Ház, táj blog

Komposztálási kisokos

Agrofórum Online

Élelmiszer-eredetű hulladék szükségszerűen keletkezik minden háztartásban. Ezek közül szerencsére sok alkalmas arra, hogy komposztáljuk. Mit érdemes tudni a komposztálásról? Mik a tiltólistás hulladékok, és melyek kerülhetnek a komposztra?

A komposztálás kiváló lehetőség arra, hogy az emberi szervezet számára nem hasznosítható élelmiszer „részekkel” (pl. tojáshéj, banánhéj, burgonya héja stb.) ne a kommunális hulladék mennyiségét növeljük, hanem megtaláljuk a legjobb felhasználási módját a konyhában keletkező, természetes hulladékoknak.

Ahhoz, hogy sikeresen komposztáljuk a háztájon keletkező hulladékokat, elegendő pár egyszerű szabályt betartanunk, és tisztában lennünk a komposztálás folyamatával és céljával.

Tulajdonképpen mi a komposztálás?

A komposztálás egy olyan eljárás, amely természetes biológiai folyamatokon alapul, és amelynek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. A folyamat során az összegyűjtött, természetes eredetű hulladékot mikro- és makroorganizmusok lebontják, így keletkezik a komposzt.

A komposzt nem más, mint egy mesterséges körülmények között létrehozott, humuszszerű anyag, amely a növények számára szükséges tápanyagokat tartalmazza. A jó komposzt sötétbarna színű, magas szervesanyag-tartalmú, aprómorzsás állagú.

A komposztálás során nemcsak a konyhai hulladékot, hanem a kerti zöldhulladékot is hasznosíthatjuk, így kerülhetnek a komposztba falevelek, nyesedékek, lekaszált fű, fáról lepotyogott gyümölcsök, viharban letört növényi részek és így tovább.

A legjobb, ha a komposzt sötétbarna színű, aprómorzsás szerkezetű

A komposzt felhasználása

A komposztot széleskörűen alkalmazzák a mezőgazdaságban, a kertészetekben és a házikertekben is. A kertünkben használhatjuk magában, „virágföldként”, vagy szervesanyag-utánpótlásra, trágyaként. Ezzel nemcsak a növényeinknek teszünk jót, hanem hozzájárulunk az egészséges talajélet fenntartásához: a talajban élő hasznos szervezetek (pl. giliszta) is jobban örülnek a komposztnak, mint a műtrágyának.

Mire van szükségünk a komposztáláshoz?

Mindenekelőtt sok türelemre, kellő mennyiségű elhatározásra és környezettudatos személetre van szükségünk, emellett rendelkeznünk kell olyan szabad területtel, amely a komposztálás helyszíneként szolgálhat. A komposzt tárolásához vásárolhatunk kifejezetten komposztáláshoz gyártott, praktikus tárolókat, vagy megépíthetjük a sajátunkat: a legegyszerűbb, ha faléceket vagy komplett raklapokat használunk.

Egyes komposzt-alapanyagok előkészítéséhez kelleni fog pár kéziszerszám is: nagyobb növényi részek darabolásához metszőollóra, ezenkívül gereblyére, ásóra, esetleg rostára és szükségünk lehet. Ezek az eszközök a komposzt minőségének növeléséhez járulnak hozzá, ugyanis segítségükkel minél jobban fel tudjuk aprítani és össze tudjuk keverni a különböző anyagokat.

Az egészséges komposzthalomban jól megférnek egymás mellett a kerti és a konyhai hulladékok

Ha mindez megvan, már csak egy kis gyakorlatra kell szert tennünk a komposzt készítése során.

Mehet – nem mehet

Nagyon fontos tudnunk, hogy nem minden élelmiszer-eredetű hulladék alkalmas komposztálásra. Egyetlen rosszul kiválasztott, és „komposztra dobott” élelmiszer-hulladék károsan befolyásolhatja a komposzt minőségét, szélsőséges esetben megakadályozhatja a komposztálás folyamatát.

Lássuk, melyek azok a hulladékok, amelyek a komposztra kerülhetnek, és melyek azok, amelyeket semmiképpen se tegyünk a hasznosítható hulladékok közé.

Komposztálható hulladékokNem komposztálható hulladékok
Konyhában keletkezett zöldség- és gyümölcshulladékKészételek maradékai
Fáról lehullott gyümölcsHús, csont
TojáshéjForgalmas utak mellől származó növényi maradvány (lomb, avar)
Kávé- és teazaccNem lebomló anyagok (műanyag, fém, üveg, cserép stb.)
Hervadt virágOlaj- és zsírmaradékok
Szobanövények elszáradt leveleiFertőzött növényi részek (ág, levél, termés)
VirágföldCitrusfélék (narancs, lime, citrom) héja
Nyesedékek, felaprított gallyakHázi kedvencek száraz és nedves tápja
FalevélÁsványi szén- és briketthamu
Levágott fűSzínes papír
Növényevő, kistestű állatok ürüléke 
Szalma, faforgács, fűrészpor 
Tiszta fa vagy faszén hamuja 
Levágott haj, köröm 

Ne bántsd!

A komposztálás során milliárdnyi, szabad szemmel nem látható segédünk dolgozik a komposzt alkotórészeinek lebontásán. Azokat a fajokat sem szabad bántani, amelyeket szemmel is észlelünk, és hasonlítanak egy-egy esküdt kerti ellenségünkre. Ilyen a rózsabogár lárvája, amely rendkívül hasznos munkát végez a komposzt készítése során, ezért semmiképpen ne bántsuk őt, mert nem egyenlő a cserebogár pajorjával! A két faj lárvája közti különbségről egy remek összefoglalót is olvashatunk.

Hasznosak – ne bántsd!

Ügyeljünk a fenti szabályokra, hogy szép, egészséges komposztot hozhassunk létre a növényeink számára!

Kapcsolódó cikkek:

Hazai védjegyek I.

2025. december 28. 05:40

A védjegy használójának meg kell felelnie a védjegyhez kapcsolódó egyedi követelményrendszernek, amelyet időről időre ellenőriz az erre kijelölt hatóság vagy független szervezet.

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Miért ritka a lombja a japánfűznek?

2023. május 15. 04:36

Van a kertemben két japánfűz, évente többször is visszametszem, de nem igazán tömörödnek, nem szépülnek. Mit kezdhetek velük, hogy olyanok legyenek, mint máshol?

Tényleg lehet még most sóskát vetni?

2023. szeptember 15. 11:37

Szomszédom javasolta, hogy ősszel is vessek sóskát. Tényleg lehet még most sóskamagokat vetni?

Milyen betegségek támadhatják meg a szamócabogyókat?

2023. május 5. 04:38

Milyen betegségek támadhatják meg a szamóca gyümölcsét? Tudnának ebben a témában segítséget nyújtani

Hogyan javíthatjuk nyáron a talajunkat?

2023. július 26. 05:39

Most nagyon divatos dolog a talaj egészségéről beszélni, de rengeteg téves információ kering az interneten. Lássuk, mit és mikor érdemes csinálni!