Ház, táj
Ház, táj

Készítsünk csalánlevet a növényeink számára!

Készítsünk csalánlevet a növényeink számára!

Agrofórum Online

A csalánlé elriasztja a kártevőket, ha a növény levelére permetezzük, de kiváló zöldtrágyaként is alkalmazható, ha öntözéssel juttatjuk ki. Hogyan készítsük el otthon, és milyen töménységben alkalmazzuk?

A csalánlé egyike a legrégebben ismert és használt zöldtrágyaoldatoknak. Nagy előnye, hogy a műtrágyákkal ellentétben nem terheli a kert talaját és a talajvizet sem szennyezi, sőt a növényt sem készteti a természetesnél gyorsabb (és sok esetben egészségtelenebb) növekedésre. Számos makro- és mikroelem megtalálható benne, ami a növények számára létfontosságú: a csalánlé tartalmaz nitrogént, káliumot, magnéziumot, kalciumot, cinket, de nem elhanyagolható a vas- és réztartalma sem.

Amire szükségünk lesz

Elsőként válasszunk ki egy vödröt, edényt vagy dézsát, attól függően, mennyi csalán áll rendelkezésünkre és mennyiből szeretnénk csalánlevet készíteni. A tárolóeszköz lehet műanyagból, fából, lehet kő- vagy cserépedény is, viszont semmiképpen ne készítsünk csalánlevet fémedényben, mivel az oldat erjedésekor olyan vegyületek keletkeznek, amelyek oldhatják az edény falát.

Az oldat elkészítéséhez a csalánt mindig a virágzása előtti időszakban (vagyis most, tavasszal, nyár elején) szedjük. A csalánlé készítéséhez gyűjtsünk össze a növényből legalább 1 kg-ot (ez kb. egy felnőtt emberi marékra való mennyiség).

Még virágzás előtt gyűjtsük be a csalánt

A csalánlé készítése

Az összegyűjtött 1 kg csalánhoz 10 l állott vízre, lehetőség szerint esővízre lesz szükségünk. Töltsük meg az edényünket/vödrünket csalánnal, nyomkodjuk jól le, és öntsünk rá annyi vizet, hogy a zöld részeket bőven ellepje a víz. Ez nagyon fontos, hogy az erjedés időszakára a víz szintje alatt maradjanak a növényi részek, ezért segítségképpen köveket is helyezhetünk a csalánra nehezéknek. A csalánlé a körülményektől függően 1-3 hét alatt „készül el”.

Ha szeretnénk meggyorsítani az erjedés folyamatát, akkor aprítsuk fel a csalánt, és keverjük át alaposan az oldatot naponta legalább egyszer. Ezzel oxigént juttatunk bele, és elősegítjük az erjedés folyamatát. Még gyorsabban elkészül az oldat, ha az edényünket a napra tesszük.

Jó tanács! Az edényt légmentesen ne zárjuk le, mert ezzel megakasztjuk az erjedési folyamatot, viszont feltétlen takarjuk le egy erős hálóval, nehogy a madarak, háziállatok inni próbáljanak belőle.

Az oldat elkészült, ha a színe megsötétedett, már nem habzik, és az erőteljes szag is tompulni kezd. Innentől kezdve jól záródó fedővel is letakarhatjuk, és hosszú ideig felhasználhatjuk.

A csalánlé elkészítése után a növényi maradványokat komposztálhatjuk

A csalánlé alkalmazása

A csalánlevet nem szabad töményen alkalmazni, minden esetben hígítanunk kell! Ha az öntözővízzel szeretnénk kijuttatni, akkor 1:10 arányban szükséges hígítani, tehát 1 l csalánléhez 10 l vizet adjunk hozzá. Ha a levelekre szeretnénk permetezni levéltrágyaként és/vagy a kártevők ellen, akkor 1:20 arányban keverjük el a levet vízben!

Ha levéltrágyaként alkalmazzuk a levet, akkor át is kell szűrnünk azt egy finom lyukú szűrőn, nehogy eldugítsa a permetezőt. Ha beöntözzük a csalánlevet a zöldségek tövéhez, akkor erre nincs szükség.

Ha még nincs nagy gyakorlatunk a növények tápanyag-utánpótlásában, akkor egyszerre csak egy kisebb mennyiséget juttassunk ki! Kellő tapasztalattal majd bátrabban permetezhetünk vagy öntözhetünk vele, addig legyünk türelmesek, és figyeljük a növényeinket.

A veteményesünkben nevelt növények közül ne adjunk mindenkinek a csalánléből! A borsót, a babot, a fokhagymát és a vöröshagymát hagyjuk ki a buliból, mert ezek a fajok nem kedvelik a nitrogénben gazdag oldattal való kezelést. Minden más növényünknek a javára válik.

Ami hátramaradt

Miután leszűrtük a csalánlevet, a növényi maradványokat bátran dobjuk a komposztra, ezzel az összes felhasznált alkotórészt hasznosítottuk!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - IV. rész

2024. május 14. 05:40

Milyen kártevők ellen vethető be a kertben a sör? Mire használhatjuk a mésztejet? Mennyi mindenre alkalmazhatjuk a mezei zsurló főzetét?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - III. rész

2024. május 12. 05:40

Hogyan tudjuk a kertben növényvédelmi célra felhasználni a gyümölcscukrot és a répacukrot? Mire jó a hagymakivonat és a hagymaolaj?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - II. rész

2024. május 8. 05:40

Ki gondolta volna, hogy a fűzfakérget nemcsak teába, a napraforgóolajat nemcsak a serpenyőbe, a konyhasót nemcsak ételízesítésre használhatjuk, hanem a növényvédelemben is?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - I. rész

2024. május 5. 05:40

Nem csak mítosz a csalánlé, az ecet vagy a szódabikarbóna sikeres alkalmazása a növényvédelemben. Ha nem hisszük, járjunk utána! Mire használhatjuk a kertben ezeket az egyszerű anyagokat?

Holló Albert, a detki fiatal gazda

2018. május 19. 05:24

Bemutatkozik a Mátra lábánál gazdálkodó Holló Albert, aki méltán büszke arra, hogy négy generáció gazdálkodik a családban.

Gazdahely Videó

Lehet elbirtoklással földet „szerezni”?

2019. június 26. 14:36

Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki elbirtoklás jogcímén szerezzen tulajdonjogot szemben a többi tulajdonszerzési jogcímmel (pl.: adásvétel, ajándékozás)?

Borban az igazság

2018. szeptember 14. 11:34

Még este nyolc óra tájékán is hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt a Budai Várban, hogy bebocsátást nyerjenek Európa legrangosabb borfesztiváljára.

A téli madáretetés aranyszabályai

2019. január 15. 08:37

A téli időszakban nemcsak őshonos madarainknak jelent pótolhatatlan táplálékforrást a számukra kihelyezett eleség, hanem a tőlünk északra fekvő országokból hozzánk érkező és hazánkban telelő madárfajoknak is. Mikor és mivel etessük az egyes fajokat? Hogyan oldjuk meg az itatót? Ezekre a kérdésekre válaszol a cikk.