Címke: Paprika

paprika

A paprika (Capsicum annuum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. században került át Európába. A paprika világviszonylatban nem számít jelentős zöldségnövénynek, hazánkban azonban népélelmezési szereppel bír, az egy főre jutó paprikafogyasztás igen magas, 10 kg/fő/év feletti. A KSH adatai szerint Magyarországon a zöldpaprikát 2425 hektáron, a fűszerpaprikát 1971 hektáron, a paradicsompaprikát pedig 409 hektáron termesztették 2017-ben. A zöldpaprika termésátlaga 40-50 t/ha között, a fűszerpaprikáé pedig 14-20 t/ha között alakult az elmúlt esztendőkben (KSH, 2017). A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található. A felhasználás célját figyelembe véve friss étkezési, tartósítási célú és fűszerpaprikafajtákat különíthetünk el. Egész évben, folyamatosan állítanak elő paprikát a két legfontosabb technológiával, a hosszú tartalmú termesztéssel és a szabadföldi termesztéssel, valamint az ezekhez kapcsolódó tavaszi és őszi hajtatással. A legáltalánosabb vetésidő szabadföldi termesztéshez március közepe, a palánták ültetésére a legmegfelelőbb időpont május 16-18. között van. A fehér fajták első szabadföldi szedésére július végén lehet számítani. Főbb kórokozói, károsítói: paprikamozaik vírus, paprika „újhitűség”, paprika sárga mozaik vírus, paprika klorotikus foltosság, paprika gyökérnekrózis, baktériumos bogyórothadás, levélfoltosság, palántadőlés, gyapottok-bagolylepke, somkóró-bagolylepke, szélesatka.  A paprikát nyers fogyasztásra, savanyításra, fűszernek egyaránt termesztik. C-vitamin tartalma magas. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál  Zöldség és Zöldség-gyümölcs rovataiban.

Szakcikkek / Zöldség

Primőrök fényhiánnyal kapcsolatos minőségi hibái

2021. március 27.

Az extrém időjárás, a szélsőséges meleg, vagy a téli tartósan borult, fényszegény hónapok, mint a kései lehűlések is kiváltói lehetnek, a zöldségféléknél tapasztalható színhibáknak, amelyek gyakran megelőzhetők vagy mérsékelhetők lennének.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Áprilistól vehetünk nagy mennyiségben hazai hajtatott zöldségeket

2021. március 17.

Kis mennyiségben már található hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom az üzletekben, de nagyobb mennyiségben áprilistól várhatók a hazai primőr zöldségek.

Videó

Így készül a zöldségpalánta - tápkockázó vetőgéppel

2021. február 19.

Amíg a hidrokultúrás technológia számára előállított uborkapalántát kézzel, addig például a talajos paprikát, a zellert, a salátát, a dinnyeféléket, minimális mennyiségben a talajos paradicsomot és talajos uborkát vagy a jelentős tételben készülő káposztafélék magját egy speciális tápkockázó vetőgéppel vetik el az Árpád-Agrár Zrt. szegvári telephelyén. De hogyan is működik a szinte teljesen automata rendszer? Ezt is eláruljuk!

Szaktanácsadás

Mitől lilul be a paprika termése?

2020. október 15.

A zöldségnövények különböző részein előforduló lilás elszíneződés gyakorta megjelenő tünet termesztésük során.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9.

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

Szaktanácsadás

Mitől kezd el rothadni a paprika csúcsa?

2020. július 16.

Paradicsom növénykéimen szinte évek óta nyáron megtalálom ugyanezt a tünetet: mielőtt érni kezdene a bogyó, már barnul, rothad. Idén először a paprikán is ezt a tünetet látom. Mi lehet ez, ami mindkét növényt fertőzi és hogyan tudok ellene védekezni?

Szaktanácsadás

Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

2020. június 11.

Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?

Szakcikkek / Zöldség

Hajtatott paprika támrendszeres termesztése és metszése

2020. április 30.

Napjainkban, a paprika hajtatásában, a piacképes áruminőség és a jövedelmező termésmennyiség megvalósításának alapvető technológiai eleme a metszéssel történő támrendszeres termesztés.