Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Egészségtől és erőtől duzzadó kalászosok – aszályban is

Egészségtől és erőtől duzzadó kalászosok – aszályban is

Agrofórum Online

Május végén egészen pompás képet mutatott az Isterra Magyarország Kft. kalászos fajtasora Kenderes határában, a 4-es főút mellett. A tíz őszi búza és a két őszi árpa, valamint az ezek mellett helyet kapó tritikále fajták a kedvezőtlen időjárás ellenére is komoly termésátlaggal kecsegtetnek, ami a kiváló, Magyarországon nemesített növények mellett a vetőmag-előállításban is résztvevő Kenderes 2006 Kft. szakembereinek munkáját is dicséri.

„Az ország 45 pontján vannak olyan gazdaságok, ahol a kalászos vetőmagjaink előállítása és feldolgozása zajlik. A szaporítóterületünk már majdnem elérte a 4000 hektárt, amivel jelentős szereplővé váltunk a magyar piacon” – kezdte beszélgetésünket a helyszínen Virágné Pintér Gabriella, az Isterra Magyarország Kft. kereskedelmi vezetője. Kiemelte, hogy az Axereal és a Florimond-Desprez közös vállalatának őszi búzái, őszi árpái, durumbúzái és tritikáléi között rendkívül széles a választék a tenyészidő, és a felhasználási cél szempontjából. Kínálatukban minden gazdaság megtalálhatja a számára ideális fajtákat – a legkülönbözőbb hazai klimatikus viszonyok között is.

Virágné Pintér Gabriella és Kovács Imre a határszemle alkalmával

Kiemelkedő fajták: a Cellule és a Basilio

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kenderes határában bemutatott fajtasor egyik legjelentősebb képviselője a Cellule, ami napjainkban Magyarország második legnagyobb területen szaporított fajtája. Nem véletlen, hogy az ország minden régiójában számolnak vele a termelők.

„A sikerének a titka, hogy szinte minden körülményhez rendkívül jól alkalmazkodik. Az aszályos, de akár az intenzív viszonyokra is jól reagál. Kiváló malmi minőséget ad, és ami a legfontosabb a termelők számára, hogy képes a hektáronkénti 9 tonnás nagyüzemi termésátlag elérésére is” – tudtam meg Virágné Pintér Gabriellától.

Cellule-tenger a 4-es főút mellett

A fajtasorban természetesen helyet kapott az Isterra egyik legújabb őszi búzája is, a két éve a magyar piacon is elérhető Basilio, ami látványnak sem utolsó, földről és levegőből egyaránt biztatóan nézett ki. Nem mellékesen a sávozott parcellát is ezzel a fajtával vetették körbe.

„Az elmúlt két évben az országos GOSZ-VSZT kísérletekben mindig a legmagasabb terméseredményt adó fajtabúza volt a Basilio, így a potenciálját már bizonyította a kisebb táblákon. A tavalyi eredmények pedig mindezt nagyüzemi szinten is igazolták, hiszen nem volt ritka a 8-9 tonna/hektár termésátlag. Nagyon jó állóképességű, jól alkalmazkodó őszi búza, és talán a kínáltunk legjobb malmi minőségét biztosítja a termesztők számára” – mutatta be a Basilio-t a kereskedelmi vezető.

Tíz őszi búza, két őszi árpa, valamint egy tritikále fajta Kenderes határában – a Basilio-val körbevetve

Kenderesen folyamatosan bizonyítanak

Nem véletlen, hogy a Kenderes 2006 Kft. területén a fajtasor mellett üzemi szinten termesztik is az Isterra Basilio őszi búzáját, ami mellett a Frenetic kapott még helyet. Az október közepén elvetett, novemberben a 60 milliméter esőnek is köszönhetően egységesen kelő, tavasszal pedig kiválóan bokrosodó növények március 8. és május vége között mindössze 41 milliméter csapadékot kaptak, ám a szigorú és szakszerű technológiának köszönhetően Kenderesen így is jó eredményekre számítanak.

