Ház, táj
Ház, táj

Palántázás kisokos I. – Milyen zöldségfajokból ne neveljünk palántát?

Palántázás kisokos I. – Milyen zöldségfajokból ne neveljünk palántát?

Agrofórum Online

Itt az ideje, hogy beszerezzük a család és a magunk örömére a vetőmagokat, hogy elindíthassuk a szezont a veteményeskertben. Palántákat is bőszen nekiállunk nevelgetni, de egyvalamit tudnunk kell: vannak olyan zöldségfajok, amiket azonnal szabadföldbe, a végleges helyükre kell vetni, nem pedig palántázni.

Mire jó a palántázás?

Számos olyan zöldséget tudunk a kertünkben is nevelni, aminek hosszabb időre van szüksége, amíg virágokat, és végül termést hoz. Éppen ezért úgy tudunk kicsit „csalni” a természet pártfogásával, hogy palántát nevelünk belőle, és a kész növényt ültetjük ki a fagyok elmúltával. Így amíg a kora tavaszi időjárás a négy falon túl hol 15 fok feletti nappali hőmérsékletet, hol fagypont alatti éjszakai hőmérsékletet hoz, addig nyugodtan nevelgethetjük a palántákat a biztonságos szobahőmérsékleten.

A salátafélék, a spenót és a sóska sem palántaként kerül a kertbe, hanem helyrevetjük
A salátafélék, a spenót és a sóska sem palántaként kerül a kertbe, hanem helyrevetjük

A palántázásra alkalmas növények közé tartozik a paprika, a paradicsom, a padlizsán, a karfiol és a káposzta is. Viszont vannak olyan zöldségfajok is, amelyekből egyáltalán nem érdemes palántát nevelni, hanem inkább a megfelelő időben elvetni a szabadföldbe a magokat.

A rukkola és egyéb salátafajok magvait is egyből szabadföldbe érdemes vetni
A rukkola és egyéb salátafajok magvait is egyből szabadföldbe érdemes vetni

Akik szeretnek rögtön a helyükre kerülni

Az alábbi táblázatban szerepelnek azok a leggyakoribb növényfajok, amelyeket palántázás helyett egyből a konyhakertbe vagy magaságyásba vetünk.

RetekAz egyik legkorábban vethető zöldségünk. Rövid tenyészidejű – magvetés után 6 héttel már szedhetjük is. Nem igényel nagy területet, csak megfelelően előkészített talajállapotot, a napfényt és a rendszeres öntözést. 1-2 cm mélyre és egymástól 2-3 cm távolságra vessük! Ha kb. 10 nap különbséggel vetünk retket, úgy folyamatosan lesz mit szednünk.
Salátafélék (fejes saláta, madársaláta stb.)A saláta rendkívül hálás növény, a magjai még a fagyokat is kibírják a talajban, és gyorsan kelnek. Kedveli a napfényt és a tápanyagban gazdag talajt, ezért vetés előtt forgassunk a talajba kerti komposztot vagy trágyát! A magvakat 1-2 cm mélyen, 15 cm-es sávban vessük, majd takarjuk be földdel! 10 nap különbséggel vethetjük ezeket a fajokat is, így mindig lesz friss salátánk. Kora reggel, rendszeresen érdemes öntözni a salátaféléket.
Bab (lóbab)A babot (fajtától függően) kb. 3-5 cm mélyre vessük el! A fagytűrő lóbabot már március elején vethetjük. A bab kedveli a napfényes helyet és a nedves talajt, ezért még vetés előtt jól lazítsuk fel a talajt, és alaposan öntözzük be! Előreláthatólag 2-3 hét alatt kel ki, szára elérheti az egy méteres magasságot is, ezért érdemes kikarózni.
ZöldborsóA zöldborsót április közepéig el kell vetni, mert nem szereti a meleget, és 25 oC felett már nem hoz virágokat. A borsó is kedveli a tápanyagdús, jó vízáteresztő talajt, ezért rendszeres öntözést és vetés előtti trágyázást igényel. A borsószemeket 3-6 cm mélyre, és 25-30 cm-re vessük egymástól! A borsót is lehet 10-14 napos időközönként vetni április végéig.
Sárgarépa és petrezselyemEzt a két zöldségfélét ikersorba (vagyis egymáshoz közel, kevés helyet hagyva a két sor között) is szokták vetni, igen sűrűn, majd kelés után 3-4 cm-es tőtávokra meg kell ritkítani.

Ezeken a növényeken kívül még helyrevetjük a kertben a következő fajokat:

  • spenót,
  • sóska,
  • mángold,
  • rukkola,
  • fodros kel,
  • uborka,
  • főzőtök,
  • kukorica,
  • vöröshagyma,
  • fokhagyma,
  • póréhagyma.
A retket sűrűn vetjük, ezért egyelni szükséges
A retket sűrűn vetjük, ezért egyelni szükséges

Ne feledjük!

A helyrevetett növények kikelése után nagyon fontos munkálat az egyelés. Erre azért van szükség, hogy megfelelő tér álljon a növények rendelkezésére a fejlődéshez.

A borsó és a bab rendszeres öntözést igényel a termesztése alatt
A borsó és a bab rendszeres öntözést igényel a termesztése alatt

Ezenkívül a fiatal növények igen érzékenyek a víz és a tápanyag hiányára, emellett nehezen tűrik a sokkal gyorsabban növő gyomnövényeket maguk körül, ezért gyommentesen kell tartani a területet körülöttük. Erre tökéletes módszer az ágyás talajának takarása, amivel nemcsak a gyomok kelését akadályozhatjuk meg, de segítünk a talajnedvességet is megőrizni.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyes időjárási jelenségek

2024. július 23. 05:40

A hirtelen kialakuló vagy nagy kárt okozó időjárási jelenségek közül a legfontosabbak az árvíz és a jégeső, de érdemes olyan különleges jelenségekről is beszélni, mint a tornádó és a gömbvillám.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Tavasszal palántanevelési tanfolyam indul

2023. február 24. 12:51

A zöldségek szinte minden házikertben megtalálhatók, ezért a jó minőségű, egészséges palánta előállítása olyan tudást jelent, amelyet széleskörben lehet hasznosítani.

A palántaneveléshez megfelelő föld házilag is elkészíthető!

2024. február 27. 05:40

Korántsem mindegy, milyen ültetőközeget választunk palántáink számára! Ha nem bízunk másban, mint amit magunk elkészítünk, akkor itt a lehetőség: állítsuk elő mi a palántaföldet!

Még június végén is vethető zöldségek

2023. június 28. 05:36

Ebben a cikkben összeszedtem pár növényt, amit még nyáron is ráérünk vetni.

Május végi teendők a konyhakertben

2022. május 28. 09:38

Május vége felé már a másodvetéseknek is itt van az ideje és elindult a palánták aktív kiültetési időszaka is.