Ház, táj
Ház, táj

Palántázás kisokos I. – Milyen zöldségfajokból ne neveljünk palántát?

Palántázás kisokos I. – Milyen zöldségfajokból ne neveljünk palántát?

Agrofórum Online

Itt az ideje, hogy beszerezzük a család és a magunk örömére a vetőmagokat, hogy elindíthassuk a szezont a veteményeskertben. Palántákat is bőszen nekiállunk nevelgetni, de egyvalamit tudnunk kell: vannak olyan zöldségfajok, amiket azonnal szabadföldbe, a végleges helyükre kell vetni, nem pedig palántázni.

Mire jó a palántázás?

Számos olyan zöldséget tudunk a kertünkben is nevelni, aminek hosszabb időre van szüksége, amíg virágokat, és végül termést hoz. Éppen ezért úgy tudunk kicsit „csalni” a természet pártfogásával, hogy palántát nevelünk belőle, és a kész növényt ültetjük ki a fagyok elmúltával. Így amíg a kora tavaszi időjárás a négy falon túl hol 15 fok feletti nappali hőmérsékletet, hol fagypont alatti éjszakai hőmérsékletet hoz, addig nyugodtan nevelgethetjük a palántákat a biztonságos szobahőmérsékleten.

A salátafélék, a spenót és a sóska sem palántaként kerül a kertbe, hanem helyrevetjük
A salátafélék, a spenót és a sóska sem palántaként kerül a kertbe, hanem helyrevetjük

A palántázásra alkalmas növények közé tartozik a paprika, a paradicsom, a padlizsán, a karfiol és a káposzta is. Viszont vannak olyan zöldségfajok is, amelyekből egyáltalán nem érdemes palántát nevelni, hanem inkább a megfelelő időben elvetni a szabadföldbe a magokat.

A rukkola és egyéb salátafajok magvait is egyből szabadföldbe érdemes vetni
A rukkola és egyéb salátafajok magvait is egyből szabadföldbe érdemes vetni

Akik szeretnek rögtön a helyükre kerülni

Az alábbi táblázatban szerepelnek azok a leggyakoribb növényfajok, amelyeket palántázás helyett egyből a konyhakertbe vagy magaságyásba vetünk.

RetekAz egyik legkorábban vethető zöldségünk. Rövid tenyészidejű – magvetés után 6 héttel már szedhetjük is. Nem igényel nagy területet, csak megfelelően előkészített talajállapotot, a napfényt és a rendszeres öntözést. 1-2 cm mélyre és egymástól 2-3 cm távolságra vessük! Ha kb. 10 nap különbséggel vetünk retket, úgy folyamatosan lesz mit szednünk.
Salátafélék (fejes saláta, madársaláta stb.)A saláta rendkívül hálás növény, a magjai még a fagyokat is kibírják a talajban, és gyorsan kelnek. Kedveli a napfényt és a tápanyagban gazdag talajt, ezért vetés előtt forgassunk a talajba kerti komposztot vagy trágyát! A magvakat 1-2 cm mélyen, 15 cm-es sávban vessük, majd takarjuk be földdel! 10 nap különbséggel vethetjük ezeket a fajokat is, így mindig lesz friss salátánk. Kora reggel, rendszeresen érdemes öntözni a salátaféléket.
Bab (lóbab)A babot (fajtától függően) kb. 3-5 cm mélyre vessük el! A fagytűrő lóbabot már március elején vethetjük. A bab kedveli a napfényes helyet és a nedves talajt, ezért még vetés előtt jól lazítsuk fel a talajt, és alaposan öntözzük be! Előreláthatólag 2-3 hét alatt kel ki, szára elérheti az egy méteres magasságot is, ezért érdemes kikarózni.
ZöldborsóA zöldborsót április közepéig el kell vetni, mert nem szereti a meleget, és 25 oC felett már nem hoz virágokat. A borsó is kedveli a tápanyagdús, jó vízáteresztő talajt, ezért rendszeres öntözést és vetés előtti trágyázást igényel. A borsószemeket 3-6 cm mélyre, és 25-30 cm-re vessük egymástól! A borsót is lehet 10-14 napos időközönként vetni április végéig.
Sárgarépa és petrezselyemEzt a két zöldségfélét ikersorba (vagyis egymáshoz közel, kevés helyet hagyva a két sor között) is szokták vetni, igen sűrűn, majd kelés után 3-4 cm-es tőtávokra meg kell ritkítani.

