelyek segítségével a növény a vegetatív szaporodását biztosítani tudja.

Császárkorona

A hagyma az egyszikűek közé tartozó liliomfélék (Liliaceae) és amarilliszfélék (Amaryllidaceae) egyes képviselőinek jellemző szármódosulata. Ide tartoznak:

Magyar név Latin név
Amarillisz hibridek Hippeastrum
Ágas tulipán Tulipa praetans
Ametisztjácint Brimeura amethystiana
Bókoló csillagvirág Scilla siberica
Bunkós hagyma Allium sphaerocephalon
Császárkorona Fritillaria imperialis
Csillogó pirosliliom Nerine bowdenii
Csüngővirágú hagyma Allium cernuum
Ernyős madártej Ornithogalum umbellatum
Fehér nárcisz Narcissus poeticus
Fürtös gyöngyike Muscari neglectum
Hófény Chionodoxa
Hóvirág Galanthus
Iráni hagyma Allium aflatunense
Kerti jácint Hyacinthus orientalis
Kikericsfajták Colchicum
Lilás csillagliliom Tulbagia violacea
Óriás díszhagyma Allium giganteum
Perzsa kockásliliom Fritillaria persica
Rózsás ernyősliliom Crinum x powellii
Tőzike Leucojum
Tulipánhibridek Tulipa
Turkesztáni tulipán Tulipa turkestanica
Tazettanárcisz Narcissus tazetta
Üstökliliom Eucomis

 

Jácint

 

Csillagvirág

Gumó

A gumó gömbölyded alakú, erősen megvastagodott rövid szártagú szár. Felépítése a hagymáénál egyszerűbb. A gumóból fejlődő allevelek hónaljában apró rügyek fejlődnek, amelyekből föld feletti hajtás, illetve gyöktörzs vagy tarack fejlődik. A gumóval rendelkező dísznövények esetében a növénynek a főszára módosul, ezért szárgumónak nevezzük ezt a szervet (a burgonya és csicsóka esetében a főhajtás alsó, tarackszerű ága módosul, amit így ággumónak nevezünk). A következő táblázatban tüntettem fel a legismertebb kiskerti gumós dísznövényeket:

Magyar név Latin név
Ázsiai boglárka Ranunculus asiaticus
Dáliafajták Dahlia
Gumós begónia Begonia x tuberhybrida
Kikeleti téltemető Eranthis hyemalis
Nagy csodatölcsér Mirabilis japana
Odvas keltike Corydalis cava
Olasz konytvirág Arum italicum

 

Dália

Hagymagumó

A hagymagumó – mint ahogy neve is mutatja – átmenetet jelent a hagyma és a gumó között. Gumóvá vastagodott, húsos szártengelyében halmozódnak fel a tartalék tápanyagok. Ezt a részt erőteljesebb, száraz buroklevelek borítják, a húsos pikkelylevelek azonban hiányoznak. Jelentős eltérés a szárgumó és a hagymagumó között, hogy ez utóbbinak a fejlődése általában egy tenyészidőre korlátozódik. De! Az áttelelni képes hagymagumó felett a következő vegetációs időszak elején nő egy oldalrügy, amelyből fejlődésnek indul az új gumó. Az áttelelt, idősebb gumó ennek az új gumónak a kinevelésével elhasználja az összes tartalék tápanyagot a raktározó szövetekből, majd elpusztul. Az új gumóból ezután növekedésnek indul az új növényegyed. Hagymagumóval rendelkeznek a következő, díszkertünkben is nevelhető növények:

Magyar név Latin név
Arany sáfrány Crocus flavus
Dalmát sáfrány Crocus dalmaticus
Kardvirág hibridek Gladiolus
Korai sáfrány Crocus chrysanthus
Olasz sáfrány Crocus imperati
Őszi kikerics Colchicum autumnale
Pompás sáfrány Crocus speciosus
Tavaszi sáfrány Crocus vernus

 

Kardvirág a középpontban

Gyöktörzs

A gyöktörzs – más néven gyökértörzs, rizóma vagy tőke – rövid szártagú, vastag, raktározásra, illetve vegetatív terjedésre alkalmas szármódosulás, amelyen járulékos gyökerek és pikkelylevelek fejlődnek. Elhelyezkedése és növekedése a talajban különböző lehet: vízszintes a nősziromé, függőleges a pongyola pitypangé. A pikkelylevelek hónaljából föld fölötti hajtások vagy újabb, vegetatív terjedést biztosító rizómaágak fejlődnek.

