Ház, táj
Ház, táj

Mindent a primuláról

Mindent a primuláról

Agrofórum Online

Ennél a pompázó évelőnél még azon is elgondolkodtam, hogy melyik nevével említsem a cikk címében. Hogyan ismeri a legtöbb ember? Primula vagy kankalin? Lássuk, mi mindent rejtenek ezek a szép nevek!

Nem ritka a dísznövényeknél, hogy a köznyelvben is elterjedtebb a latin nevük (vagy annak kissé magyarosított változatának) használata, mint a magyar elnevezésük (pl.: sárkányfa helyett dracéna, kankalin helyett primula). Sőt, gyakran nem is bajlódunk hangzatos, valamilyen jellemző tulajdonságot leíró magyar név kiötlésével, hanem egyszerűen átvesszük a növény nemzetségének nevét, és legfeljebb a nemesítés során új vonalakat létrehozó fajtákat különböztetjük meg (pl.: broméliák).

A kankalinnal (Primula) minden virágüzletben, kertészetben, piaci virágforgatagban találkozhatunk januártól egészen áprilisig. A következő összefoglalóban a hóvirág és a hunyor bemutatásához hasonlóan érkeznek az egyes fejezetek.

Származása, rendszertana

A kankalin (Primula) a kankalinfélék családjának közel 500 fajt tartalmazó nemzetsége. A nemzetség neve a latin primus (= először, legelébb) nőnemű kicsinyítőképzős alakja, ami arra utal, hogy tavasszal az elsők között nyílnak virágai az ide tartozó növényfajoknak. Őshonosak az északi félgömb mérsékelt éghajlatú részeitől Kelet-Afrika, Indonézia és Új-Guinea trópusi hegységeiig és Dél-Amerika déli részéig.

A kankalinnak számos faja őshonos hazánkban is (pl.: apró kankalin, sugárkankalin, cifra kankalin, orvosi kankalin, lisztes kankalin, tavaszi kankalin, szártalan kankalin). Ezek közül a szártalan kankalinnal (vagy más néven szobai, cserepes vagy guggonülő kankalin) találkozhatunk a legtöbbet, erre a fajra gondolunk, amikor „a” primuláról (Primula vulgaris) beszélünk. Ez a faj kerül a következőkben bővebb bemutatásra.

Botanikai jellemzői

A primula kora tavasszal nyíló évelő növény. Magassága fajonként eltér – 10-40 cm-esre fejlődnek. Csöves, tölcsér alakú virágának színe a kéktől és lilától kezdve a rózsaszínen és narancssárgán át egészen az élénkpirosig, valamint gyönyörű sárgáig terjed, de nem ritkán találkozhatunk különleges fehér virágúval is. Tőlevélrózsáját csipkés szélű, tojásdad alakú, világoszöld levelek alkotják, melyek jellemzően ráncosak. A méhek és egyes korai lepkefajok előszeretettel látogatják nektárban gazdag, csalogató virágait.

Megfelelő gondozása

Bár számos fajt ismerünk a nemzetségen belül, és nem egyet haza is vihetünk, a primulák gondozásában nincs lényegi különbség, de a szabályok betartása komoly figyelmet igényel ahhoz, hogy egészséges, kiültethető növényt neveljünk.

Miután megvásároltuk a primulánkat, mindenképpen félárnyékos helyet keressünk neki odahaza, hiszen – bár kedveli a fényt -, de a tűző, direkt napsugárzás árt neki! Még ezt a körülményt is elviseli, ha mellette hűvös helyen tartjuk. Leginkább az északi fekvésű ablakban vagy ablak közelében érzi jól magát, de ügyeljünk rá, hogy a növény semmilyen része ne érintkezzen a hideg ablaküveggel. Semmiképpen se helyezzük fűtőtest közelébe, mert a számára ideális hőmérséklet virágzáskor a 10-16 oC közötti tartomány. Ahol megvásároljuk a kankalint, érdeklődjük meg, mikor öntözték utoljára! A földjét állandóan nedvesen kell tartani, mert roppant vízigényes, de azt sem szabad hagyni, hogy vízben álljon, mert elrothadnak a gyökerei. Ha levelei kókadni kezdenek, azonnal öntözzük meg a növényt! Alulról érdemes öntözni, vagy rövid időre vízbe meríteni, hogy virágát és leveleit ne érje víz. hetente minimum 3 alkalommal egy 20-24 oC-os szobában. Virágzásának idejét meghosszabbíthatjuk tápoldat segítségével (virágzó növényeknek ajánlott oldatot használva).

Az elnyílt virágok tőből történő eltávolítása segíti a növényt abban, hogy folyamatosan újabb virágokat tudjon nevelni. Otthon tőosztással eredményesebben szaporítható, mint magról nevelni.

Az elvirágzott primulát kiültethetjük a kert egy nyugodt, északi szegletébe, tápanyagban gazdag, enyhén savas földbe, ahol jövő tavasz elején gyönyörködhetünk benne. A fényviszonyokat tanulmányozzuk előtte: olyan helyet válasszunk számára a kertben, hogy tavasszal még nyugodtan érheti a napsugár, de nyáron árnyékban a helye! Ehhez tökéletes választás egy lombhullató fa alatti csoportos kiültetés, vagy egy szép sziklakert. Ha a házban teleltetjük át, egy hűvös, 4-10 oC hőmérsékletű helyiségben helyezzük el!

Kártevői közül a levéltetvekkel és – túlfűtött lakásban – takácsatkákkal kell számolnunk a lakásban, a kertben a meztelencsigák támadhatják meg. Gombabetegségre utal sárgára, később narancsos-barnára elszíneződő levélfoltja, mely később kilyukad. Ha ilyen levelet látunk a növényen, azonnal távolítsuk el.

Érdekességek

Az orvosi kankalint (Primula officinalis) gyógynövényként tartják számon: fájdalom- és köhögéscsillapító hatása mellett tisztítja a vért. Reumatikus fájdalmak tüneti kezelésében nyújt természetes segítséget.

Arra kifejezetten ügyeljünk, hogy a primula mirigyszőreinek váladéka (primin) irritatív, amely az érzékeny bőrű felnőttek és gyermekek bőrén viszketést, bőrpírt, de hólyagokat is okozhat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

A fahamu helyes használata a házikertben

2024. március 18. 05:40

A fahamu igazi kincs a házikertben, ha helyesen használjuk fel. Tisztában kell lennünk vele, hogy mikor, mennyit juttathatunk ki belőle, és mely növények fejlődését segítjük elő vele.

Különleges klematiszfajták, amiket érdemes a kertbe ültetni

2022. július 2. 05:37

A klematisz rendkívül változatos virágszínnel örvendeztet meg minket és számos különlegesebb fajta található a kertészetek kínálatában.

Mitől sárgul a leánder?

2019. június 24. 10:19

S. László kérdése: Leánder bokraim tömegesen hullatják le sárga leveleiket. Foltokat, állatokat nem látok rajtuk Mi okozhatja?

Mely csigafajok nem tesznek kárt a kertünkben?

2018. május 4. 05:00

Nagy robajjal érkezett idén a meleg tavasz. Számítanunk kell kertünkben számos kártevő megjelenésére, így a csigákra is – nem árt felkészülni a védekezésre ellenük.

Ház, táj Képgaléria

Az üldözött aranyvesszőfű, ami gyógynövény is lehetne

2023. április 30. 08:37

Egyszerű gyom vagy gyógynövény is lehetne? Nézzük, hogy mit érdemes tudni a Solidago-fajokról?