21℃ 13℃
április 24. György, Fidél, Debóra
Ház, táj blog

Palántázás kisokos II. – A palántázások előkészületei

Agrofórum Online

Az otthoni palántázás - vagyis amikor kiskerti ültetésre és termesztésre előnevelünk egyes zöldségnövényeket - nagyon termékeny és szuper időtöltés a kora tavaszi időszakban, azonban némi előrelátást és tervezést igényel. Mire kell előzetesen gondolnunk, amikor elkezdjük a palántázást?

Bizony a zöldségnövények előnevelése nemcsak abból áll, hogy beszerezzük a vetőmagot és a palántaföldet (ez utóbbit magunk is elkészíthetjük), és keresünk a fiatal növények nevelésére alkalmas helyet és tárolóedényt vagy kis hajtatóházat. Bár ezek is létfontosságú elemei a folyamatnak, de egy kicsit messzebbről kell kezdenünk.

A veteményes helye

Ha idén teljesen a nulláról indulunk, akkor először is ki kell választanunk, hogy hol legyen a kerten belül a veteményes. Mivel a legtöbb növény kedveli a fényt, sőt szüksége van rá az egészséges fejlődéshez és a termés beéréséhez, így érdemes a kert egy napfényes helyét kiválasztani. Az sem hátrány, ha valamilyen vízforrás (pl. kerti csap, kút, vízgyűjtő hordó) is a közelben van, mert arra egész évben nagy szükségünk lesz.

Előkészületek a terepen

Ha veteményest tervezünk, akkor akár már ősszel is előkészíthetjük az ágyásokat. Ha ennyire nem voltunk előrelátóak, akkor most, tavasz elején is megtehetjük ezt. Ha az idő engedi, készítsük elő az ágyásokat, ahova a növények kerülnek: gyomláljuk ki, kapáljuk vagy ássuk fel a talajt, és juttassunk ki istállótrágyát a földbe dolgozva, hogy mire a palánták kikerülnek, tápanyagban gazdag föld várja őket!

Ezenkívül nemcsak sima ágyásokban, hanem akár magaságyásban is gondolkodhatunk, hiszen azt olyan minőségű földdel tudjuk feltölteni, amilyenre az általunk termeszteni kívánt zöldségeknek szükségük van. A magaságyás építése egy külön nagy fejezet a veteményesek történetében, ezért erre a témára most külön nem térnék ki.

Ezeket a kinti munkálatokat a palántaneveléssel párhuzamosan is végezhetjük, szóval nem vagyunk elkésve, ha az elkövetkező hetekben még nem sikerül nekiállni.

A veteményes növényei

Ha a kertben nem tudunk viszonylag nagy helyet szánni az ágyásoknak, akkor valószínűleg nem fogunk tudni mindent megtermelni, amire a családnak az év folyamán szüksége van. Tehát a rendelkezésre álló hellyel okosan kell gazdálkodni, és át kell gondolni, melyek azok a zöldségfélék, amelyek a leggyakrabban kerülnek a családi asztalra.

A fényre és a megfelelő hőmérsékletre nagyon nagy szüksége van a fiatal növényeknek palántázás során.
A fényre és a megfelelő hőmérsékletre nagyon nagy szüksége van a fiatal növényeknek

Ilyenkor sajnos nem szerencsés nagy térigényű növények termesztésében gondolkodni, mint például a főzőtök, patisszon, cukkini vagy batáta, és érdemesebb inkább olyan zöldségeknek helyet adni, amelyek kis helyet foglalnak, bőségesen teremnek és még a kerti adottságok is megfelelőek számukra. Tökéletes példa erre a támrendszert igénylő, felfelé növő és bő termést hozó paradicsom.

Azt is érdemes átgondolni, főként egy kezdő kertésznek, hogy minél többféle zöldséget vetünk, annál többféle munkát kell végezni, és annál jobban megoszlik a figyelmünk a zöldségfajok között, így érdemes azt is átgondolni, mennyi időt tudunk a veteményesre fordítani, és hányan tudunk részt venni a majdnem egész éves munkában.

A vetőmagok

Ha végiggondoltuk, hogy mit fogunk termelni a veteményesben, szerezzük be a vetőmagokat! A jó minőségű, megbízható kereskedőtől vásárolt vetőmag kulcsfontosságú a sikeres termesztés szempontjából, hiszen a napfény, a víz és a termőföld mellett a negyedik legfontosabb tényező, hogy milyen magot vetettünk el.

