Ház, táj
Ház, táj

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

Agrofórum Online

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?

Az előző cikkben a teleltetés általános tudnivalóiról és feladatairól volt szó, a következő két cikkben pedig a legfontosabb dísznövény fajok teleltetési módjai következnek.

Leander (Nerium oleander)

A fásszárú, örökzöld leander vagy más néven babérrózsa akár 3 m magasra is megnőhet. Ágai csúcsán élénk színben pompázó szimpla vagy dupla virágai nyáron ékes díszei a balkonoknak, udvaroknak. Teleltetésének első lépése a növény tüzetes átvizsgálása, megtisztítása. Különösen ügyeljünk a levélen megbúvó kártevőkre, például a leander-pajzstetűre (Aspidiotus nerii), melyet nedves törlőkendővel vagy puhább kefével eltávolíthatunk.

Leander

Az leander őszi metszésének szükségességéről megoszlanak a vélemények: vannak, akik minden évben jelentősen visszavágják a növényeket, főleg a több métereseket – így teleltetni is könnyebb, és erősebb, egészségesebb hajtásokat növesztenek tavasszal -, és vannak, akik éveken keresztül nem metszik meg a leanderüket. Alapvetően nem szükséges visszavágni (mi sem tesszük a családban), ám ha növényvédelmi okokból ezt mégis meg kell tennünk (vírus- vagy gombafertőzés, súlyos pajzstetű-károsítás miatt), ne késlekedjünk vele!

Ha lecsökken a kinti hőmérséklet tartósan 2-5 oC-ra, eljött az idő ahhoz, hogy egy 4-10 °C-os, világos helyiségbe elhelyezni a leandert. A tél folyamán ritkábban kevesebb öntözést igényel. Ha a hőmérséklet megemelkedik egy rövid időszakra a tél folyamán (sajnos bőven benne van a pakliban) akár 10-15 oC-ra, de még nem visszük ki értelemszerűen a növényeket, még jobban csökkentsük le az öntözővíz mennyiségét, különben felborítjuk a növény pihenőidőszakának tápanyag- és vízháztartását, és megnyurgulnak a hajtások. A tavaszi fagyokat követően elsőként kivihetők a leandereink.

Citrusfélék (Citroideae)

A citrusfélék (pl.: mandarin, narancs, citrom, kumkvat) teleltetésével kissé nehezebb dolguk van, mint a leanderével, hiszen novembertől el kell kezdenünk felkészíteni a növényt a teleltetésre: csökkentjük az öntözések számát, és fokozatosan szoktatjuk hozzá a növényt az alacsonyabb hőmérséklethez.

Citrusféle

Mint minden esetben, most is a növény előzetes átvizsgálásával kell kezdenünk. Elsősorban a citrusféléket is támadó viaszos pajzstetűre (Planococcus citri) és a már említett leander-pajzstetűre figyeljünk. A leanderrel ellentétben a citrusféléket érdemes ősszel megmetszeni: így télen hatékonyabban tud pihenni, ha kevesebb növényi részt kell ellátnia az alapvetően szükséges tápanyagokkal, és tavasszal gyakorlatilag kirobban az egészségtől és a tartalékaitól.

Olyan helyet keressünk a citrusféléknek, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, és kevés a fény – ez megoldható egy ablakkal ellátott, hűvös pincehelyiségben, vagy egy huzatmentes lépcsőházban. Kibírják az 1-5 oC-ot is, de ebben az esetben kicsivel több fényre és páratartalomra van szükségük. Ezt lehet biztosítani egy télikertben, egy üvegházban vagy egy üvegfelületekkel zárt balkonon is. A télen kevésbé fűtött szobákban is teleltethetők, ám egy 20-25 oC-ra felfűtött lakásban tartósan elhelyezve elhullatja a leveleit, az ágak elhalnak, sőt pár hét alatt egy fiatalabb növény el is pusztulhat. Az öntözés gyakoriságát havi egy alkalomra csökkentsük. Ha a kelleténél több vízzel áztatjuk a földjét, megjelenhet a baktériumos gyökérgolyva (Agrobacterium tumefaciens), ami ki is pusztíthatja a növényt.

A citrusféléket március-április folyamán kihelyezhetjük, miután kicsit akklimatizáltuk őket: tél végétől kezdve lassan szoktassuk vissza a növényt a fényhez és a magasabb hőmérséklethez, illetve tegyük gyakoribbá az öntözéseket is.

Angyaltrombita (Brugmansia)

A szintén fásszárú, akár 4 m magasra is megnövő angyaltrombita teleltetését a citrusfélékéhez és a leanderekéhez hasonlóan fagyvédett, huzatmentes helyen szükséges megoldanunk, ezért célszerűbb eleve dézsás növényként nevelnünk. Ez azért is kicsit nehézkes, mert igen nagy kiterjedésű – nagy lombot, óriási virágokat nevelő – növény. A konténert 3-5 évig könnyen tudjuk mozgatni a növény téli helyére szállítása során, de a következő átültetéseknél ember legyen a talpán, aki megmozdítja.

Angyaltrombita

Mindenesetre, mielőtt bevinnénk fagyvédett helyre az angyaltrombitát, ősszel jelentősen visszavághatjuk – akár a felére is – a hajtásait. Függesszük fel a növény tápoldatozását, és csökkentsük az öntözés mennyiségét is. Vigyük be egy gyengébb megvilágítású, 4-10 oC körüli hőmérsékletű helyiségbe – ezzel az értékkel már a leandernél találkozhattunk. A hűvösebb pincehelyiségek megfelelőek erre a célra. A citrusfélékhez hasonlóan havonta öntözzük csak, éppen annyira, hogy ne száradjon ki teljesen a földje.