„A Basilio fajtát már idén is nagyobb területen termesztjük, ami várhatóan jövőre tovább növekszik majd, hiszen a gabonatermesztés során is az a meghatározó, hogy az eredményesség érdekében minél nagyobb legyen a hozam. A jelen állapot szerint 6 tonna/hektár az a termésszint, amit elvárunk, és ebben a fajták között még jelentős eltéréssel is számolunk” – fogalmazott Kovács Imre. A Kenderes 2006 Kft. ügyvezető igazgatója szerint tehát a nagy szárazság ellenére is jó eredmények várhatók. Ehhez természetesen a folyamatos odafigyelés, a sok munka és a technológia precíz megvalósítása is kellett.

Isterra fajtasor

„Az Isterra fajtáit alacsonyabb vetőmagnormával vetjük, mint a korábbi köztermesztésben lévő kalászosokat. Ez őszi búzánál 170-200 kilogramm/hektárt jelent, ami az őszi árpánál és a tritikálénál természetesen valamivel kevesebb. Emellett a tápanyag-visszapótlás is magasabb szinten történik, 325 kilogramm NPK műtrágya hatóanyagot juttatunk ki részben őszi alaptrágyaként, részben a tavasz folyamán két alkalommal fejtrágyaként” – számolt be a legfontosabb elemekről a szakember.

Mivel az egyébként 1800 hektáron növénytermesztést és állattenyésztést folytató kenderesi vállalat területének 20-25%-án folyik a kalászos gabona termesztése, így a fajtasor nyújtotta információk és tapasztalatok fontos szerepet játszanak a gazdálkodásban, hiszen megalapozzák a későbbi fajtaválasztást.

Bár a betakarítás még előttünk áll, a vizuális tapasztalatok a két cég további, még szorosabb együttműködését vetítik előre. Ráadásul miközben a szójatermesztés kapcsán is zajlik a közös munka, a Kenderes 2006 Kft.-nél komoly fejlesztések történnek. A nemrég átadott szárító közelében ugyanis egy vetőmagüzem létesül, ami tovább erősítheti az eleve szoros, gyümölcsöző és hatékony együttműködést. A minél eredményesebb vetőmag-előállítást pedig a területek majdnem felén elérhető öntözés is segíti, amiről Kovács Imrével szintén beszélgettem, az erről szóló videónkat olvasóink megtalálják honlapunkon!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jövedelem-maximalizálás repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegségellenállóság, becőstabilitás?

2024. július 11. 16:40

Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, hatékony tápanyag-felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom.

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

2024. július 10. 11:40

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!

A Nuseed bemutatja úttörő és interaktív virtuális szántóföldi terepszemléjét

2024. július 10. 10:10

A technológia és a mezőgazdaság között húzódó szakadék áthidalását szolgáló Nuseed virtuális szántóföldi terepszemle élményt nyújt a termelőknek.

Több újdonságot is tartogat az idei DEKALB repce portfólió

2024. július 9. 14:10

Igényeinek megfelelően választhat különböző olajtartalmú, őszi és tavaszi fejlődésű, vetési, virágzási és érés idejű hibridek közül.

Idei SAATEN-UNION-kalászosfajták

2020. július 31. 13:02

A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények olyan kalászosfajtákat igényelnek, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot.

Jó terméshozamokat értek el idén a gazdálkodók

2019. október 10. 08:11

A 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.

Új kalászosaink is bírják a gyűrődést

2022. augusztus 2. 08:36

Azoknak, akiknek a nagy termés mellett fontos a stressztűrés is.

A Gabonakutató 2021-es fajtakínálata rendkívül impozáns

2021. június 30. 04:35

A GK kalászos fajtaválasztéka széles körű: kenyérbúza mellett durum- és tönkölybúza, tritikálé, árpa és zab fajták teszik teljessé a kínálatot.