Érdemes megkérdezni azokat a családtagokat és barátokat, akik már kipróbáltak egyes fajtákat, hogy melyiket ajánlanák, de érdeklődhetünk szakeladóktól is, ha tanácstalanok vagyunk, hogy egyes zöldségfajokon belül melyik fajták lennének a számunkra legmegfelelőbbek.

Az eszközök előkészítése

A palántázáshoz használt eszközöket (kis lapát, poharak, mini üvegházak) minden esetben jó alaposan tisztítsunk meg minden szennyeződéstől, tavalyról esetlegesen rajtuk maradt földdaraboktól, portól stb., mivel a kis palánták az első hetekben nagyon érzékenyek, és megnöveljük a betegségek terjedésének lehetőségét, ha nem tiszta eszközökkel dolgozunk.

Az egészséges palánták neveléséhez tiszta eszközöket kell használnunk
Az egészséges palánták neveléséhez tiszta eszközöket kell használnunk

A palántázáshoz megfelelő hely kiválasztása

Majdhogynem ez a legnagyobb kihívás palántázás során: a megfelelő hely kiválasztása. Minden egyes zöldségfajnak eltérő igényei vannak, amelyeket figyelembe kell vennünk már a palántázás során is. Mindenekelőtt a fény és a hőmérséklet a meghatározó.

Melegebb hőmérsékleten (20-25 oC-on) csírázik jól és gyorsan a paprika, a padlizsán és a bazsalikom, ezért ezeket a fűtőtest fölé is lehet tenni vetés után. Nagyon fontos, hogy ne közvetlenül a fűtőtestre helyezzük a növények tartóit! Rögtön a csírázás után a növények elég érzékenyek lesznek, ezért ekkor már vegyük el őket a fűtőtest közeléből, és ezt követően ne változtassuk a helyüket!

Ha az ablakban vannak a palánták azért, hogy a megfelelő mennyiségű természetes fényt biztosítani tudjuk nekik, akkor is figyeljünk a szellőztetésre, mert egy egyszeri hidegebb huzat is árthat nekik.

De mindezek mellett a kellő mennyiségű fény biztosítása jelenti a legnagyobb kihívást! A legnagyobb problémát a palántanevelésben a fényhiány miatt fellépő felnyurgulás okozza, amely akkor következik be, ha kevés fényt kapnak a növények, és azt is csak egy irányból.

Az a legmegfelelőbb, ha olyan helyet találunk a palántáknak, ahol egyenletesen éri őket a fény. Ha ez mégsem lehetséges, forgassuk őket naponta! Szükség esetén mesterséges fényforrást is telepíthetünk a palánták fölé. Ehhez különféle növénytermesztő LED-izzókat is használhatunk.

A rutint és az egyre nagyobb sikereket a palántázásban is a többéves tapasztalat fogja meghozni, ezért ne csüggedjünk, ha idén nem sikerül valamelyik növényből a várt mennyiségben vagy minőségben palántázni! Kísérletezzünk fajtákkal, eszközökkel, ültetési hellyel is, és ki fog alakulni a rendszer! Mindenkinek kitartást és örömteli palántanevelést kívánok!

Kapcsolódó cikkek:

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Helyezzünk ki fészekalapanyagot a madaraknak!

2025. április 8. 05:40

A megfelelő fészekanyag összegyűjtése energia- és időigényes feladat a kertünkben fészkelő madarak számára is, éppen ezért már ezekben a hetekben is kevesebb idejük van a leendő madárszülőknek eleség után nézniük.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

2025. március 28. 05:40

Milyen hibák miatt válhat büdössé a komposzt? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

RAPOOL-REPCÉK 2020-BAN (VIDEÓ!)

2020. július 24. 16:22

Hogy néznek ki repcéink a szántóföldön, hazai körülmények között? Ismerje meg a hantosi bemutatóterületet!

Mega aeroponikus üvegház szaporítja a vetőburgonyát Ruandában

2022. november 7. 08:46

A ruandai SDGP Burgonya Értéklánc Projektet azért indították el, hogy támogassák a ruandai burgonyaellátási lánc teljes folyamatát a vetőmagtól az asztalig.

RAPOOL-REPCÉK: SHREK – a zöld óriás

2018. július 29. 18:28

A SHREK már messziről felismerhető és elkülöníthető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már-már borsóhüvelyszerű becőmérete alapján.

Napraforgó 360° - A vetéstől, a gondozáson és betakarításon át, egészen a feldolgozásig

2020. február 17. 13:47

Az olyan kihívásokat látva, mint a fokozódó verseny, vagy az extrém időjárás, a versenyképesség megőrzéséhez a magyar gazdálkodók számára fontos, hogy a termesztett növényekből a maximumot hozzák ki.