Növénytermesztés
Növénytermesztés

Óriási meglepetést okoz a búza, javában tart az aratás

Óriási meglepetést okoz a búza, javában tart az aratás

Agrofórum Online

Özönvízszerű csapadék és tikkasztó hőség egyaránt kijutott idén a gabonáinknak, ennek ellenére a kalászosok terméseredményei meglepően jól alakulnak Magyarországon.

Minden előrébb tart ebben az évben a szokásosnál: emlékezhetünk még, hogy a tavasz legalább két héttel korábban érkezett, és ezt az „előnyét” a természet továbbra is precízen tartja. Bőven benne járunk az aratási szezonban is.

A búzának már a múlt héten betakarították a 30 százalékát Békésben, így első nyári ülésén meglehetősen releváns eredményekről számolhatott be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ottani aratási koordinációs bizottsága.

A kenyérgabonánál a termésátlag 6 tonna/hektár körül alakul, míg a szinte teljesen a raktárakba hordott őszi árpánál 5,8 tonna/hektár, ami meglepően jó eredménynek számít az előzetes várakozásokhoz képest.

A betakarítási bizottság úgy jósolta, hogy ha nem lesz csapadék, akkor a búza már ezen a héten bekerül a tárolókba – olvashattuk a Beol.hu megyei lapban. Ugyancsak ott közölték, hogy a békési őszi káposztarepce termésátlaga 2,2 t/ha, a magborsóé 1,7 t/ha, ugyanakkor a tritikálé, a tavaszi árpa és a zab aratása a múlt héten még nem kezdődött meg.

Érkeztek kárbejelentések is, Lőkösházán fóliakár keletkezett, míg Kondoros térségében nagyon apró jéggel érkezett a vihar, napraforgók dőltek meg. Az eső mennyisége nagyon változó volt még adott településeken belül is, 16–80 mm közötti.

A Délmagyar című csongrád-csanádi lap beszámolója szerint az ottani gazdák kevesebb hozammal, de jó minőségű búzával számolnak. A Hód-Agro Zrt. földjein a búza hektáronként 5 tonna körül, az árpa pedig 6 tonna körül termett. Egy nem aszályos évben 7-8 tonna lenne hektáronként az elvárásuk, de most ezzel az eredménnyel is elégedettek, különösen azért, mert az eddig learatott búza malmi minőségű.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

„Kivégezte” a magyar kukoricát a jelenlegi kánikula

2024. július 13. 08:10

Szakemberek szerint ebben a száraz hőségben napi mintegy 200 ezer tonnával csökken a várható kukorica-össztermés az országban.

11 tipp a meszezéshez és a talaj-pH javításához

2024. július 12. 13:40

A meszezés elvégzésére a betakarítás utáni időszak a legalkalmasabb. Ezzel a talaj pH-értéke, kalciumtartalma nő, a szerkezete pedig javul.

Óriási csalódást okozott a repce Győr-Moson-Sopronban, a szója lehet ennek a nyertese

2024. július 9. 07:40

A Kisalföldön előreláthatólag július végén fejeződik be a kenyérgabona aratása.

Virágzás után „megcukrozza” a búzát egy gazda

2024. július 8. 16:10

Egy gazdálkodó évek óta kísérletezik azzal, hogy nitrogén és cukor keverékével permetezi a búzát. Az eredmény: nagyobb fehérjetartalom és termés.

Kétszer annyi kukoricát arathatunk, mint tavaly, de nem lehetünk elégedettek

2023. október 7. 11:40

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb jelentése alapján az idei évben 676 ezer hektáron termelt napraforgó betakarításának készültsége 92%-ra emelkedett az országban és több megyében már be is fejezték. A termésátlag országosan 3 tonna/hektár, de nagy a szórás a megyék között és a parcellák szintjén is.

Már csaknem 77 millió tonnánál tart az ukrán betakarítás

2021. november 20. 14:47

A kedvező időjárás hozzájárulhat ahhoz, hogy Ukrajnában rekordmennyiségű, 80,3 millió tonna gabonát takarítsanak be idén.

Csúszik az aratás a keleti országrészben

2020. július 23. 15:43

A viharok több helyen lefektették a gabonát, így számos kárbejelentés érkezett a kárenyhítési rendszerbe és a biztosítók felé is.

A földimogyoró lehet a jövő növénye

2024. február 28. 08:10

A tudományos világ fáradhatatlanul keresi azokat a növényeket, amelyek a fokozódó éghajlati problémák mellett is megállják a helyüket. Talán elsőre nem is gondolnánk, de bizony, a földimogyoró is e „túlélők” közé tartozik.