Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. Megkülönböztethetünk termesztett és vadgyümölcsöket. Vitamintartalmuk általában magas. Magyarországon az összes gyümölcs termőterülete meghaladja a 80 000 hektárt, betakarított összes termés 722 000 tonna (KSH, 2017). Legfontosabb termesztett gyümölcsök hazánkban: alma, körte, cseresznye, meggy, szilva, ringlószilva, kajszi, őszibarack, nektarin, ribiszke, málna, szamóca, dió, bodza, birs. A gyümölcsfélék termesztéséről, metszéséről, szaporításáról, telepítésérő, kártevőikről és növényvédelmükről az Agrofórum Online szakportálon sok érdekes cikket talál.
2022. augusztus 20.
Fedezze fel a befőzésre és tartósításra leginkább alkalmas zöldségeket, hogy a szezonon kívül is bármikor élvezhesse az ízüket!
2022. augusztus 19.
Mitől lesz „Derecske” egy alma? Dr. Szabó Viktort, a Bold Agro Kft. ügyvezetőjét kérdeztük minderről.
2022. augusztus 18.
Azonnal sikersztori lett a Brancson a Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként meghirdetett birsfa-örökbefogadó program.
2022. augusztus 17.
Az első betakarítási jelentések jók, 295 mázsás hektáronkénti almatermést remélnek 2022-ben az észak-németországi Brandenburgban.
2022. augusztus 4.
Napjainkban a hosszútávú tárolásra a termelők motivációja inkább a felvásárlási ár lehetséges emelkedése lett, amely sajnos nem midig váltja be a hozzá fűzött reményeket.
2022. július 29.
A változások korát éljük, amihez a növényvédelmi feladatoknak is alkalmazkodniuk kell.
2022. július 18.
A gyümölcs vizuális tulajdonságai vajmi keveset árulnak el annak ízéről.
2022. július 14.
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Derecske alma”, mint elnevezés uniós oltalomban részesüljön.
2022. április 5.
Magazinunkban azokat a gyomirtó, gomba- és rovarölő termékeket, valamint technológiákat mutatjuk be, amelyek tavasszal hatékonyan használhatók a szántóföldi kultúrákban, szőlőben és gyümölcsösökben.