Címke: Kalászos gabona

kalászos gabona

Szakcikkek / Növényvédelem

Mi van a kalászban? A fertőzések tüneteit most lehet a legkönnyebben észrevenni

2024. július 8.

A betegségek nem most, a csontszáraz növényállományban okozták a fertőzést, de tüneteiket most lehet a legkönnyebben észrevenni.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Óriási meglepetést okoz a búza, javában tart az aratás

2024. július 1.

A búzának már a múlt héten betakarították a 30 százalékát Békésben, a terméseredmények kellemes meglepetést okoztak.

Szakcikkek / Növényvédelem

Kalászos gabonák élettani levélfoltosságai

2024. április 3.

A kalászosok élettani eredetű levélfoltosságai általában a tavasz elején, április hónap folyamán jelentkeznek. Döntően olyan időjárási körülmények mellett, amikor „nincs is tavasz, hanem rögtön a nyár jön”.

PR cikk / PR cikk

Ambiciózus öntözési tervek a Tótkomlósi Agrár Zrt.-nél – A Bauer szakmai segítségével indultunk el az úton

2023. október 30.

Nagyszabású öntözésfejlesztési terveket tűzött ki maga elé a Tótkomlósi Agrár Zrt., melyeket elsősorban az éghajlatváltozás okozta útkeresés hívott életre, ezért nem működhettek volna öntözés nélkül. Ehhez pedig megfelelő szakmai támogatásra és egy megbízható partnerre volt szükség. Példaértékű menet az övék, melyet érdemes minden termelőnek megfontolnia, aki megunta a helyben járást.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Még mindig tart a bolhafélék kártétele az őszi káposztarepcében

2020. szeptember 29.

A hűvösebbre váltó időjárás nem gátolta az őszi káposztarepce fiatalkori kártevőinek a további terjedését és a károsítás erősödését.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

Starterek, fungicidek és lombtrágyák a kalászosoknak

2020. július 10.

A Kwizda Terepszemlén a szakemberek a koronavírus-járvány miatt ezúttal nem személyesen, hanem élő videóban mutatták be a 2020-as tápanyagos és növényvédelmi kísérletek eredményeit.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Egészségtől és erőtől duzzadó kalászosok - aszályban is

2020. július 10.

Május végén egészen pompás képet mutatott az Isterra Magyarország Kft. kalászos fajtasora Kenderes határában.

Videó

Hatékony gyomirtás a jászdózsai kalászosokban

2020. május 28.

A magasból és egészen közelről is szép képet mutat a Jászdózsa határában kísérleti céllal elvetett kalászos tábla. A 20 hektáron gyümölcstermesztéssel, 2500 hektáron pedig változatos vetésszerkezet mellett szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó Gyenes Mezőgazdasági Zrt.-nél a Saaten-Union fajtakísérletét az FMC gyomirtó- és gombaölő technológiájával kombinálják az idei szezonban - méghozzá igen jó eredmények mellett. Nem véletlen, hogy a késztményeket nemcsak egy-egy parcellán alkalmazzák a technológiában.

Szakcikkek / Növényvédelem

Hogyan indul a vegetációs időszak a kalászos gabonákban?

2020. március 16.

A március első felében gyakori melegebb időjárás hatására feléledt a természet. Meglehetősen jól látható ez az őszi kalászos gabonák tábláin, amelyek (az „éhező”, fejtrágyázásban még nem részesített őszi árpák élénksárga állományait leszámítva) élénkzöld színe egészséges növényállományokra enged következtetni. Ez az idillinek mondható kép ugyanakkor durván megtévesztő is lehet. Az egészségesnek látszó lombozat mélyén esetenként több kórokozó is feléledt már a sikeres áttelelésből és éppen készül arra, hogy a lombozat elpusztításával hatékonyan csökkentse a későbbi termést.