Ház, táj
Ház, táj

Madárodú kihelyezése a kertbe

Madárodú kihelyezése a kertbe

Agrofórum Online

A téli madáretetésen túl a környezetünkben élő madarak számára az a legnagyobb segítség, ha megteremtjük számukra a lehetőséget a fiókanevelésre. De mire jó még a madaraknak egy madárodú? Hogyan és mikor helyezzük ki? Mikorra várhatjuk az első lakókat?

Az áruházakban kapható vagy otthoni barkácsolás eredményeképp megszületett madárodúkat mesterséges odúnak nevezzük. Ezek a “szálláshelyek” létfontosságúak a környezetünkben élő madarak számára, hiszen nagyon kevés a természetes odú a lakott területeken, az odúlakó madarak száma viszont ehhez képest jelentős.

Éppen ezért nagy segítséget jelent a madaraknak, ha a hideg hónapokra találnak megfelelő menedékhelyet – merthogy erre is jó a madárodú – és tavasztól indulhat a fiókanevelés a kihelyezett “albérletekben”. A madárodúk kihelyezése nem nehéz feladat, viszont a madarak biztonsága érdekében fontos, hogy tisztában legyünk a következőkkel.

Könnyű elhelyezés

A mesterséges odúk egyik legnagyobb előnye, hogy a kerteket látogató madarak nagyfokú alkalmazkodóképességének köszönhetően szinte bárhol alkalmazhatóak: nemcsak a fákon, de tartóoszlopokon, kerítésen, ablakban, falon, cserjék ágai közt és így tovább.

A függesztett odúk himbálózása nem zavarja a madarakat

A hely kiválasztása

A hely kiválasztásában előzetesen segít, ha megfigyeljük, milyen fajok és mennyien látogatják a kertünket. A különböző madárfajok elszállásolásához válasszuk ki a legmegfelelőbb méretű odút (az odútípusokról egy korábbi cikkben részletesen olvashatunk).

OdútípusMadárfaj(ok)Elhelyezés
A és B típusú odúkistermetű énekesmadarak2 m fölé, tartólécre erősítve, vagy ágra akasztva.
C típusrozsdafarkúNehezen hozzáférhető tetőszerkezeti részre, tető alatti zugokhoz, épületgerendázat alá.
C típusvörösbegy, ökörszemBokrok közé, sövénybe.
D típusbúbos banka, szalakóta2 m fölé, fatörzsre vagy tartólécre erősítve.

Fontos, hogy védett helyre helyezzük ki az odút, de tereptárgyak vagy fák lombja ne takarja el a röpnyílást! Ne tűző napra tegyük az odút, válasszunk inkább árnyékos, félárnyékos helyet!

Mikor helyezzük ki az odút?

Egy új madárodú telepítésére a legjobb időszak az ősz, szeptember elejétől egészen november végéig, mégpedig azért, mert az odúkat a madarak a telelési időszakban is használják búvóhelyként és éjszakai pihenőhelyként. Ha esetleg az őszi hónapokról lecsúsznánk, ne csüggedjünk, az odúkat kihelyezni soha nincs későn vagy korán. Még nyár közepén is aktuális lehet az odútelepítés, hiszen az énekesmadarak évente többször is költhetnek.

Figyeljünk a röpnyílásra!

Mindenképpen figyeljünk arra, hogy az odúk röpnyílása lehetőleg ne észak felé nézzen, mert ezeknél nagyobb esély van a beázásra. Érdemes úgy tájolni az odút, hogy a röpnyílása dél vagy kelet felé nézzen, így az odú pont a „hátába kapja” az uralkodó szelet, és nem fogja zavarni a pihenő vagy költő madarakat.

Milyen magasra és hogyan rögzítsük az odút?

A kerek röpnyílású „A”, “B” és „D” típusú odúk esetében az ideális kihelyezési magasság 2 és 8 m között van. Ezek az odúk általában függesztettek, egy kampó segítségével faágra, vagy ágcsonkra akasztva könnyen telepíthetők. Az odúnak nem kell feltétlenül a fatörzsnek támaszkodnia, hiszen az esetleges lengedezés a madarakat nem zavarja.

