Növényvédelem
Növényvédelem

Figyeljünk a vírusvektor rovarokra a kalászosokban!

Figyeljünk a vírusvektor rovarokra a kalászosokban!

Agrofórum Online

Az őszi vetésű kalászos gabonák esetében a vírusos eredetű megbetegedések gyakorisága, valamint az általuk okozott károk nagysága évről évre szisztematikusan növekszik. Nehezíti a vírusos betegségek elleni védekezést a termesztők gyakori tájékozatlansága, a korai, idő előtti vetés, az árvakelések gondozatlanul hagyása, és az a tény is, hogy sok termelő egyszerűen nem is szemlézi kellő rendszerességgel és alapossággal ősszel a gabonavetéseket.

Szerencsés évjárat

Az idei év során nagyon sokan gondolhatták azt, hogy a szélsőséges mértékű aszály és hőség más növénykórtani jellegű problémákkal együtt a virózisok kérdését is hatékonyan megoldotta. Nagyjából október végéig ez félig – meddig még igaznak is volt mondható. A múlt év őszén kezdődött hosszú szárazság nagyon sok biotróf kórokozó számára tette lehetetlenné a szaporodást, így a kalászosokban a lisztharmat és a rozsdák okozta megbetegedések látványosan visszaszorultak. Nem sokkal jártak jobban a nekrotróf életvitelű kórokozók, így a kalászosok különböző levélfoltosságait és a kalászfuzáriózist előidéző kórokozók sem. Vírusos eredetű megbetegedésekből ugyanakkor nem volt hiány.

Vírusos árpanövény

A virózisok kialakulása során döntő tényező a vírusvektor rovarok aktivitása. Ez részben ezen rovarok mennyiségétől, részben pedig a migrációs és táplálkozási időszak hosszától függ. Fertőzési forrás, azaz gabonavírusokkal (árpa sárga törpülés vírus, illetve búza törpülés vírus) fertőzött növények a nyár elejéig bőségesen álltak rendelkezésre. Ugyanakkor a szélsőségesen száraz és forró időjárás már a tavasz végétől erősen korlátozta a vírusvektor rovarok egyik csoportjának, a levéltetveknek a mennyiségét. Ez a tendencia egészen szeptember hónapig fennmaradt. A kabócák esetében, amelyek a búza törpülés vírus átviteléért felelősek a hőség korlátozó szerepe ugyanakkor csak minimális volt.

Vírusos fakó muhar 2022 szeptember közepén

Az aszálynak volt egy olyan – szerencsére – kedvező hatása is, hogy augusztus végéig gyakorlatilag alig lehetett élő, zöld árvakelésekkel találkozni. Nem alakult ki a „zöld futószalag”, a vírusvektor rovarok nem tudtak az árvakeléseken szaporodni.

Ráadásul az aszály sok helyütt már augusztus közepére teljesen leszárította, elpusztította a kukoricát is, így a gabona árvakelések mellett egy másik fontos levéltetű tenyészőhely, a zelnicemeggy levéltetűnek (Rhopalosiphum padi) otthont adó kukoricaállományok is eltűntek a rajtuk élő hatalmas mennyiségű levéltetűvel együtt. Bár a kabócák mennyisége számottevően nem csökkent, de a gazdálkodók teljes joggal reménykedhettek abban, hogy az idei év őszén a vírusvektor rovarok nyomása, és ezáltal a vetések vírusos megbetegedése a korábbi években megszokottól jóval kisebb lesz.

Szárnyas zelnicemeggy levéltetű őszi árpában 2022 október végén

Kellemetlen fordulat

Sajnálatos módon a vírusvektor levéltetvek messze nem adták olyan könnyen a bőrüket, mint ahogy azt a nyár végén sok termesztő és növényvédelmi szakember várta. Ebben a kártevőknek nagymértékben segítségére volt a különböző alternatív, az aszályt nagyobb populációban túlélő egyszikű tápnövények (fűfélék, muharfajok) jelenléte. Ezeken egy lecsökkent állományú levéltetű-populáció fenn tudott maradni, amely később, az augusztusi esők után kizöldült árvakeléseken tovább tudott szaporodni. Érdekes módon az ország több pontján is a zelnicemeggy levéltetű az a faj, amely leginkább élni tudott ezzel a lehetőséggel és napjainkban leginkább ennek a levéltetűfajnak a betelepedésével kell számolni az őszi kalászosok vetéseiben.

