Ház, táj

Hogyan távolítsunk el egy darázsfészket?

Agrofórum Online

Mikor állhatunk neki mi magunk eltávolítani egy veszélyes darázsfészket? Milyen eszközökre lesz szükségünk, és mi a módja a számunkra biztonságos és hatékony műveletnek?

Mielőtt ennek a fejezetnek nekikezdünk, szeretném leszögezni: ha a növény- és állatvilágról van szó, én is azt az elvet követem, hogy „élni és élni hagyni”. Ez számomra azt jelenti, hogy feleslegesen nem bántok semmilyen élőlényt: nem kínzom, nem ölöm meg, ha van más útja a békés együttélésnek.

Sajnos az emberi tevékenységre és jelenlétre „érzékenyebb” darázsfajok nem tartoznak azok közé az állatok közé, akikkel hosszú távon békében lehetne élni. Bár ezek a fajok is fontos beporzó szervezetek, és jelenlétük növeli a természetes környezetünk ökológiai sokszínűségét, mégis, csípésük nemcsak az allergiások számára jelenthet veszélyt. Ha megtelepednek az otthonunk közelében, és számuk folyamatosan növekedni fog, akkor egy esetleges provokálásuk több egyedet is megindíthat, és életveszélyes állapotba is kerülhet a szerencsétlenül járt, darázscsípéseket szenvedett személy. Igen, ilyenkor ezek az állatok is az otthonukat védik. Ahogy mi magunk is.

Éppen ezért, ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy nincs más lehetőségünk, mint kiirtani egy darázskolóniát, és eltávolítani a fészküket, azt kötelességünk legyen a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban elvégeznünk, hogy minél kevesebbet szenvedjenek az állatok.

Mikor álljunk mi neki?

A darázsirtást csak akkor tudjuk eredményesen megvalósítani, ha ezek a tényezők mindegyike teljesül:

  • a darázsfészek látható és könnyen hozzáférhető helyen van számunkra;
  • a darázsfészek még nem nagyobb egy felnőtt ember tenyerénél és még nem veszi körül egy papírszerű védőburok;
  • meg tudjuk állapítani, hogy mekkora a darázskolónia;
  • rendelkezünk a megfelelő védőeszközökkel a saját védelmünk érdekében, és az irtáshoz használt, megfelelően hatékony eszközök is megvannak.

El is érkeztünk az első és legfontosabb szabályhoz: még a legkisebb darázsfészek eltávolításakor is viseljünk védőruházatot! A darazsak akkor viselkednek a legagresszívebben, ha a kolóniájukat és az otthonukat védik.

A darazsak is agresszívan védik a kolóniájukat
A darazsak is agresszívan védik a kolóniájukat

Akkor lehet a legbiztonságosabban eltávolítani a fészket, ha a darázskolónia nemrég kezdte csak meg a munkálatokat. Így egyrészt nem nagyobb a fészek egy felnőtt ember tenyerénél, másrészt még kevés egyed alkotja a családot.

Az időzítésen is sok múlik a gyors és hatékony munkához: a szakemberek ajánlása szerint hajnalban érdemes nekiállni, mert ekkor a darazsak kevésbé aktívak, sőt az összes darázs bent tartózkodik a fészekben, így a darázsirtás elsőre nagyobb hatékonysággal végezhető el. Semmiképpen se kezdjünk neki erős szélben és napközben a kezelésnek!

A legfontosabb: előkészülni!

Nagyon fontos meghatározni, hogy milyen darázsfajjal van dolgunk, annak milyen fészke van, és hol helyezkedik el (eresz alatt, padláson, garázsban, fákon vagy a talajban). Mindenképpen kerülni kell a talajban lévő fészek irtását és a tenyérnél nagyobb fészek bolygatását!

Ezután gondoskodjunk a védőruházatunkról: zárt cipő, betűrt nadrág, zárt felsőöltözet, kesztyű, kalap és védőszemüveg mindenképpen szükséges. Ha rendelkezésünkre áll, használjunk méhészeti védőruházatot. Ezután minden családtagnak – főként allergiások, gyerekek és idősek – el kell hagynia a terepet, ahol a darázsirtást végezzük.

Egy felnőtt férfi tenyerénél nem nagyobb fészekkel megbirkózhatunk
Egy felnőtt férfi tenyerénél nem nagyobb fészekkel megbirkózhatunk

Számos darázsirtó szer kapható a piacon, amelyeket kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. Válasszon olyan permetet vagy aeroszolt, amely hosszú távú védelmet biztosít, és olvassa el a használati utasítást, hogy pontosan tudja, hogyan kell alkalmazni!

