Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. Megkülönböztethetünk termesztett és vadgyümölcsöket. Vitamintartalmuk általában magas. Magyarországon az összes gyümölcs termőterülete meghaladja a 80 000 hektárt, betakarított összes termés 722 000 tonna (KSH, 2017). Legfontosabb termesztett gyümölcsök hazánkban: alma, körte, cseresznye, meggy, szilva, ringlószilva, kajszi, őszibarack, nektarin, ribiszke, málna, szamóca, dió, bodza, birs. A gyümölcsfélék termesztéséről, metszéséről, szaporításáról, telepítésérő, kártevőikről és növényvédelmükről az Agrofórum Online szakportálon sok érdekes cikket talál.
2016. január 26.
Az alma, körte, őszibarack, szilva és kajszibarack ültetvényekben napjainkig meghatározó jelentőségű kártevők a gyümölcsmolyok.
Helyszín:
Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület
6000 Kecskemét, Izsáki út 6.
2016. január 4.
A gabonatermesztő gazdaságok és a kertészetek jelentős része összességében jó közepes évet tudhat maga mögött.
2015. december 7.
A gömb típusú paradicsom termelői ára átlagosan 4 százalékkal (436 forint/kg), a fürtösé 10 százalékkal (542 forint/kg) volt magasabb - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.
2015. november 19.
A Budapesti Nagybani Piacon a sóska és a spenót leggyakoribb ára egyaránt 400 forint/kg volt a 46. héten.
2015. október 23.
A külpiaci nektarint 420 forint/kg, az őszibarackot 360 forint/kg áron értékesítették a 42. héten a nagybani piacon.
2015. október 16.
A Budapesti Nagybani Piacon a hazai burgonya termelői ára 78–140 forint között alakult kilogrammonként a 40. héten.
2015. július 18.
A gyümölcsösökben a hőség gyorsítja az érést, ugyanakkor egyes gyümölcsöknél, mint például az alma, előfordulhat napégés.
2015. július 10.
A madarak a kárt nemcsak azzal okozzák, hogy az általuk elfogyasztott mennyiség szüretkor tömegveszteséget okoz, hanem azzal is, hogy ide-oda belecsipegetnek a gyümölcsökbe, sokkal többe, mint amit meg is esznek.