Címke: Paprika

paprika

A paprika (Capsicum annuum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. században került át Európába. A paprika világviszonylatban nem számít jelentős zöldségnövénynek, hazánkban azonban népélelmezési szereppel bír, az egy főre jutó paprikafogyasztás igen magas, 10 kg/fő/év feletti. A KSH adatai szerint Magyarországon a zöldpaprikát 2425 hektáron, a fűszerpaprikát 1971 hektáron, a paradicsompaprikát pedig 409 hektáron termesztették 2017-ben. A zöldpaprika termésátlaga 40-50 t/ha között, a fűszerpaprikáé pedig 14-20 t/ha között alakult az elmúlt esztendőkben (KSH, 2017). A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található. A felhasználás célját figyelembe véve friss étkezési, tartósítási célú és fűszerpaprikafajtákat különíthetünk el. Egész évben, folyamatosan állítanak elő paprikát a két legfontosabb technológiával, a hosszú tartalmú termesztéssel és a szabadföldi termesztéssel, valamint az ezekhez kapcsolódó tavaszi és őszi hajtatással. A legáltalánosabb vetésidő szabadföldi termesztéshez március közepe, a palánták ültetésére a legmegfelelőbb időpont május 16-18. között van. A fehér fajták első szabadföldi szedésére július végén lehet számítani. Főbb kórokozói, károsítói: paprikamozaik vírus, paprika „újhitűség”, paprika sárga mozaik vírus, paprika klorotikus foltosság, paprika gyökérnekrózis, baktériumos bogyórothadás, levélfoltosság, palántadőlés, gyapottok-bagolylepke, somkóró-bagolylepke, szélesatka.  A paprikát nyers fogyasztásra, savanyításra, fűszernek egyaránt termesztik. C-vitamin tartalma magas. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál  Zöldség és Zöldség-gyümölcs rovataiban.

Videó
Hajtatott paprikatermesztés az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában

05:47

Hajtatott paprikatermesztés az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában

2019. március 11.

Néhány nap, és megkezdődik a paprika szedése az Árpád-Agrár Zrt. szegvári kertészetének 2,5 hektáros üvegházában. A január 10-én ültetett növények a 8., 9. héttől adnak érett zöldséget, amelyek az áruházláncok polcain várják majd a fogyasztókat.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Jelentősen esett a spanyol paradicsom ára 2018-ban

2019. március 5.

Spanyolország elégedett lehet fő európai piacaira irányuló exportjával. A Németországba irányuló szállítmányok értéke 3 százalékkal, a Franciaországba és az Egyesült Királyságba szállított árué pedig 5, illetve 3 százalékkal nőtt.

Szakcikkek / Zöldség

A hajtatott paprika biológiai növényvédelme

2019. január 27.

A hajtatott paprika biológiai növényvédelmére számtalan hasznos szervezet elérhető hazánkban is. Az írásból kiderül, hogy mely károsítók ellen megoldott a paprikahajtatásban a biológiai védekezés, és mely esetben nem áll rendelkezésre megfelelő biológiai módszer.

Szakcikkek / Egyéb szakmai közlemények

Géntechnológia: hamarosan csípős paradicsomot is fogyaszthatunk!

2019. január 20.

Az íz különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedését segítenék.

Szaktanácsadás

Mivel fertőtlenítsem az üvegházam talaját?

K. Katalin kérdése: Mivel fertőtlenítsem az üvegházam talaját, hogy a paprikám Sztolbur betegsége ne veszélyeztesse a jövő évi termésemet? Mellékelek képet a május-júniusi állapotról, amikor a betegség elpusztította a paprika töveket.

Szakcikkek / Zöldség

Az oltott paprika termesztésének sajátosságai egy kísérlet példáján

2018. október 17.

Az írásban az oltott paprika termesztésének kapcsán összegyűlt ismereteket tárja a Szerző az olvasók elé. Két fajtatípust tanulmányozott hideghajtatásban, amelyből az egyik egy fehér kúpos, a másik pedig egy kápia fajta volt. Ezeket két alanyon és sajátgyökéren vizsgálta. Az oltványokat két közegen is összehasonlította, a termesztő berendezés talaján és talajtól izoláltan, kókuszpaplanon.

Szaktanácsadás

Miért penészes a paprikák magháza?

B. Pál kérdése: Pritamin paprika termelőként sok a problémám a magházpenészedéssel, mit tudnék tenni ellen?

Szaktanácsadás

Mitől barnul a paprika csúcsa?

2018. augusztus 27.

K. Ferenc kérdése: barna foltok jelentek meg paprikáim csúcsi részén. Mi lehet ez? Kártevő vagy betegség?