Macrosiphum avenae szárnyas nőstény és utódai őszi árpa árvakelés levelén

Az idei év októberének végéig az őszi kalászos (döntően őszi árpa) vetésekben alig lehetett levéltetvekkel találkozni. Ugyanakkor pár napja egyre több helyen lehet észlelni magányos, még szárnyas, frissen betelepedett zelnicemeggy levéltetű egyedeket. Jelenleg az időjárás rendkívül kedvező mind a gabonafélék fejlődésének, mind pedig a bennük élő levéltetvek szaporodásának. A néhány betelepedett szárnyas nőstényből pár nap alatt már kis kolóniák alakulhatnak ki.

Még magányos Macrosiphum avenae levéltetű árvakelésű gabonában

A gazdálkodóknak erősen ajánlott az idei gabonavetések fokozott gyakoriságú és alaposságú szemlézése. Ha a levéltetvek már kis, 2-5 egyedből álló kolóniákat is kialakítottak, akkor már a gabonát károsító, perzisztens típusú vírusok átvitele is megtörténhet. Ez az az időpont, amikor inszekticides állományvédelemmel meg lehet állítani a vektor rovarok szaporodását és a növények vírusos elfertőződését. Egy sikeres védekezés után azért még ne higgyük azt, hogy a veszélyt már teljes egészében elhárítottuk. A vektor rovarok egészen az első komolyabb fagyokig aktívak maradnak és egy hosszú, enyhe ősz esetén igen jó eséllyel egyetlen inszekticides védelem kevés lesz a vektor rovarok féken tartására. Ezért a gabonák szemlézését egy sikeres rovarölő szeres kezelés után se hagyjuk abba!

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szüret utáni lombvédelem

2024. július 16. 15:10

A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését, pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

A napraforgó „nyári” betegségei

2024. július 15. 09:10

Nem mindegy, melyik betegség jelent meg, mivel jó néhány ellen nem a meglehetősen költséges állománypermetezés a helyes védekezési megoldás.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

Tarlók, árvakelések hatása a növényvédelemre

2024. július 9. 08:40

Az árvakelések részben hasznosak a talajaink védelme szempontjából, ugyanakkor hordoznak növényvédelmi kockázatokat is.

Összhangban a kukorica igényeivel

2018. március 29. 09:46

Hazánk időjárása – főként csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén.

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

2018. március 23. 07:13

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: erőteljes az árpatáblákon a gabonalisztharmat fertőzés

2022. november 7. 09:33

November első dekádjában tovább tart a gyakran borús, ködös időjárás. A jelentősebb csapadékot hozó időjárási frontok eddig elkerülték a Kárpát-medencét, inkább csak kisebb eső hullott, így a talaj felső rétege csak a ködszitálástól nedvesedik át. A nappali és éjszakai hőmérséklet között alig néhány fok az eltérés. A jelenlegi hőmérséklet kedvez a már kikelt kalászos gabonának és az őszi káposztarepcének a növekedésben, de a még nemrég elvetett búza kelését lelassította. Néhány gabona és repce kórokozó és kártevő fejlődése és terjedése a hűvösebb idő ellenére most is megfigyelhető.

A nedvesebb időjárás ismét előcsalta a meztelencsigákat - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. szeptember 28. 06:10

A nedvesebb viszonyok kedveznek a meztelencsigák jelenlétének, így többek között a hullott gyümölcsből is jókorát lakmároznak. A kártevő gyérítése minden lehetséges eszközzel még most is hatásos.