Címke: Nagy repcebolha

Nagy repcebolha

Szakcikkek / Határszemle

Torz növekedésű, nehezen bevirágzó repcenövények? Ez is lehet az oka!

2021. május 7.

Azt tapasztaljuk, hogy a repcetáblánk egyes részein a növények torz növekedésűek, nem, vagy csak nehezen mennek magszárba, alig „akarnak” bevirágozni?

Szakcikkek / Határszemle

Bolhakártétel? Repcében? Tavasszal?

2021. április 7.

Igazán nem állíthatjuk, hogy a tavaszi időszak jellegzetes kárképe lenne repcében a nagy repcebolha (Psylliodes chrysocephala) kártétele. Azt pedig végképp nem mondhatjuk, hogy az olyan mértékű is lehet, amely akár az érintett növény pusztulásához is vezethet.

Szakcikkek / Határszemle

Mi okozza a repce alsó levélnyelein mutatkozó barna színű, a bőrszövet felhasadásával járó tüneteket?

2021. március 12.

A repcetáblákat járva egyes növények alsó levélnyelein markáns tüneteket láthatunk, barnás foltokat, felhasadt bőrszövetet, a levélnyél szöveteinek mélyére hatoló sérüléseket, amelyek a leggyakrabban a szárhoz közeli részeken alakultak ki. Ezek a sérülések, bár talán első hallásra furcsának tűnhet, de az őszi, kártevők elleni védekezésünk eredményét, vagy éppen eredménytelenségét mutatják.

Szakcikkek / Növénytermesztés

A nagy repcebolha most is károsít

2021. február 3.

A tél nem a szántóföldi növényekről szól, de a repcetermesztők sokszor ilyenkor is aggodalommal figyelik az állományokat, hogyan alakul azok telelése. Ha meg is tettek mindent a sikeres áttelelésért, de az olyan sok tényezőtől függ, hogy a teljes biztonság nem létezik.