8℃ 5℃
november 14. Aliz, Vanda, Huba, Klementina
Élelmiszeripar

Mesterséges intelligencia segít fehérjét gyártani szemétből

Agrofórum Online

A fenntartható fehérjeforrások keresése világszerte egyre sürgetőbb feladat. Az állattenyésztés környezeti lábnyoma, a fogyasztói szokások változása és az élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosításának igénye mind abba az irányba mutat, hogy alternatív megoldásokra van szükség.

Navarra szívében, Spanyolországban egy innovatív vállalkozás, a MOA Foodtech már kézzelfogható választ ad erre a kihívásra: biotechnológiai és mesterséges intelligencia segítségével élelmiszeripari melléktermékekből magas fehérjetartalmú port állítanak elő.

A hulladék új élete

A gyártási folyamatban keletkező alapanyag-veszteség – legyen az burgonyahéj, melasz, tésztamaradék vagy akár feldolgozásból származó kolbászdarab – eddig jobbára a takarmányiparban vagy hulladékként végezte. A MOA Foodtech azonban új szemléletet hozott: fermentációval és precíz biotechnológiai eljárásokkal ezekből a „feleslegekből” fehérjében gazdag port állítanak elő. Ez a por számos élelmiszeripari termék alapanyaga lehet, akár húspótlókban, akár funkcionális élelmiszerekben.

Mesterséges intelligencia a fermentáció szolgálatában

A fermentáció hagyományosan időigényes folyamat, amely hónapokig is eltarthat, mire az optimális paraméterek beállnak. A MOA Foodtech azonban mesterséges intelligencia-algoritmusokat vet be, amelyek képesek szimulálni és optimalizálni a fermentációs körülményeket.

Így a kísérletezés ideje a laborban percekre csökken, miközben az előállított fehérje minősége és összetétele állandóan magas színvonalat képvisel. Ez nemcsak gyorsítja a fejlesztést, hanem gazdaságilag is versenyképessé teszi a módszert.

Táplálkozástudományi és szabályozási kihívások

Bár az előállított fehérjepor technológiailag ígéretes, a piacra lépést lassítják a szabályozási és táplálkozástudományi kérdések. Az Európai Unióban minden új élelmiszer-összetevő szigorú engedélyezési folyamaton megy keresztül, amely akár éveket is igénybe vehet.

Emellett fontos annak bizonyítása, hogy az így előállított fehérje teljes értékű, azaz tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges aminosavakat. A vállalat együttműködik kutatóintézetekkel annak érdekében, hogy tudományos alapokra helyezze a termék tápértékének igazolását.

Fenntarthatósági előnyök

Az élelmiszeriparban világszerte óriási mennyiségű melléktermék keletkezik, amelyek jelentős része alulhasznosított. A MOA Foodtech megoldása így nemcsak alternatív fehérjeforrást kínál, hanem hozzájárul a körforgásos gazdaság erősítéséhez is. Ahelyett, hogy a melléktermékek lerakókban vagy alacsonyabb értékű hasznosításban végeznék, újra beléphetnek az élelmiszerláncba, ezzel csökkentve a környezeti terhelést.

A jövő fehérjeforrásai

A fehérjeforrások sokfélesége egyre inkább előtérbe kerül: a rovarok, a mikroszkopikus algák vagy a sejttenyészetek mind versenyben vannak a jövő élelmiszerpiacán. A MOA Foodtech újdonsága azonban abban rejlik, hogy nem új erőforrásokat keres, hanem a meglévő ipari melléktermékeket alakítja át értékes alapanyaggá. Ez a megközelítés nemcsak fenntartható, hanem gazdaságos és társadalmilag is könnyebben elfogadható lehet.

(Forrás: De aquellos lodos, estos polvos | Master de Periodismo 2025 | EL PAÍS | EL PAÍS)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényi fehérjék versenye: a burgonya előretör

2025. október 18. 14:10

A növényi fehérjék piacán a burgonyafehérje kiemelkedik kiváló asszimilálhatóságával, allergénmentességével és sokoldalúságával

Aggasztó dolgot találtak a sertés- és marhahúsban, azonnali intézkedésre van szükség

2025. október 17. 09:10

A nagyipari élelmiszer-előállításnak megvan az a hátulütője, hogy ma már néha azt sem tudjuk, mit viszünk be az étellel a szervezetünkbe.

Mi kerül a tányérunkra? 2026 ételtrendjei

2025. október 15. 11:10

Egészség, technológia és érzéki élmény – ezek köré rendeződnek a 2026-os étel- és italtrendek, melyek alapjaiban változtatják meg, mit és miért eszünk.

Jogszabály védi meg a valódi Trappista sajtot

2025. október 12. 14:10

Októbertől csak a hagyományos, korong formájú és minősített sajt nevezhető Trappistának – új rendelet lépett életbe.

A műanyag hulladék problémájának kezelése a kertészeti ágazatban

2022. november 14. 15:40

Nem kizárólag a termesztők feladata, hogy minél környezettudatosabbak legyenek. Ezúttal a beszállítók is összefogtak a termesztés zöldebbé tétele érdekében. A Netafim már 2010-ben is tett lépéseket ebbe az irányba, amikor megnyitotta az első hulladékhasznosító üzemét a kaliforniai Fresnóban. Most, 2022-ben ismét sikerrel jártak: a Netafim új hulladékhasznosító üzemet nyitott Mexikóban.

Létezik közösségi komposztálás is, éljünk vele!

2024. november 10. 15:10

Az EU átlagos lakossági hulladéktermelése 2016-ban körülbelül 480 kg/fő, míg itthon ez az érték 379 kg/fő volt.

Új szabályokkal szeretné hatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-pazarlást az EU

2023. július 23. 08:10

Az EU-ban évente csaknem 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik – fejenként körülbelül 130 kilogramm.

Illegális hulladéklerakás és a vele járó problémák

2023. november 2. 05:40

Talajszennyezés szempontjából nem a jogszabályok szerint működő és üzemelő hulladéklerakókkal van a probléma, hanem az erdőszéleken és más helyeken is kialakult, illegális hulladéklerakókkal.