Ház, táj
Ház, táj

Nem várt vendégek a madárodúban – mihez kezdjünk velük?

Nem várt vendégek a madárodúban – mihez kezdjünk velük?

Agrofórum Online

A kertbe kihelyezett mesterséges madárodúk alkalmanként más bérlőket is vonzanak, így a madarak mellett különböző rovarok és emlősállatok is menedéket találhatnak bennük. Kik lephetnek meg minket, és mit tegyünk ilyen helyzetben?

A tavasz végi és nyári rendszeres odúellenőrzések nemcsak az odúk kitakarítása és esetleges karbantartása miatt fontos, hanem azért is, mert a mesterséges madárodúinkba a madarak mellett sok rovarfaj, elsősorban méhek, darazsak, köztük a lódarazsak is beköltözhetnek. Ezenkívül kistestű emlősállatok (pl.: pelék) is megbújhatnak az odúkban.

Mit tegyünk a fullánkosokkal?

A darázsfészek és a lépek olyan mértékben kitölthetik az odút, hogy a következő évadban fizikailag válik alkalmatlanná a madarak fészkeinek befogadására.

Ráadásul a nagy létszámú, odúfoglaló rovarrajok a fiókákra, a kotló és etető szülőkre is veszélyt jelentenek. És ha ez még nem lenne elég, ezeknek a családokban élő, agresszív, fullánkos hártyásszárnyúaknak a kilakoltatása nem könnyű feladat.

Méhek esetében ajánlott felkeresni egy tapasztalt méhészt, aki még örülni is fog az „ajándék” családnak. Ha a méhek és lódarazsak jelenléte nem jár közvetlen veszéllyel, várjuk meg az ő szaporodási ciklusukat lezáró fagyos késő őszi-téli időszakot, és ekkor távolítsuk el a fészket, a lépeket!

Ha méhcsalád foglalta el a madárodút, kérjük egy tapasztalt méhész segítségét!
Ha méhcsalád foglalta el a madárodút, kérjük egy tapasztalt méhész segítségét!

Mit tegyünk megelőzésként?

Gyakran előfordul, hogy egy-egy odút minden évben elfoglalnak a méhek vagy darazsak. Ebben az esetben érdemes bevetni egy hasznos és egyszerű trükköt: a molyirtó kazettát. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereinek ajánlásával: ezeknek a riasztó segédeszközöknek a hatóanyaga természetes eredetű, veszélytelen a madarakra, ezért a lépektől megszabadított odú nyitható tetejének belső oldalára rajzszögezzünk fel egy ilyen rovarriasztó kazettát!

A molyirtó kazetták hatásideje hosszú, 4-6 hónap, ezért ezeket legjobb február-márciusban kihelyezni, így egész költésidőben távol tarthatják a méheket és darazsakat. Elsőként szabadítsuk meg a csomagolásától a kis kazettát, majd rajzszöggel vagy kapcsokkal erősítsük fel az odútető belső oldalára. A kazetta mérete megfelelő minden odútípusba, hiszen a legkisebb „A” típusú odútető lapjára is ráfér, így gond nélkül becsukhatjuk az odút a kazetta felhelyezése után.

A hártyásszárnyúak elképesztő dolgokra képesek, de veszélyt jelentenek az odúlakó madarakra
A hártyásszárnyúak elképesztő dolgokra képesek, de veszélyt jelentenek az odúlakó madarakra

Emlősállatok az odúban

Leginkább a nagyobb, erdei vagy erdőközeli odútelepeken találkozhatunk olyan emlősökkel, amelyek elfoglalják a mesterséges odúkat. Ezek az emlősállatok leggyakrabban pelék, melynek 3 faja: az erdei, a nagy és mogyorós pele él Magyarországon. Ezek a ritkán látható kis emlősök természetvédelmi státuszuk szerint védettséget élveznek, ezért ne háborgassuk őket!