A tél folyamán az angyaltrombita megszabadul a leveleitől. Ez természetes folyamat, sőt azt mutatja számunkra, hogy sikeresen, a tápanyagokat optimális mértékben raktározva telel át.

Az angyaltrombita az előbbi két növényhez hasonlóan átteleltethető télikertben és üvegházban is, sőt vannak, akik szobába betéve oldják meg a növény téli védelmét. Ekkor a szobanövényekhez hasonló ápolásban kell részesítenünk: napos helyen, ahol sok fény éri, heti egyszer öntözzük. Miután a szobába bevittük, ugyanúgy elhullathat pár levelet, de ez nem utal még önmagában semmilyen problémára. Ez a növénynek egyfajta természetes reakciója a számára hirtelen hőmérsékletváltozásra.

Tavasszal a citrusfélékkel és leanderekkel együtt kivihető az angyaltrombita is. Érdemes ekkor is lecsípni egy kicsit az első hajtásokból, így megelőzhetjük, hogy a hajtások nagyon megnyúljanak.

Visszakanyarodva kicsit a dézsásnövény-problematikára, két évtizeddel ezelőtt szüleim gyönyörű udvarát is díszítette egy pompás, világossárga virágú angyaltrombita, ami a szomszéd ház takarásába lett ültetve, keleti napnak kitéve. Itt is telelt át éveken keresztül, miután édesapám erőteljesen visszametszette, és vastagon betakarta mulccsal. Végül, ha jól emlékszem, egy keményebb télen bevégezte. Ezzel csak azt szeretném jelezni, hogy nagyban meghatározzák a külső körülmények a teleltetési lehetőségeket: évekig megvédte a ház oldala az angyaltrombitánkat, és sokat számított, hogy a felkelő napnak az ereje és a délelőtti órák melege évekig megmentette a kifagyástól. Mivel enyhén szólva kaotikussá vált hazánk téli időjárása is – hol enyhébb, hol pedig hidegrekordokat döntöget -, a biztonságra játszva inkább teleltessük négy fal között az angyaltrombitát is.

Sétányrózsa (Lantana camara)

A sétányrózsa minden ízében bohókás növény: tömött, gömbölyded formája, májustól őszig tartó színes virágzásával üde színfoltja minden napos erkélynek. Teleltetés szempontjából igen hálás növény, ugyanis többféle helyen is teleltethető.

Mielőtt bevisszük a téli hónapokra, a sétányrózsát is tüzetesen vizsgáljuk át, ugyanis egy egészséges növény lombjában számtalan károsító megbújhat és nem kívánt szennyeződések is összegyűlhetnek a szem elől rejtett zugokban.

Sétányrózsa

Teleltetési helyként világos, vagy akár teljesen sötét helyiséget is választhatunk, amit pl. a leander nem viselne el. Ha sötét helyen van csak lehetőségünk elhelyezni, akkor erőteljesen metsszük vissza: a töve fölött kicsivel vágjuk le a hajtásokat. Ha egy világosabb lépcsőházban, télikertben vagy zárt balkonon teleltetjük, elegendő a hajtásokat csak egyharmad hosszúságukig visszavágni. Az ideális teleltetési hőmérséklet a számára 5-10 oC körüli. Öntözését úgy időzítsük, mint az angyaltrombitának: éppen csak annyira locsoljuk, hogy ne száradjon ki a földje.

Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus)

Ezt az Ausztráliából származó, élénkvörös virágú, keskenylevelű mediterrán cserjét nyáron bátran nevelhetjük az erkélyünk vagy az udvarunk egy napfénynek erősen kitett szegletébe, de télen az első fagyok beállta előtt védett helyre kell vinnünk. Mivel a pajzstetvek ezt a fajt sem kímélik, vizsgáljuk át a növényt, mielőtt bevisszük.

Kefevirág

Különleges megjelenésével ellentétben teleltetése viszonylag egyszerű: ugyanazok a szabályok és körülmények vonatkoznak rá, mint a legtöbb dézsás növényre. Egy kb. 10 oC körüli hőmérsékletű, világos, szellős, de nem huzatos helyet igényel a téli hónapokban. Elegendő ezt a fajt is havonta öntözni, épp csak annyira, hogy ne száradjon ki az ő földje sem.

Hatékony és tavasszal kifizetődő teleltetési munkákat kívánok mindenkinek!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Hagymás dísznövények vásárlása és ültetése

2019. október 29. 04:36

Hol és mikor érdemes beszereznünk a hagymás dísznövények hagymáit? Mire figyeljünk a hagymák vásárlásakor? Milyen mélyre helyezzük a földbe az egyes fajok esetében a hagymákat?

Mit vonhat le a munkáltató a munkabérből?

2018. szeptember 28. 11:49

A Munka Törvénykönyve szabályozza azokat az eseteket, amikor a munkáltató a munkabérből levonást teljesíthet.

Jelentkezzünk! A Nébih újra meghirdette a háztartási élelmiszerhulladék-felmérését!

2023. november 15. 05:40

Bár sikerült javítani az elmúlt évek szomorú statisztikáin, mégis a legfrissebb felmérések szerint még mindig minden ötödik kg élelmiszer a szemetesben landol. Vajon a mi háztartásunk hogyan járul hozzá ehhez a mennyiséghez?

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A méhfélék II.

2023. szeptember 20. 05:40

Melyik méhfajok nem termelnek mézet? Mi a közös a faliméhben és a bundásméhben?