Ház, táj
Ház, táj

Mindent a primuláról

Mindent a primuláról

Agrofórum Online

Ennél a pompázó évelőnél még azon is elgondolkodtam, hogy melyik nevével említsem a cikk címében. Hogyan ismeri a legtöbb ember? Primula vagy kankalin? Lássuk, mi mindent rejtenek ezek a szép nevek!

Nem ritka a dísznövényeknél, hogy a köznyelvben is elterjedtebb a latin nevük (vagy annak kissé magyarosított változatának) használata, mint a magyar elnevezésük (pl.: sárkányfa helyett dracéna, kankalin helyett primula). Sőt, gyakran nem is bajlódunk hangzatos, valamilyen jellemző tulajdonságot leíró magyar név kiötlésével, hanem egyszerűen átvesszük a növény nemzetségének nevét, és legfeljebb a nemesítés során új vonalakat létrehozó fajtákat különböztetjük meg (pl.: broméliák).

A kankalinnal (Primula) minden virágüzletben, kertészetben, piaci virágforgatagban találkozhatunk januártól egészen áprilisig. A következő összefoglalóban a hóvirág és a hunyor bemutatásához hasonlóan érkeznek az egyes fejezetek.

Származása, rendszertana

A kankalin (Primula) a kankalinfélék családjának közel 500 fajt tartalmazó nemzetsége. A nemzetség neve a latin primus (= először, legelébb) nőnemű kicsinyítőképzős alakja, ami arra utal, hogy tavasszal az elsők között nyílnak virágai az ide tartozó növényfajoknak. Őshonosak az északi félgömb mérsékelt éghajlatú részeitől Kelet-Afrika, Indonézia és Új-Guinea trópusi hegységeiig és Dél-Amerika déli részéig.

A kankalinnak számos faja őshonos hazánkban is (pl.: apró kankalin, sugárkankalin, cifra kankalin, orvosi kankalin, lisztes kankalin, tavaszi kankalin, szártalan kankalin). Ezek közül a szártalan kankalinnal (vagy más néven szobai, cserepes vagy guggonülő kankalin) találkozhatunk a legtöbbet, erre a fajra gondolunk, amikor „a” primuláról (Primula vulgaris) beszélünk. Ez a faj kerül a következőkben bővebb bemutatásra.

Botanikai jellemzői

A primula kora tavasszal nyíló évelő növény. Magassága fajonként eltér – 10-40 cm-esre fejlődnek. Csöves, tölcsér alakú virágának színe a kéktől és lilától kezdve a rózsaszínen és narancssárgán át egészen az élénkpirosig, valamint gyönyörű sárgáig terjed, de nem ritkán találkozhatunk különleges fehér virágúval is. Tőlevélrózsáját csipkés szélű, tojásdad alakú, világoszöld levelek alkotják, melyek jellemzően ráncosak. A méhek és egyes korai lepkefajok előszeretettel látogatják nektárban gazdag, csalogató virágait.

Megfelelő gondozása

Bár számos fajt ismerünk a nemzetségen belül, és nem egyet haza is vihetünk, a primulák gondozásában nincs lényegi különbség, de a szabályok betartása komoly figyelmet igényel ahhoz, hogy egészséges, kiültethető növényt neveljünk.

Miután megvásároltuk a primulánkat, mindenképpen félárnyékos helyet keressünk neki odahaza, hiszen – bár kedveli a fényt -, de a tűző, direkt napsugárzás árt neki! Még ezt a körülményt is elviseli, ha mellette hűvös helyen tartjuk. Leginkább az északi fekvésű ablakban vagy ablak közelében érzi jól magát, de ügyeljünk rá, hogy a növény semmilyen része ne érintkezzen a hideg ablaküveggel. Semmiképpen se helyezzük fűtőtest közelébe, mert a számára ideális hőmérséklet virágzáskor a 10-16 oC közötti tartomány. Ahol megvásároljuk a kankalint, érdeklődjük meg, mikor öntözték utoljára! A földjét állandóan nedvesen kell tartani, mert roppant vízigényes, de azt sem szabad hagyni, hogy vízben álljon, mert elrothadnak a gyökerei. Ha levelei kókadni kezdenek, azonnal öntözzük meg a növényt! Alulról érdemes öntözni, vagy rövid időre vízbe meríteni, hogy virágát és leveleit ne érje víz. hetente minimum 3 alkalommal egy 20-24 oC-os szobában. Virágzásának idejét meghosszabbíthatjuk tápoldat segítségével (virágzó növényeknek ajánlott oldatot használva).

Az elnyílt virágok tőből történő eltávolítása segíti a növényt abban, hogy folyamatosan újabb virágokat tudjon nevelni. Otthon tőosztással eredményesebben szaporítható, mint magról nevelni.

Az elvirágzott primulát kiültethetjük a kert egy nyugodt, északi szegletébe, tápanyagban gazdag, enyhén savas földbe, ahol jövő tavasz elején gyönyörködhetünk benne. A fényviszonyokat tanulmányozzuk előtte: olyan helyet válasszunk számára a kertben, hogy tavasszal még nyugodtan érheti a napsugár, de nyáron árnyékban a helye! Ehhez tökéletes választás egy lombhullató fa alatti csoportos kiültetés, vagy egy szép sziklakert. Ha a házban teleltetjük át, egy hűvös, 4-10 oC hőmérsékletű helyiségben helyezzük el!

Kártevői közül a levéltetvekkel és – túlfűtött lakásban – takácsatkákkal kell számolnunk a lakásban, a kertben a meztelencsigák támadhatják meg. Gombabetegségre utal sárgára, később narancsos-barnára elszíneződő levélfoltja, mely később kilyukad. Ha ilyen levelet látunk a növényen, azonnal távolítsuk el.

Érdekességek

Az orvosi kankalint (Primula officinalis) gyógynövényként tartják számon: fájdalom- és köhögéscsillapító hatása mellett tisztítja a vért. Reumatikus fájdalmak tüneti kezelésében nyújt természetes segítséget.

Arra kifejezetten ügyeljünk, hogy a primula mirigyszőreinek váladéka (primin) irritatív, amely az érzékeny bőrű felnőttek és gyermekek bőrén viszketést, bőrpírt, de hólyagokat is okozhat.

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.

Mindent a hunyorról

Akármikor eszembe jut, látom valahol vagy olvasok róla, mindig úgy érzem, körüllengi valami titokzatosság, valami varázslat ezt a növényt. Pár éve jött divatba, tudatosan keressük a kertészetekben, virágüzletekben. De mennyit tudunk róla pontosan? Íme a páratlan hunyor!

Mindent a hóvirágról

Én még ahhoz a szerencsés generációhoz tartozom, akiket gyerekkorunkban a szüleink jól felöltözve bepakoltak a kocsiba, elfurikáztunk az erdőszélre, és egy hatalmas kirándulás alkalmával szép kis csokor hóvirágot vihettünk haza emlékbe. Kisiskolás korom óta a hóvirágot tartom az egyik legbájosabb és legkülönlegesebb növénynek, róla szól ez az összefoglaló.

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?

Mi fertőzi a rózsákat?

2018. július 26. 06:47

Mely csigafajok nem tesznek kárt a kertünkben?

Nagy robajjal érkezett idén a meleg tavasz. Számítanunk kell kertünkben számos kártevő megjelenésére, így a csigákra is – nem árt felkészülni a védekezésre ellenük.

2018. május 4. 05:00

Ház, táj Képgaléria