Ház, táj
Ház, táj

A palántaneveléshez megfelelő föld házilag is elkészíthető!

A palántaneveléshez megfelelő föld házilag is elkészíthető!

Agrofórum Online

Itt az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor elkezdhetjük nevelni a zöldségpalántáinkat! De korántsem mindegy, milyen ültetőközeget választunk erre a célra! Ha nem bízunk másban, mint amit magunk elkészítünk, akkor itt a lehetőség: állítsuk elő mi a palántaföldet!

Amit megvásárolunk…

A palántázáshoz alkalmas, áruházakban és gazdaboltokban kapható palántaföld alkalmazható magvetés, illetve palántanevelés termesztőközegeként. Általános tulajdonsága ennek a földtípusnak, hogy túlsúlyban találhatók meg benne a gyökérképződéshez és a növekedéshez szükséges tápanyagok. Alapanyagai közül nem maradhat ki a földtípus szerkezetét adó tőzeg, agyag, folyami homok, valamint a szervesanyag-bázist adó komposztált marhatrágya, komposzt vagy gilisztahumusz.

A kereskedelmi forgalomba hozható, palántázáshoz vásárolt földkeverék szervesanyag-tartalmának (m/m%) legalább 70%-nak kell lennie, a nitrogén-tartalmának (N) legalább 1,0 m/m%-nak, a kálium-tartalmának (K2O) 0,3 m/m%-nak, a foszfor-tartalmának (P2O5) pedig 0,1 m/m%-nak kell lennie. A palántaföld kémhatása semleges, (pH) 6,6 ± 0,5 körüli.

Egyszer vettem a fáradságot, és összehasonlítottam az egyes földtípusokat az összetételük alapján, és ezek szerint a palánta- és magvető földhöz a muskátli- (vagy balkonnövény-), a szobanövény- és az általános virágföld is nagyon hasonló minőségi paraméterekkel rendelkezik. Felmerült hát bennem is a kérdés: mindegyik alkalmas lehet palántanevelésre? Ennek kicsit utánajártam.

Miért érdemes magunknak elkészítenünk a palántaföldet?

A megbízható kereskedőtől legálisan vásárolt, márkás virágföldek és palántaföldek egyaránt alkalmasak arra, hogy egészséges növények ültetőközegeként szolgáljanak. De nem árthat, ha egy kicsit javítunk az összetételükön, vagy egy az egyben magunk készítjük el a palántaföld-keverékünket.

Az egészséges palánták fejlődése az egészséges gyökérzettel kezdődik
Az egészséges palánták fejlődése az egészséges gyökérzettel kezdődik

Egyetlen esetben éri meg csak vásárolni ahelyett, hogy magunk összeállítjuk a földet, mégpedig akkor, ha csak nagyon kis mennyiségre van szükségünk az adott évben (például 10 paradicsompalánta neveléséhez).

Amit elkészíthetünk…

A saját palántaföldünk három összetevőből épül fel. Egyik harmada a kerti komposzt alsó rétegeiből szedett, tápanyagban rendkívül gazdag föld. Ha ilyennel rendelkezünk, az nagyon nagy előny, hiszen ebben az anyagban könnyen felvehető tápanyagok találhatóak, amelyeket a palánták gyorsan hasznosítani tudnak, ezenkívül a hasznos baktérium- és állatfajok arzenálját is készen kapjuk vele a keverékhez. Ha nincs otthon „konyhakész” komposztunk, akkor szerves trágyát is alkalmazhatunk, ennek adagolását mindenképpen a gyártó ajánlása szerint végezzük el, nehogy túlzásba vigyük!

Másik harmada a saját palántaföldünknek a kertből származó talaj felső, tápanyagban gazdag rétege lesz. Ha van felásott kertterületünk, innen bátran szedjünk a keverékünkbe, és jól dolgozzuk össze a kerti komposztunkkal vagy a szerves trágyával!

A palánták részére tápanyagban gazdag, jó vízmegtartó képességű, semleges kémhatású talajra van szükség
A palánták részére tápanyagban gazdag, jó vízmegtartó képességű, semleges kémhatású talajra van szükség

A harmadik harmad a keverékünkhöz nem más, mint a perlit. A kertészeti perlitről annyit érdemes tudni, hogy természetes körülmények között is előforduló vulkáni kiömlési kőzet. Tápanyagot nem tartalmaz, de elősegíti az egészséges gyökérrendszer kialakulását és a vetőmagok egyenletes csírázását. Palántázáshoz, tömör kerti talajhoz adva biztosítja a talaj fokozottabb levegőzöttségét és az optimális vízellátást, kiváló talajklíma-befolyásoló és talajlazító tulajdonságának eredményeként. A mezőgazdaság és kerti felhasználásra előállított perlit környezetbarát, fehér színű, nagy porozitású, szemcsés struktúrájú, magas hőszigetelő-képességű kőzet.

