Ház, táj
Ház, táj

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk – II. rész

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk – II. rész

Agrofórum Online

Ki gondolta volna, hogy a fűzfakérget nemcsak teába, a napraforgóolajat nemcsak a serpenyőbe, a konyhasót nemcsak ételízesítésre használhatjuk, hanem a növényvédelemben is?

A konyhasó, a mustármagpor, a napraforgóolaj, a fűzfakéreg és az agyagos faszén granulátum is tagja annak a listának, amely az uniós ellenőrzésen és szavazáson átesett növényvédő hatású egyszerű anyagokat tartalmazza. Az előző cikkben a csalánkivonat, a szódabikarbóna és az ecet növényvédelmi hatásaival ismerkedtünk meg, most érkezzenek sorban az előbb felsorolt anyagok!

Konyhasó

A konyhasónak rovar- és gombaölő hatása is elismert, szőlőben és termesztett gombafajoknál (pl. csiperkegomba, laskagomba) sikeresen alkalmazható:

Termesztett kultúraKárosítóJavasolt alkalmazás
SzőlőLisztharmatLevélfejlődés kezdetétől fürtzáródásig 1-2 alkalommal, 0,12-0,8 g/m2.
Tarka szőlőmolyMájusban, júniusban és szeptemberben 1-3 alkalommal, minimum 15 napos időközönként 0,1-0,2 g/m2 mennyiségben.
Termesztett gombaPókhálós penész, száraz mólé*, nedves mólé**Konyhasó granulátumot foltkezelésként alkalmazhatunk, 0,03 g/kg szubsztrátumot juttatunk ki a fertőzött felületre.

*Száraz mólé: kórokozója a Lecanicillium fungicola var. fungicola, amely minden országban, ahol csiperkegombát termesztenek súlyos, rendszeresen előforduló betegséget okoz. Ez a kórokozó változatos tüneteket okoz („puffancsok”, részleges deformáció stb.). A fertőzött termőtestek felületét finom, szürkés-fehér színű gombafonalakból álló gyep borítja, míg a penészgyep alatti szövetek elszíneződnek.

**Nedves mólé: a száraz mólénál ritkábban előforduló gombabetegsége a termesztett gombáknak. Kórokozója a Mycogone perniciosa, jelentős terméscsökkenést okoz. Főként a gombafonalakat fertőzi, így a tünetekre elsősorban a „puffancsképződés” jellemző, amelyek később nedvesen megrohadnak.

A konyhasó gombaölő hatását szőlőben és termesztett gombák kórokozói ellen is alkalmazhatjuk
A konyhasó gombaölő hatását szőlőben és termesztett gombák kórokozói ellen is alkalmazhatjuk

Mustármagpor

A mustármagport a mustár (Sinapis brassica alba, Brassica juncea, Brassica nigra) magvainak porából készített vizes pépként használhatjuk fel otthoni magkezelésre gabonafélék vetése előtt.

A vizes pép őszi vagy tavaszi búza (Triticum aestivum ssp. aestivum), durumbúza (T. durum) és tönkölybúza (T. spelta) magvainak kórokozók elleni csávázására alkalmas készítmény (pl. kőüszög ellen).

A mustármagpor segítségével végzett csávázást (mag felületének lekezelése a növény csírázásának és korai fejlődésének védelme érdekében) vetés előtt kell elvégezni. 1 kg vetőmag csávázásához keverjünk össze 1,5 dkg porrá zúzott mustármagot 0,5 l vízzel! Az így nyert pép 100 kg vetőmag kezeléséhez elegendő. Törekedni kell a magvak egyenletes bevonására, amely az arra alkalmas keverőeszközzel biztosítható.

Napraforgóolaj

A napraforgóolaj a mustármagolajhoz hasonlóan gombaölő hatású, és ezt remekül kihasználhatjuk a paradicsomaink lisztharmat fertőzéseinél. A levelek kifejlődését követően 2-4 alkalommal, minimum 8 napos időközönként kezelhetjük a napraforgóolaj 0,1-0,5%-os permetlevével a növényeket, de arra nagyon vigyázzunk, hogy virágzás idején már semmiképpen ne permetezzük őket ezzel a lével, mert az olajos oldat nem tesz jót a virágoknak!