Fehér kála

A következő dísznövények rendelkeznek gyöktörzzsel:

Magyar név Latin név
Berki szellőrózsa Anemone nemorosa
Boldogasszony papucsa Cypripedium calceolus
Fehér kála Zantedeschia aethiopica
Gyöngyvirág Convallaria majalis
Háromszöglevelű madársóska Oxalis triangularis
Kánna (kanna vagy rózsanád) Canna indica
Kék nőszirom Iris x germanica
Nagyvirágú hármasszirom Trillium grandiflorum

 

Canna indica – kánna

A megfelelő szobanövényt a megfelelő helyiségbe! I. rész

2019. december 13. 04:36

A négy fal között nevelt növényeink házon belüli elhelyezésére éppen akkora hangsúlyt kell fektetnünk, mint a dísznövény- vagy haszonkertünk növényeinek esetében. Mely tulajdonságai határozzák meg egy helyiségnek, hogy milyen növény nevelésére ad lehetőséget?

Kerti kalendárium - tennivalók az év utolsó hónapjában

2019. december 2. 04:37

Egy gazdag, sokrétű kert gondozója decemberben sem pihenhet. Számos teendő sorakozik még a feladatlistánkon, amit még idén tető alá kell hozni. Vegyük sorra, milyen „négyfalközti” és milyen kerti munkák várnak még ránk az ünnepek előtt.

Teleltetésre fel! III. rész – a muskátli, az encián, a kínai hibiszkusz és a murvafürt megfelelő téli védelme

2019. november 29. 04:36

Idén december első hete meghozza a fagyokat: a jövő hét éjszakáin országszerte mérhetünk -1, vagy akár -3 ℃-ot is. Nem késlekedhetünk tovább, ez a hétvége az utolsó időpont, hogy védett helyre vigyük a fagyérzékeny növényeinket. Mi a teendőnk az enciánbokorral, a murvafürttel, a kínai hibiszkusszal és a muskátlival?

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

2019. november 28. 05:36

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?

Szabadföldi zöldségtermesztés a hétvégi telkünkön talajtakarással

2018. április 25. 14:40

Községeink határában elterülő, családi tulajdonban lévő kisebb telkek sok lehetőséget rejtenek magukban. Többek között megteremhet rajta számos zöldség- és gyümölcsféle is a család szükségletének kielégítésére.

A krizantém gondozásának aranyszabályai

2019. november 21. 13:39

A dísznövény-nemesítők évszázados munkájának köszönhetően a sokoldalú és változatos krizantémnak sikerült kilépnie a „temetői virág” szerepéből, és mára a vágott, cserepes és kerti változataival meghódította az otthonokat, a kerteket és a parkokat is. Mit tehetünk házikert-tulajdonosként azért, hogy margitvirágaink éveken keresztül legszebb pompájukban, egészségesen növekedjenek?

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt!

2019. november 12. 04:36

Úgy tűnik, hogy a korai burgonya termesztői oldalról is egy ígéretes, gazdaságos vállalkozás, noha a szabadföldön és hajtatásban is csak előnövényként, korszerűtlen, kisebb légterű fóliák alatt termesztik.

A tápanyag-utánpótlás hatása a kártevők életmódjára és kártételére

2019. január 14. 08:45

Napjaink növénytermesztési tevékenysége elképzelhetetlen a kultúrnövények igényeit kielégítő tápanyag-utánpótlás nélkül. A kijuttatott makroelemek alapjaiban határozzák meg a növény vegetatív, generatív fejlődését, szabják meg annak adaptív képességeit.