Milyen eszközökkel szerelkezzünk fel?

A szakemberek ajánlása szerint annak, aki otthon nekivágna a darázsfészek eltávolításának, a legérdemesebb olyan darázsirtó spray-t beszerezni, amely a készítményt nagy távolságra képes kilőni, így nem kell annyira közel menni a fészekhez. Ezek a termékek csak abban az esetben hatásosak a fészek lakóinak elpusztítására, ha még nem vette körbe a fészket egy védőburok. Ekkor az irtást már célszerű szakemberre bízni.

A darázsirtó spray használata

A legtöbb darázsirtó spray terméken a következő instrukciókat és tudnivalókat találjuk:

  • Használat előtt alaposan rázza fel!
  • Tartsuk kb. 5 m távolságra és használjuk szélirányban a hajnali órákban vagy este, amikor a rovarok kevésbé aktívak!
  • Alaposan fújjuk be a fészket és a bejáratot!
  • A kezelt darázsfészek legkorábban 24 órával az alkalmazás után távolítható el.
  • A termék elpusztítja a fészkükre visszatérő darazsakat és lódarazsakat még napokkal a használat után is.
  • Hatótávolsága: 3-4 méter.
A kezelést követően el lehet távolítani a fészket
A kezelést követően el lehet távolítani a fészket

A kezelés után az elpusztult darazsakat óvatosan seperjük össze. Szükség esetén a kezelést célszerű néhány órán belül és néhány nap múlva megismételni.

A darázsfészket nem szabad közvetlenül a készítmény alkalmazása után eltávolítani, mert a fészken kívül tartózkodó darazsak a következő néhány órában visszatérhetnek. A készítmény a kezelt felületen több órán keresztül kifejti hatását, így a kezelés után a visszatérő egyedek is elpusztulnak.

Az irtószerrel kezelt fészek a legutolsó irtástól számított 1-2 napon belül biztonsággal eltávolítható. Amennyiben zárt térben történt az irtás, az alkalmazást követően alaposan szellőztessen ki!

Jó tudni!

Az aktuális évtől, és élőhelytől függően a darázsfészek akár felnőtt ember méretű is lehet nyár végére. Az ilyen darázsfészek megközelítése teljes darázsirtó védőruha nélkül mindenki számára (nem csak allergiásoknak) életveszélyes.

A darazsak a tetőn, a garázsban, a padláson is találnak megfelelő helyet a fészeknek
A darazsak a tetőn, a garázsban, a padláson is találnak megfelelő helyet a fészeknek

Nem minden darázs irtandó!

Tudnunk kell, hogy Magyarországon vannak közöttük védendő és teljesen veszélytelen darázsfajok is:

  • óriás tőrösdarázs,
  • szöcskeölő darázs,
  • pompás fémdarázs,
  • pompás útonállódarázs.

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft, elpusztításuk éppen ezért törvénytelen is. Ezek a rovarok nem tévesztendők össze a családi közösségekben élő, és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázattal rendelkező társas darazsakkal.

A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket) nem ellenünk használják. Mindemellett nélkülözhetetlen elemei a kiskerteknek, biológiai úton segítenek kordában tartani többek között a cserebogár-szaporulatot is.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Darázsfészek eltávolítása – ismerjük meg a fészket!

2024. szeptember 25. 05:40

Mik az alapvető tudnivalók a darázsfészkekről és az eltávolításukról? Hogyan épül fel a darázsfészek, hol kell leggyakrabban számítani rá? Melyek azok a fajok, akiket nem szabad háborgatnunk?

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - II. rész

2024. szeptember 18. 05:40

Az ismertebb kecskedarázsról, a német darázsról és a padlásdarázsról az előző cikkben volt szó, most a nagyobb méretű társas darázsfajt, a lódarazsat és a hozzá rendkívül hasonló, bár magányos életmódú óriás tőrösdarazsat mutatjuk be. Fontos ugyanis, hogy ne keverjük őket össze!

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Védőruházat használata - vegyük komolyan!

2021. május 24. 06:37

A növényvédelmi tevékenységről szóló, 43/2010. FVM rendelet sorai között tallózva számos előírás található a munkavédelmi szabályok betartására vonatkozóan.

Összefoglaló a növényvédő szerek háztáji alkalmazásáról

2019. szeptember 2. 11:49

A növényvédő szerek otthoni alkalmazásánál számos előírást és íratlan szabályt be kell tartani annak érdekében, hogy növényünk, környezetünk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ez az összefoglaló útmutatásul szolgál a szakszerű, biztonságos és eredményes háztáji növényvédőszer-használatról.