A paprika (Capsicum annuum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. században került át Európába. A paprika világviszonylatban nem számít jelentős zöldségnövénynek, hazánkban azonban népélelmezési szereppel bír, az egy főre jutó paprikafogyasztás igen magas, 10 kg/fő/év feletti. A KSH adatai szerint Magyarországon a zöldpaprikát 2425 hektáron, a fűszerpaprikát 1971 hektáron, a paradicsompaprikát pedig 409 hektáron termesztették 2017-ben. A zöldpaprika termésátlaga 40-50 t/ha között, a fűszerpaprikáé pedig 14-20 t/ha között alakult az elmúlt esztendőkben (KSH, 2017). A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található. A felhasználás célját figyelembe véve friss étkezési, tartósítási célú és fűszerpaprikafajtákat különíthetünk el. Egész évben, folyamatosan állítanak elő paprikát a két legfontosabb technológiával, a hosszú tartalmú termesztéssel és a szabadföldi termesztéssel, valamint az ezekhez kapcsolódó tavaszi és őszi hajtatással. A legáltalánosabb vetésidő szabadföldi termesztéshez március közepe, a palánták ültetésére a legmegfelelőbb időpont május 16-18. között van. A fehér fajták első szabadföldi szedésére július végén lehet számítani. Főbb kórokozói, károsítói: paprikamozaik vírus, paprika „újhitűség”, paprika sárga mozaik vírus, paprika klorotikus foltosság, paprika gyökérnekrózis, baktériumos bogyórothadás, levélfoltosság, palántadőlés, gyapottok-bagolylepke, somkóró-bagolylepke, szélesatka. A paprikát nyers fogyasztásra, savanyításra, fűszernek egyaránt termesztik. C-vitamin tartalma magas. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Zöldség és Zöldség-gyümölcs rovataiban.
2019. március 11.
Néhány nap, és megkezdődik a paprika szedése az Árpád-Agrár Zrt. szegvári kertészetének 2,5 hektáros üvegházában. A január 10-én ültetett növények a 8., 9. héttől adnak érett zöldséget, amelyek az áruházláncok polcain várják majd a fogyasztókat.
2019. március 5.
Spanyolország elégedett lehet fő európai piacaira irányuló exportjával. A Németországba irányuló szállítmányok értéke 3 százalékkal, a Franciaországba és az Egyesült Királyságba szállított árué pedig 5, illetve 3 százalékkal nőtt.
Pontos statisztikák nem állnak rendelkezésre a chili paprika termesztés helyzetéről hazánkban, de megfigyelhető, hogy a régóta kedvelt és széles körben fogyasztott csípős magyar fűszerpaprika termékek mellett a csípősebb fajtákra is növekvő igény mutatkozik. A csípős étkezési és chili paprikák fontos értékmérője a termés kapszaicinoid-tartalma. A…
Lapszám:
2019. február
Év:
2019
Hónap:
február
2019. január 27.
A hajtatott paprika biológiai növényvédelmére számtalan hasznos szervezet elérhető hazánkban is. Az írásból kiderül, hogy mely károsítók ellen megoldott a paprikahajtatásban a biológiai védekezés, és mely esetben nem áll rendelkezésre megfelelő biológiai módszer.
2019. január 20.
Az íz különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedését segítenék.
2018. október 17.
K. Katalin kérdése: Mivel fertőtlenítsem az üvegházam talaját, hogy a paprikám Sztolbur betegsége ne veszélyeztesse a jövő évi termésemet? Mellékelek képet a május-júniusi állapotról, amikor a betegség elpusztította a paprika töveket.
2018. október 17.
Az írásban az oltott paprika termesztésének kapcsán összegyűlt ismereteket tárja a Szerző az olvasók elé. Két fajtatípust tanulmányozott hideghajtatásban, amelyből az egyik egy fehér kúpos, a másik pedig egy kápia fajta volt. Ezeket két alanyon és sajátgyökéren vizsgálta. Az oltványokat két közegen is összehasonlította, a termesztő berendezés talaján és talajtól izoláltan, kókuszpaplanon.
2018. szeptember 7.
B. Pál kérdése: Pritamin paprika termelőként sok a problémám a magházpenészedéssel, mit tudnék tenni ellen?
2018. augusztus 27.
K. Ferenc kérdése: barna foltok jelentek meg paprikáim csúcsi részén. Mi lehet ez? Kártevő vagy betegség?