Címke: Mesterséges intelligencia

mesterséges intelligencia

Agrárhírek / Agrárközélet

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a KITE Zrt.

2024. április 24.

Az együttműködési megállapodás kiterjed a precíziós mezőgazdaság, növényvédelem, környezetvédelem, klímaváltozás, fenntartható fejlődés és agrárinformatika területein történő fejlesztések elősegítésére.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

A hígtrágya precíziós kijuttatásával kísérleteznek magyar szakemberek

2024. március 20.

588,3 millió forint vissza nem térítendő támogatás révén fejleszt mesterséges intelligencián alapuló precíziós hígtrágya-kijuttatási technológiát az AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem alkotta konzorcium.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Mesterséges intelligencia ellenőrzi a bogyós gyümölcsök és a csonthéjasok minőségét

2024. február 21.

A holland Gearbox forradalmian új GearStation munkaállomása már bogyós gyümölcsök és csonthéjasok minőségellenőrzésével is foglalkozik, a bevizsgált termékek palettája pedig folyamatosan bővül.

Agrárhírek / Gépinfo

Magyar mezőgazdasági robot, mesterséges intelligenciával

2024. február 18.

Mintaoltalom minősítésben részesült nemrégiben az a mesterséges intelligenciával ellátott kisméretű robot, amelyet a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának kutatócsoportja fejlesztett.

Agrárhírek / Gépinfo

„Ufót” épített a Kubota hagyományos traktor helyett

2024. január 16.

Hat perc alatt feltölthető a Kubota legújabb koncepciótraktora, amely önműködő módon, tisztán elektromos hajtás segítségével képes dolgozni a mögé kapcsolt munkagépekkel.

Agrárhírek / Növénytermesztés

A természetes alapú megoldásoké a jövő

2023. november 13.

Dél-Spanyolország, Andalúzia legdélebbi régiója: Aguadulce település határában sokan már generációk óta folytatnak növénytermesztést, hatalmas kiterjedésű, és a tájat a magasabb pontokról szemlélve, hófehér fóliatengerré festő fóliasátrakban, ahonnan a téli hónapok során nagy mennyiségű paradicsom, padlizsán származik, támogatva az európai zöldségkereskedelmet.

Agrárhírek / Agrárközélet

Előrejelezhető a madarak táplálékkeresése

2023. október 27.

Vajon a mesterséges intelligencia segítségével többet tudhatunk meg a madarak életmódjáról vagy viselkedéséről? Mit képes az AI megtanulni a madarak repüléséből, mennyire érti a köztük lévő kommunikációt?

Agrárhírek / Gépinfo

Robotizált gazdálkodás, akár 95 százalékkal kevesebb víz felhasználásával

2023. október 22.

A világ folyamatosan növekvő élelmiszerigénye és a klímaváltozás egyre szükségesebbé teszi az újgenerációs, fenntartható mezőgazdasági megoldásokat. A legnagyobb kihívás, hogy a termelés kevesebb erőforrással, lehetőleg vegyszermentesen, mégis hatékonyabban történjen, akár mesterséges intelligenciával ellátott robotok segítségével. Erre ad példát egy csehországi innováció.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Polly, a világ első „beporzó” robotja

2023. október 4.

Albert Einstein állítólag egyszer azt mondta, hogy ha kihalnának a méhek, az emberiség mindössze négy évvel élné túl őket. A finnek azonban úgy tűnik, megelőzik a világot, mert míg az USA-ban két év alatt elpusztult a méhkolóniák 44%-a, addig ők munkába állították Polly-t, a világ első beporzásra programozott robotját, amely képes arra, hogy helyettesítse a méheket.