A mogyorós pele hazánkban védett - az odúban ne háborgassuk!
A mogyorós pele hazánkban védett – az odúban ne háborgassuk!

Ritkán, de előfordulhat, hogy megfelelő természetes faodvak hiányában denevérek költöznek a mesterséges madárodúkba. Ebben az esetben érdemes őket áttelepíteni a közelbe kihelyezett, kimondottan az ő számukra készült denevérodúba. Ha átköltöztetjük őket, akkor óvatosan, lehetőleg bőrkesztyűvel fogjuk meg az állatokat, majd a denevérodú alul lévő nyílásához téve segítsünk nekik bemászni. Végezetül a madárodúból kiszedett denevérürülékkel kenjük be a denevérodú röpnyílásának a környékét, hogy az állatok fejlett szaglásukkal könnyebben megtalálhassák új otthonukat, és ne a madárodúba térjenek vissza!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vegyük komolyan a tűzgyújtási tilalmat!

2024. július 1. 05:40

Az elmúlt hét napjaira kiadott hőségriasztások mellett jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata is, ezért 2024. június 20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

Ne vásároljunk nyaralás alkalmával növényeket külföldön!

2024. június 30. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden évben felhívja a külföldre utazók figyelmét a növényegészségügyi szabályokra, amelyeket szigorúan be kell tartanunk. A hazai élővilág védelme érdekében ne hozzunk haza külföldről növényeket, mert kórokozót vagy kártevőt is behurcolhatunk az országba!

Igazodjunk ki az időjárás-előrejelzésen!

2024. június 27. 05:40

Mi a különbség a zivatar, a felhőszakadás és a zápor között? Mit ígér a hidegfront, és mit a meleg? Mikor kell bemenekíteni a fél teraszt, és mikor nem kell félteni a kerti berendezést?

A mesterséges madárodúk ellenőrzése és fertőtlenítése nyáron

2024. június 24. 05:40

Egy madárbarát kertben is bizony szükség van nagytakarításra, így biztosítható, hogy évről évre biztonsággal felneveljék a fiókáikat az albérlőink a kihelyezett, mesterséges odúkban. Az odúk ellenőrzése és kitakarítása számos madárvédelmi kockázat megelőzésében játszik kulcsszerepet.

Poloskák elleni védekezés a kertben

2023. október 27. 05:40

A poloskák nemcsak ősszel jelentenek elképesztő bosszúságot az embernek, amikor be akarnak húzódni a lakásba, hanem a szemfüles kertésznek is, aki évközben többször is kénytelen védekezni ellenük a házikertben. Milyen eszközeink vannak a kert növényeit károsító poloskákkal szemben?

Dunazugi Denevérkutató Program - 22 denevérfaj él a Pilisi Parkerdő területén

2019. június 9. 11:35

A denevérek az erdő természetességének indikátorai, emblematikus jelölő fajok. Az utóbbi két évtized során erdőlakó denevéreink egyre kedvezőtlenebb helyzetbe kerültek. Megmaradt állományaik rendkívül sérülékennyé váltak, melynek egyik fő oka, hogy szaporodó kolóniáikról, azok helyzetéről nem áll elegendő információ a rendelkezésre.

Veszett állatokat találtak a magyar határ közelében

2021. február 20. 03:38

Néhány hónapon belül harmadszor diagnosztizált veszettséget a román állategészségügyi szolgálat a magyar határtérségben, Szatmár megye területén.

Mindent a veszettségről

2022. március 13. 07:36

A veszettség hazánkban ritka betegség, hála a sikeres megelőzésének. A fertőzés terjedésére létrehozott programok és figyelemfelhívások évről évre megteszik a hatásukat, így ritka esetben hallunk róla. Mégis, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mikor találkozunk beteg állattal, milyen tüneteket mutathat a fertőzött háziállatunk, és mikor kell nekünk, embereknek orvoshoz fordulnunk.