Az A-típusú odúk kihelyezési magassága 2-8 méter között az ideális

A félig nyitott „C” típusú odúknál a minimum kihelyezési magasság 0,5 m is lehet. Lakott területeken elsősorban az eresz magasságában érdemes alkalmazni, ahol macska és más kisebb ragadozók nem érik el az odút. Ha az odú védelmét megerősítjük drót és/vagy tüskés ágak segítségével, akkor kihelyezhetjük a C-típusú odúkat akár bokrokba és sövényekbe is.

A nagy méretű „D”-típusú odú már nem mindig helyezhető ki szegelés nélkül, mert igen nehéz ez az odútípus. Ha élő fának szeretnénk erősíteni az odút, fontos tudnunk, hogy a fa növekedésével járó feszítő erő miatt a szegek kiszakadhatnak és az odú leeshet a helyéről. Ezt úgy előzhetjük meg, ha az odúhoz csavarozott léc előfúrt lyukain keresztül a 3-4 szeget csak félig, kétharmadig ütjük be, így a fa néhány évvel később fogja “bekebelezni” a szeget.

Ha van lehetőségünk, egyszerre több odút is telepíthetünk a kertbe. Ha azonos típusú (pl. csak “B” típusú) mesterséges odúkat szeretnénk kihelyezni, akkor azt tegyük egyesével, egymástól 15-20 m távolságra. Ha szeretnénk egy helyre kihelyezni az odúkat, csináljunk mesterségesodú-fát!

Mi az a mesterségesodú-fa?

Mesterségesodú-fa létrehozásával egyetlen nagy méretű fára erősítünk egymás alá-mellé-fölé több „B” vagy „D” típusú odút, így leutánozzuk a természetes harkályfákat, amelyek gyakorlatilag a fakopáncsok által sűrűn kilyuggatott nagyméretű fák.

Az ilyen odúfákkal különösen a lakott területek „odúínséges” környezetében tudunk nagyobb segítséget nyújtani a kismadaraknak.

Tapasztalatok

A mi kertünkbe tavaly ősszel került ki az első, “A” típusú madárodú a kisebb termetű énekesmadarak számára, akik nagy számban látogatták az etetőnket. Sajnos még egyikőjük sem gyűjtött annyi bátorságot, hogy elfoglalja az odút, de a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai szerint pár évbe is beletelhet, hogy beköltözzön az első lakó. Türelmesen várjuk!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Mindent az indiai futókacsáról

2024. július 3. 05:40

Amióta a spanyol csupaszcsiga szó szerint lerohanta a hazai kerteket, azóta kétségbeesetten keressük a megoldást a falánk csigák ellen. Na, de hogy jön a képbe ez a vicces kinézetű kacsa?

Kerti kalendárium – novemberi teendők a házikertben

2020. november 19. 10:03

Még egy utolsó, nagy lendületre van szükségünk a házikerti munkák elvégzéséhez: nemcsak a kerti bútorokat kell letisztítva bevinni, a kerti csapokat vízteleníteni, a madáretetőt és –itatót kihelyezni, hanem most alapozzuk meg a sikeres tavaszi növénytermesztést is! Nézzük, milyen munkálatok várnak ránk a novemberi kertben!

Hólepel alatt az ország, fontos a madarak etetése és itatása

2018. február 27. 16:59

A téli gondoskodást, legyen az etetés vagy itatás, tavasztól százszorosan meghálálják a madarak.

A téli madáretetés aranyszabályai

2019. január 15. 08:37

A téli időszakban nemcsak őshonos madarainknak jelent pótolhatatlan táplálékforrást a számukra kihelyezett eleség, hanem a tőlünk északra fekvő országokból hozzánk érkező és hazánkban telelő madárfajoknak is. Mikor és mivel etessük az egyes fajokat? Hogyan oldjuk meg az itatót? Ezekre a kérdésekre válaszol a cikk.

Hogyan segíthetjük a kertünkbe látogató madarakat? I. rész

2020. október 29. 06:37

Hosszú évszázadok óta tapasztalhatjuk, hogy a madarak egyes fajai milyen hatékonyan képesek alkalmazkodni az emberi környezethez. A falvakban, városokban is képesek felkutatni a számukra megfelelő élelmet, képesek fészket rakni (pl.: verebek, cinegék) vagy odút vájni (pl.: fakopáncs), nevelni az utódokat, mindezzel segítve a környezetük természeti egyensúlyának fenntartását. Nem mellesleg páratlan élmény nekünk is segíteni és megfigyelni őket.