Címke: Gyümölcsültetvény

gyümölcsültetvény

Agrárhírek / Időjárás

Már egy mínusz 2 fokos fagy is komoly károkat okozhat a gyümölcsösökben

2024. március 18.

Most kell szorítani a gyümölcsösökért, hiszen a héten fagyos légtömeg szivárog a Kárpát-medencébe, és fennáll a veszélye annak, hogy súlyos károkat szenvednek az ültetvényeink.

Agrárhírek / Gépinfo

A Massey Ferguson ültetvénytraktora meghódítja a világot

2024. február 21.

Az amerikai AGCO csoporthoz tartozó Massey Ferguson márka egy kompakt és agilis ültetvénytraktorral örvendeztette meg a gazdákat az anyavállalat otthonában.

PR cikk / PR cikk

Mozgalmas év a gyümölcsösökben

2023. november 27.

„Vigyázz, mit kívánsz!” – tartja a mondás. Tavaly rimánkodtunk a csapadékért, idén kaptunk belőle bőven. Természetesen a növényeknek szükségük is volt erre a csapadékra, de növényvédelmi szempontból versenyfutás volt az idővel szinte a teljes vegetáció a gyümölcsösökben.

Agrárhírek / Gépinfo

Gyakorlati szőlészeti bemutató minőségi spanyol gépekkel

2023. november 19.

Nagyharsány község határában (Baranya vármegyében) tart gyakorlati szőlészeti gépbemutatót a Grapello Kft. és a KITE Zrt. november 23-án. Ezúttal a spanyol ID David cég praktikus munkagépei szerepelnek majd a reflektorfényben.

Szakcikkek / Gyümölcs

Fejlesztések nélkül is lehet, de nem érdemes

2023. február 20.

A Kóder-család hosszú évtizedek óta foglalkozik gyümölcstermesztéssel, a jelenlegi gazdaság alappilléreit a szülők tették le a rendszerváltást követő időszakban.

Szakcikkek / Gyomirtás

Mi legyen a gyomokkal?

2020. március 21.

Időről időre változott a válasz és a hozzáállás ehhez a problémához, és sajnos igazán megnyugtató megoldás ma sincs rá, csak szeretjük könnyen letudni. Márpedig, ha komolyan gondoljuk, hogy fenntartható gyümölcstermesztést kell folytatnunk, ezzel a kérdéssel is komolyan kell foglalkozni.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Mezőgazdasági területekre, különösen kukoricaállományokra jellemző nagygomba előfordulások

2018. november 13.

A lágyszárú kultúrákban a nagygombáknak jelen ismereteink szerint nincs gyakorlati jelentőségük, ugyanis nagyon kevés ismert nagygomba-kórokozó fordul elő lágyszárúakon, így kártételük is elenyésző. A gyümölcsösök esetében már más a helyzet, itt számos, igen veszélyes kórokozó előfordulhat. A gyümölcsösökben, réteken, kaszálókon, legelőkön és a szántóföldjeinken (különös tekintettel a kukoricatáblákra) felbukkanó nagygomba-fajokat mutatja be az írás.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Év végéig lehet bejelenteni az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket

2018. november 3.

Az év elejétől megváltoztak a gyümölcsültetvények telepítésének engedélyezésére, a meglévő ültetvények nyilvántartására vonatkozó előírások.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

Levélminták

2018. október 17.

Az ültetvényünk tápanyag-gazdálkodásának tervezéséhez nagyon fontos, hogy rendszeresen meggyőződjünk arról, hogy milyen tápelemek vannak a talajban és milyenek a növényekben. A levélanalízishez az optimális mintavételi időpont július végén – augusztus elején van, ugyanis ilyenkor a legkiegyensúlyozottabb a levelek tápanyagkészlete.