2022. július 20.
Április elejétől decemberig szolgálja ki változatos kínálattal zöldségközösségének tagjait a Nógrád megyei Terényben működő MagosVölgy Ökológiai Gazdaság. Ehhez azonban már február során meg kell kezdeni a vetést, illetve a palántanevelést, ami szigorú rendszer szerint fűtött fóliasátorban történik. De mielőtt részletesen is bemutatjuk a technológiát, ismerjük meg Dezsén Zoltánt, aki feleségével, Judittal álmodta meg és hozta létre a biogazdaságot.
2022. július 11.
Otthon, a kiskertben termesztett zöldségnek, gyümölcsnek más az íze, benne van művelőjének szíve-lelke.
2022. június 1.
A mezőgazdasági digitalizációja napjainkban már nemcsak elkezdődött, de javában tart is. Nincs ez másként az állattenyésztés területén, ahol számos szenzort, adatfeldolgozó szoftvert és egyéb modern megoldásokat alkalmaznak a gazdálkodók - például a tejelő tehenészetekben.
2022. április 19.
Ökokertészkedés, paradicsompalánta nevelés és a biológiai sokféleség jelentősége a Föld napján.
2022. március 7.
Egy kifejezetten egyszerű és olcsó módszerrel megtudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak a talajaink, milyen mértékű bennük a mikrobiológiai tevékenység. Megmutatjuk a receptet!
2022. február 24.
Hogyan lehet egy idős, körülbelül 20 éves szilvaültetvén termőképességét fokozni?
2022. február 21.
Az elmúlt évtized legnagyobb piacbővülését mutatja a biotermékek kiskereskedelmi forgalma Európában. Világviszonylatban az Európai Unió már korábban is a biotermékek második legnagyobb egységes piacának számított az Egyesült Államok után, a rekord növekedést pedig egyértelműen a világjárvány során kialakult fogyasztási szokások átalakulása hozta magával.
2022. január 21.
Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használunk élelmiszerek előállításhoz, miközben a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül. Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - a magyar konyha egyik kedvenc alapanyagaként ismert - paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével.
2022. január 17.
A tájfajta ősgabonák kiállták az idő próbáját és a jövőben is kulcsszerepet kaphatnak. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) többéves munkája eredményeként a napokban kerülnek kiskereskedelmi forgalomba azok a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona lisztek, amelyek izgalmas sokszínűséget hoznak a gasztronómiába. A magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú lisztek elsőként hazai kézműves pékségek kemencéiben bizonyítottak. Legújabb receptjeiket mi is megmutatjuk cikkünkben.