8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Ház, táj blog

Komposztálási kisokos

Agrofórum Online

Élelmiszer-eredetű hulladék szükségszerűen keletkezik minden háztartásban. Ezek közül szerencsére sok alkalmas arra, hogy komposztáljuk. Mit érdemes tudni a komposztálásról? Mik a tiltólistás hulladékok, és melyek kerülhetnek a komposztra?

A komposztálás kiváló lehetőség arra, hogy az emberi szervezet számára nem hasznosítható élelmiszer „részekkel” (pl. tojáshéj, banánhéj, burgonya héja stb.) ne a kommunális hulladék mennyiségét növeljük, hanem megtaláljuk a legjobb felhasználási módját a konyhában keletkező, természetes hulladékoknak.

Ahhoz, hogy sikeresen komposztáljuk a háztájon keletkező hulladékokat, elegendő pár egyszerű szabályt betartanunk, és tisztában lennünk a komposztálás folyamatával és céljával.

Tulajdonképpen mi a komposztálás?

A komposztálás egy olyan eljárás, amely természetes biológiai folyamatokon alapul, és amelynek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. A folyamat során az összegyűjtött, természetes eredetű hulladékot mikro- és makroorganizmusok lebontják, így keletkezik a komposzt.

A komposzt nem más, mint egy mesterséges körülmények között létrehozott, humuszszerű anyag, amely a növények számára szükséges tápanyagokat tartalmazza. A jó komposzt sötétbarna színű, magas szervesanyag-tartalmú, aprómorzsás állagú.

A komposztálás során nemcsak a konyhai hulladékot, hanem a kerti zöldhulladékot is hasznosíthatjuk, így kerülhetnek a komposztba falevelek, nyesedékek, lekaszált fű, fáról lepotyogott gyümölcsök, viharban letört növényi részek és így tovább.

A legjobb, ha a komposzt sötétbarna színű, aprómorzsás szerkezetű

A komposzt felhasználása

A komposztot széleskörűen alkalmazzák a mezőgazdaságban, a kertészetekben és a házikertekben is. A kertünkben használhatjuk magában, „virágföldként”, vagy szervesanyag-utánpótlásra, trágyaként. Ezzel nemcsak a növényeinknek teszünk jót, hanem hozzájárulunk az egészséges talajélet fenntartásához: a talajban élő hasznos szervezetek (pl. giliszta) is jobban örülnek a komposztnak, mint a műtrágyának.

Mire van szükségünk a komposztáláshoz?

Mindenekelőtt sok türelemre, kellő mennyiségű elhatározásra és környezettudatos személetre van szükségünk, emellett rendelkeznünk kell olyan szabad területtel, amely a komposztálás helyszíneként szolgálhat. A komposzt tárolásához vásárolhatunk kifejezetten komposztáláshoz gyártott, praktikus tárolókat, vagy megépíthetjük a sajátunkat: a legegyszerűbb, ha faléceket vagy komplett raklapokat használunk.

Egyes komposzt-alapanyagok előkészítéséhez kelleni fog pár kéziszerszám is: nagyobb növényi részek darabolásához metszőollóra, ezenkívül gereblyére, ásóra, esetleg rostára és szükségünk lehet. Ezek az eszközök a komposzt minőségének növeléséhez járulnak hozzá, ugyanis segítségükkel minél jobban fel tudjuk aprítani és össze tudjuk keverni a különböző anyagokat.

Az egészséges komposzthalomban jól megférnek egymás mellett a kerti és a konyhai hulladékok

Ha mindez megvan, már csak egy kis gyakorlatra kell szert tennünk a komposzt készítése során.

Mehet – nem mehet

Nagyon fontos tudnunk, hogy nem minden élelmiszer-eredetű hulladék alkalmas komposztálásra. Egyetlen rosszul kiválasztott, és „komposztra dobott” élelmiszer-hulladék károsan befolyásolhatja a komposzt minőségét, szélsőséges esetben megakadályozhatja a komposztálás folyamatát.

Lássuk, melyek azok a hulladékok, amelyek a komposztra kerülhetnek, és melyek azok, amelyeket semmiképpen se tegyünk a hasznosítható hulladékok közé.

Komposztálható hulladékokNem komposztálható hulladékok
Konyhában keletkezett zöldség- és gyümölcshulladékKészételek maradékai
Fáról lehullott gyümölcsHús, csont
TojáshéjForgalmas utak mellől származó növényi maradvány (lomb, avar)
Kávé- és teazaccNem lebomló anyagok (műanyag, fém, üveg, cserép stb.)
Hervadt virágOlaj- és zsírmaradékok
Szobanövények elszáradt leveleiFertőzött növényi részek (ág, levél, termés)
VirágföldCitrusfélék (narancs, lime, citrom) héja
Nyesedékek, felaprított gallyakHázi kedvencek száraz és nedves tápja
FalevélÁsványi szén- és briketthamu
Levágott fűSzínes papír
Növényevő, kistestű állatok ürüléke 
Szalma, faforgács, fűrészpor 
Tiszta fa vagy faszén hamuja 
Levágott haj, köröm 

Ne bántsd!

A komposztálás során milliárdnyi, szabad szemmel nem látható segédünk dolgozik a komposzt alkotórészeinek lebontásán. Azokat a fajokat sem szabad bántani, amelyeket szemmel is észlelünk, és hasonlítanak egy-egy esküdt kerti ellenségünkre. Ilyen a rózsabogár lárvája, amely rendkívül hasznos munkát végez a komposzt készítése során, ezért semmiképpen ne bántsuk őt, mert nem egyenlő a cserebogár pajorjával! A két faj lárvája közti különbségről egy remek összefoglalót is olvashatunk.

Hasznosak – ne bántsd!

Ügyeljünk a fenti szabályokra, hogy szép, egészséges komposztot hozhassunk létre a növényeink számára!

Kapcsolódó cikkek:

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Mi történhetett az őszibarack- és a nektarinfával?

2022. június 8. 04:36

Őszibarackfámnál valami bajt észlelek. Tavasszal beindult a fa, de mostanában, mintha megállt volna a növekedése. Egy másik, nektarinfának egyik ága már nem is él. Azt levágjam? A képek alapján mit tegyek a fákkal?

A komposzt tulajdonságai, eredete és alkalmazása

2023. március 4. 06:34

Mi a komposzt, miből és miképpen áll össze? Az alábbiakban mindent elmondunk, amit a komposzt létrehozásáról, felhasználásáról és alkalmazásáról tudnia kell.

Téli talajtakarás a kertünkben: talajtakaró növényekkel a legjobb

2022. december 16. 05:37

A talajtakaró növények vastag rétege a legjobb, amit az őszi kertnek adni tudunk. Magjaikkal vessük be a megüresedett ágyásokat, magas ágyásokat, gyümölcsöst, szőlőt, hogy kertünk talaját a legegyszerűbb módon szuper talajjá alakítsuk át.

A kukoricatarló Cell-es kezelésével sokat nyerhet és sokat spórolhat!

2023. október 3. 09:40

A kukorica betakarítása után még nagy érték marad a tarlón, hiszen a szár- és gyökérmaradványok legalább 100 kg nitrogént, 40 kg foszfort és 120 kg káliumot tartalmaznak hektáronként.