Ház, táj
Ház, táj

Igazodjunk ki az időjárás-előrejelzésen!

Igazodjunk ki az időjárás-előrejelzésen!

Agrofórum Online

Mi a különbség a zivatar, a felhőszakadás és a zápor között? Mit ígér a hidegfront, és mit a meleg? Mikor kell bemenekíteni a fél teraszt, és mikor nem kell félteni a kerti berendezést?

Az interneten, az okostelefonokon és a híradókban látható-hallható időjárás-jelentések és -előrejelzések egyszerűen és kellően tömören foglalják össze az elkövetkező napok időjárását, bár az értelmezésben előfordulhatnak félreértések. Ennek az az egyik oka, hogy sokszor szinonimaként használunk olyan kifejezéseket, amelyek között lényegi különbségek vannak.

Mivel a cikk írásának idején (2024 nyarának elején) már túl voltunk egy olyan tavaszon, amikor egy nap alatt lezúdul egyes térségekre egy havi csapadékmennyiség, uszodák tetejét gyűrte fel a szél, és az autók kerekét nem lehetett látni az utcán hömpölygő víztől, ezért érdemesnek tartottam letisztázni pár fogalmat, amiket mostanában sajnos túl sűrűn hallottunk. Nézzük, pontosan hogyan kell értelmezni a különböző, hétköznapokban is használt meteorológiai szakkifejezéseket!

Felhő- és csapadékképződés: az alapok

A felhők és a csapadék képződésének feltétele, hogy a levegő telítetté váljon, és lehűljön arra a hőmérsékleti értékre, amely kedvez a felhőképződésnek. A légkörben a levegő folyamatos mozgásban van, így vagy a felemelkedés során válik egyre hidegebbé, vagy a földfelszín hűti le.

A felszálló levegő hőmérséklete 1 oC-kal csökken 100 méterenként. Lehűlés közben eléri a harmatpontot (telítetté válik), és a felesleges vízpára apró cseppek formájában kicsapódik. A kicsapódó víz a levegőben lévő szilárd részecskékhez (pl.: por, sókristályok) kapcsolódik. A levegő továbbhűlésével a sok apró vízcseppből kialakulnak a felhők.

A gomolyfelhők képződésére hidegfront alkalmával kell számítani
A gomolyfelhők képződésére hidegfront alkalmával kell számítani

A felhők anyaguk (halmazállapotuk) és formájuk szerint sokfélék lehetnek. A legismertebb típusaik a következők:

  • fátyolfelhő (cirrus),
  • rétegfelhő (stratus),
  • gomolyfelhő (cumulus).

A magasba emelkedő levegő lehűléséből és felhőképződésből hulló csapadék fog keletkezni. Ahhoz, hogy csapadék keletkezzen, az apró vízcseppecskéknek meg kell nőniük. Ezt úgy érik el, hogy a felhő belsejében a nagyobbra nőtt, nehezebb vízcseppek gyorsabban mozognak, így hamar összeolvadnak a kisebbekkel, amik kevésbé mozognak gyorsan. Amikor elég nagyra nőttek, kihullanak a felhőből, és csapadék formájában lezuhannak.

Esik eső, szép csendesen csepereg…

Bár annyi kifejezésünk nincs az esőre, mint az angoloknak, ahol naponta számítani lehet csapadékra, mégis, a zápor, zivatar, felhőszakadás közti különbséget érdemes letisztázni.

Először is a zápor nagy mennyiségű csapadékot hoz, ami nagy, koppanó cseppekben hullik alá, de egy adott helyen csak rövid ideig tart az eső. Mondhatni amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan is megy. Kísérőjelenségei (ezek a villámlás, mennydörgés) nincsenek.

A felhőszakadás jelentős károkat képes okozni
A felhőszakadás jelentős károkat képes okozni

A zivatar a záporhoz hasonlóan nagy mennyiségű csapadék leesését jelenti, és ekkor sem beszélhetünk hosszan tartó esőzésről. Amiben mégis alapvetően eltér az előbbi jelenségtől, az az, hogy villámlással, mennydörgéssel jár a legtöbb esetben, de kísérheti jég, valamint erős szél is. A szél erősödése a csapadék lezúdulásához hasonlóan átmenetileg fokozódik csak.

Az előbbi kettő mellett a felhőszakadás kifejezést ritkábban használjuk – néha inkább olyan, mintha a zápor vagy a zivatar szinonimája lenne -, de szintén önálló, létező fogalom a meteorológiában. Jellemzően nyáron jelentkezik a felhőszakadás, és bőséggel hozhat magával kísérőjelenségeket is. A zivatartól a csapadék mennyiségében tér el, melynek ebben az esetben el kell érnie az óránkénti 100 mm-t. Hazánkban viszonylag ritkán jelentkezik. További jellemzője, hogy a károkozási képessége kimagaslóan nagy, ami lakó- és közösségi épületek tetőszerkezetének megrongálódásától az áramkimaradásokon át a gyökerestől kicsavart fákig sok mindent magába foglalhat.