A perlitet kisebb méretű zsákokban tudjuk beszerezni a kertészetekben vagy gazdaboltokban, és ebből kisebb (maroknyi) adagokkal egészítjük ki a keverékünket. Minden adag után jól dolgozzuk el a földdel a perlitet, hogy egyenletesen legyen az egész keverékben ez a segédanyag!

További hasznos tippek

Ha nem szeretnénk ekkora boszorkánykonyhát csapni a kertben, akkor van egy másik lehetőség is. A megvásárolt, vagy éppen a tavalyról megmaradt és lezárt zsákban tárolt, nem penészes palántaföld, virágföld vagy kerti talajból készített keverékünket felturbózhatjuk kókuszrosttal, amivel a föld szerkezetét és vízmegtartó képességét javítjuk. A kókuszrost ugyanis a saját tömegénél kb. nyolcszor több vizet képes magába szívni és megtartani, ami nagyon hasznos a vízigényes palánták szükségleteinek kielégítéséhez. Ez az anyag egyébként a kókuszdió termesztésének a mellékterméke, és mint ültetőközegre és talajjavító anyagra nagyon megnőtt az elmúlt években a kereslet, ezért nem olcsó mulatság.

A saját, házi palántaföldünk kerti talajból, kerti komposztból vagy trágyából és perlitből fog állni
A saját, házi palántaföldünk kerti talajból, kerti komposztból vagy trágyából és perlitből fog állni

Ha a földkeverékünkhöz keresünk a kertben megfelelő kerti földet, ne menjünk messzebb a vakondtúrásoknál! Az a föld, amit ezek a szorgos kis bányászok – sokak nagy bosszúságára – feltúrnak a felszínre, az egyik legjobb szerkezetű és legegészségesebb talaj, ezért bátran használjuk a palántaföldhöz!

Mindenképpen kerüljük!

A végletek semmiképpen sem tesznek jót a fiatal növényeknek, éppen ezért erősen savanyú kémhatású (pl. rododendronföld) vagy erősen lúgos virágföld-típusok kedvezőtlenül hatnak a csíranövények fejlődésére – ezeket ne alkalmazzuk a palántaneveléshez!

Minden kedves kertészkedőnek boldog új kerti évet kívánok, sok sikerrel és örömmel!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Allergiás kertészkedik – a pollen és a megporzás

2024. augusztus 5. 05:40

Értsük meg a növények különböző szaporodási stratégiáit! Mi a különbség a szélbeporzású és rovarmegporzású növények pollenjei között? Melyik növények egy- és melyek kétlakiak? Mit jelent az egyivarú és kétivarú virág fogalma?

Mikor ültethetők ki a kertbe a palánták?

2023. március 6. 04:36

Saját vetésből származó palántáim elég nagyra megnőttek már, a rendelkezésre álló helyüket is kinőtték. Mikor ültethetők a kertbe? Esetleg fátyolfóliás takarással kihelyezhetők már most is?

A hidegtől sárgulnak meg a már kiültetett palánták?

2024. május 2. 04:40

Szeretném megkérdezni, hogy vajon a hideg miatt sárgultak meg a kiültetett palántáim? Vagy más oka lehet?

Kerti kalendárium – májusi teendők a veteményesben

2022. május 7. 06:36

A május rendkívül izgalmas hónap a veteményesben! Kiültethetjük az összes palántánkat, vethetünk magról is számos növényt, felállíthatjuk a támrendszert a támasztékot igénylőknek, és időt kell hagynunk a gyomlálásra és a talajtakarásra is.

Palántázás kisokos I. – Milyen zöldségfajokból ne neveljünk palántát?

2024. február 29. 05:40

Itt az ideje, hogy beszerezzük a család és a magunk örömére a vetőmagokat, hogy elindíthassuk a szezont a veteményeskertben. Palántákat is bőszen nekiállunk nevelgetni, de egyvalamit tudnunk kell: vannak olyan zöldségfajok, amiket azonnal szabadföldbe, a végleges helyükre kell vetni, nem pedig palántázni.