Ezeken a növényeken kívül még helyrevetjük a kertben a következő fajokat:

 • spenót,
 • sóska,
 • mángold,
 • rukkola,
 • fodros kel,
 • uborka,
 • főzőtök,
 • kukorica,
 • vöröshagyma,
 • fokhagyma,
 • póréhagyma.
A retket sűrűn vetjük, ezért egyelni szükséges
A retket sűrűn vetjük, ezért egyelni szükséges

Ne feledjük!

A helyrevetett növények kikelése után nagyon fontos munkálat az egyelés. Erre azért van szükség, hogy megfelelő tér álljon a növények rendelkezésére a fejlődéshez.

A borsó és a bab rendszeres öntözést igényel a termesztése alatt
A borsó és a bab rendszeres öntözést igényel a termesztése alatt

Ezenkívül a fiatal növények igen érzékenyek a víz és a tápanyag hiányára, emellett nehezen tűrik a sokkal gyorsabban növő gyomnövényeket maguk körül, ezért gyommentesen kell tartani a területet körülöttük. Erre tökéletes módszer az ágyás talajának takarása, amivel nemcsak a gyomok kelését akadályozhatjuk meg, de segítünk a talajnedvességet is megőrizni.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A nagy névkeveredés

2024. június 10. 05:40

A magnólia most akkor a tulipánfa vagy a liliomfa? Az aranyeső fa vagy cserje? És a tőzikére hasonlító hóvirág valójában hóvirágra hasonlító tőzike? Öntsünk tiszta vizet a pohárba, lássuk, ki kicsoda!

Palántázási kisokos IV. - A palántabetegségek megelőzése

2024. június 3. 05:40

Egyáltalán nem könnyű helyesen palántát nevelni. Sokszor minden igyekezetünk ellenére betegedik meg és dől ki a sorból egy-egy növény, de szerencsére megvannak a bevált módszerek, hogy növeljük a növények esélyét az egészséges fejlődésre.

A Magyar Paradicsom Napja

2024. május 29. 06:40

A paradicsom a legváltozatosabb és legkedveltebb palántáról nevelt növényünk a veteményesben. A hobbikertészek és gazdálkodók körében egyaránt folyamatosan nő a népszerűsége, ezért idén újra megrendezésre kerül a Magyar Paradicsom Napja szakmai rendezvény Mórahalmon.

Csatlakozzunk „A mi sokszínű kertünk” kampányhoz!

2024. május 28. 05:40

A Magyar Természetvédők Szövetsége idén elindította a „A mi sokszínű kertünk” kampányt, amelynek az a célja, hogy családokat, különböző intézményeket és önkormányzatokat ösztönözzenek arra, hogy lépéseket tegyenek a biodiverzitás védelme érdekében a saját környezetükben.

Hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

2023. április 28. 10:36

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Május végi teendők a konyhakertben

2022. május 28. 09:38

Május vége felé már a másodvetéseknek is itt van az ideje és elindult a palánták aktív kiültetési időszaka is.

Érdemes palántát nevelni az egynyári dísznövények magjaiból?

2023. február 28. 04:38

Kérem szépen segítségüket! Érdemes palántát nevelni az egynyári dísznövények magjaiból is?

Szabadföldi zöldségtermesztés a hétvégi telkünkön talajtakarással

2018. április 25. 14:40

Községeink határában elterülő, családi tulajdonban lévő kisebb telkek sok lehetőséget rejtenek magukban. Többek között megteremhet rajta számos zöldség- és gyümölcsféle is a család szükségletének kielégítésére.