Röviden a frontokról

A légköri jelenségek rendkívül összetettek, mégis megfigyelhető bennük ciklikusság, és bizonyos jelenségek évről évre visszatérnek. Az időjárási frontok (hideg- és melegfront) tekitnetében manapság egyre többször kell heti rendszerességre számítani, ami nemcsak az embereket, de az állatokat és növényeket is megviseli.

A melegfront több napon át tartó borús időt hozhat
A melegfront több napon át tartó borús időt hozhat

Ezek a légköri frontok a levegőt felemelkedésre kényszerítik, ezért nagy eséllyel hoznak csapadékot is. Hidegfrontról akkor beszélünk, ha a melegebb légtömegek helyére hideg levegő érkezik. Ilyenkor a nehezebb, a felszín közelében mozgó levegő heves feláramlásra készteti a könnyebb, melegebb levegőt, és megindul a gomolyfelhők képződése. A front megérkezését megerősödő szél és záporszerű csapadékhullás kíséri. Az általában néhány óra alatt átvonuló front tiszta, hűvösebb levegőt hagy maga után.

Ezzel szemben melegfront esetében egy adott területre az ott lévőnél melegebb levegő érkezik. Ilyenkor a könnyebb, meleg levegő felsiklik a nehezebb, felszín közeli hideg légrétegekre. A front közeledtére a magasban meginduló lassú felhősödés figyelmeztet, aminek következtében az eget egyre vastagabb rétegfelhők takarják be, és megindul a csapadékhullás. A hidegfront hevességével ellentétben a melegfront csendes, áztató esőt hoz (télen tartós havazást). A melegfront mozgása komótosabb a hidegénél, ezért akár több napig is elhúzódó, borongós, párás időre lehet számítani.

Bár az időjárás-előrejelzéseket egyre pontatlanabbnak érzékeljük mostanában, azt tudnunk kell, hogy az elmúlt évtizedekben rendkívüli mértékben felborultak a megszokott folyamatok, és nagy kihívássá vált az időjárás akár egy nappal előbbi előrejelzése is. Legyünk türelmesek, figyeljünk az ég és a levegő jelzéseire!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem várt vendégek a madárodúban – mihez kezdjünk velük?

2024. június 25. 05:40

A kertbe kihelyezett mesterséges madárodúk alkalmanként más bérlőket is vonzanak, így a madarak mellett különböző rovarok és emlősállatok is menedéket találhatnak bennük. Kik lephetnek meg minket, és mit tegyünk ilyen helyzetben?

A mesterséges madárodúk ellenőrzése és fertőtlenítése nyáron

2024. június 24. 05:40

Egy madárbarát kertben is bizony szükség van nagytakarításra, így biztosítható, hogy évről évre biztonsággal felneveljék a fiókáikat az albérlőink a kihelyezett, mesterséges odúkban. Az odúk ellenőrzése és kitakarítása számos madárvédelmi kockázat megelőzésében játszik kulcsszerepet.

Mutasd az igazi neved!

2024. június 17. 05:40

Vannak növények, amelyeknek az igazi, eredeti, tudományos magyar nevét talán életünkben nem hallottuk. Így voltam én is a szúnyogűzővel és a mézvirággal, amiknek a hivatalos neve csak akkor jött velem szembe, amikor a kertünket kezdtük benépesíteni.

A nagy névkeveredés

2024. június 10. 05:40

A magnólia most akkor a tulipánfa vagy a liliomfa? Az aranyeső fa vagy cserje? És a tőzikére hasonlító hóvirág valójában hóvirágra hasonlító tőzike? Öntsünk tiszta vizet a pohárba, lássuk, ki kicsoda!

Hétfő délután érkezhetnek az első jelentősebb zivatarok

2018. április 9. 07:52

Addig azonban délkeleti áramlással igen száraz levegő lesz felettünk, sok napsütésben lesz részünk.

A globális felmelegedés egyre több extrém zivatart hozhat

2021. április 3. 12:13

Egyes régiókban a hőmérséklet-emelkedés jobban befolyásolja a rövid ideig tartó, erős esőzések szélsőségeit, mint a légköri nedvesség növekedése önmagában.

Mit tegyünk, ha nincs hová elbújni a villámcsapás elől?

2024. június 4. 13:10

Ha a szántóföldön végzett munka közben meglep bennünket a vihar, néhány szempont figyelembevételével minimalizálhatjuk a villámcsapás kockázatát.

Gomolyfelhős és napos időszakok váltják egymást vasárnap

2022. május 8. 04:05

Vasárnap gomolyfelhős és napos időjárás egyaránt előfordulhat, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.