A fűzfa kérgéből nemcsak gyógytea, hanem gyümölcsfélék részére gombaölő hatású permetlé is készíthető
A fűzfa kérgéből nemcsak gyógytea, hanem gyümölcsfélék részére gombaölő hatású permetlé is készíthető

Fűzfakéreg

Míg a fűzfakéregből készült teát belső vérzések, bélhurut, reuma, ízületi bántalmak, gyomorhurut, hólyaggyulladás és láz ellen ihatjuk, a növényvédelemben gombaölő hatásáról ismert. A következő területeken védekezhetünk egyes betegségek ellen fűzfakéreggel:

  • gyümölcsfák levélfertőző gombabetegségei ellen a hajtáskezdemények megjelenésétől bimbós állapotig,
  • őszibarack tafrinája ellen a hajtáskezdemények megjelenésétől bimbós állapotig,
  • alma varasodása és lisztharmata ellen egérfüles állapottól a virágzás végéig,
  • borszőlő peronoszpórája és lisztharmata ellen az első levelek kiterülésétől fürtzáródásig.

A permetlé elkészítéséhez 40 g fűzfakérget kell 6 liter vízben megfőznünk. A kezelést 2-6 alkalommal, minimum 7 napos időközökkel végezhetjük.

Agyagos faszén granulátum

Kicsit speciálisabb, és a legtöbb háztartásban soha nem fordul meg, de jó tudni, hogy az agyagos faszén granulátum, mely aktív szenet, feketeszenet és bentonitot tartalmaz, felhasználható védőanyagként szőlőben a korai tőkeelhalást okozó gombafajok (Phaeoacremonium spp. és Phaeomoniella chlamydospora) felszaporodásának megakadályozására. Az agyagos faszén granulátumot 3 évente egy alkalommal javasolt a talajba dolgozni négyzetméterenként 50 gramm mennyiségben.

Az agyagos faszén granulátumot szőlőben háromévente javasolt alkalmazni
Az agyagos faszén granulátumot szőlőben háromévente javasolt alkalmazni

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vegyünk részt a Fülemülék éjszakáján!

2024. május 19. 05:40

A május az énekesmadarak hónapja. A rigók, a vörösbegyek, a cinegék, a poszáták, a fülemülék véget nem érő koncertjét hallgathatjuk. Az est sztárjai viszont ilyenkor vitathatatlanul a fülemülék, akiknek a főszereplésével a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programokat hirdetett.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - IV. rész

2024. május 14. 05:40

Milyen kártevők ellen vethető be a kertben a sör? Mire használhatjuk a mésztejet? Mennyi mindenre alkalmazhatjuk a mezei zsurló főzetét?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - III. rész

2024. május 12. 05:40

Hogyan tudjuk a kertben növényvédelmi célra felhasználni a gyümölcscukrot és a répacukrot? Mire jó a hagymakivonat és a hagymaolaj?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - I. rész

2024. május 5. 05:40

Nem csak mítosz a csalánlé, az ecet vagy a szódabikarbóna sikeres alkalmazása a növényvédelemben. Ha nem hisszük, járjunk utána! Mire használhatjuk a kertben ezeket az egyszerű anyagokat?

A gesztenye krifonektriás kéregkárosodása és az ellene való védekezés lehetőségei

2019. március 22. 06:47

A Cryphonectria parasitica gombát az USA-ban először 1904-ben írták le. Európába valószínűleg amerikai közvetítéssel került be, a járványszerű pusztítás Észak-Olaszországból indult.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: ideje védekezeni a varasodás, monília és a tafrinás levélfodrosodás ellen is

2022. április 27. 14:58

A nedvesebb időjárás kedvez a kórokozók terjedésének, ezért fokozott növényvédelmi erőfeszítésekre lesz szükség.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: a magas páratartalom kedvez a varasodás terjedésének

2023. május 17. 09:28

Május közepén egy sorozatos hullámból álló mediterrán légörvény nagy mennyiségű csapadékot hozott a Kárpát-medence fölé. A lehullott eső elsősorban a Dunántúl tájegységeit áztatta el, de kisebb mennyiség a keleti országrészre is jutott. Az aranyat érő májusi eső jól jött az intenzív növekedésű növények számára, de elősegíti a kórokozók terjedését is.

Inváziós kártevők: Földközi-tengeri gyümölcslégy

2019. szeptember 12. 13:26

A földközi-tengeri gyümölcslégy 1928 óta kisebb-nagyobb szünetekkel került be ismételten Magyarországra elsősorban citrusfélék szállítmányaival. 2010 decemberében először budapesti lakás ablakán tűnt fel egy nőstény példánya.