Címke: Paprika

paprika

A paprika (Capsicum annuum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. században került át Európába. A paprika világviszonylatban nem számít jelentős zöldségnövénynek, hazánkban azonban népélelmezési szereppel bír, az egy főre jutó paprikafogyasztás igen magas, 10 kg/fő/év feletti. A KSH adatai szerint Magyarországon a zöldpaprikát 2425 hektáron, a fűszerpaprikát 1971 hektáron, a paradicsompaprikát pedig 409 hektáron termesztették 2017-ben. A zöldpaprika termésátlaga 40-50 t/ha között, a fűszerpaprikáé pedig 14-20 t/ha között alakult az elmúlt esztendőkben (KSH, 2017). A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található. A felhasználás célját figyelembe véve friss étkezési, tartósítási célú és fűszerpaprikafajtákat különíthetünk el. Egész évben, folyamatosan állítanak elő paprikát a két legfontosabb technológiával, a hosszú tartalmú termesztéssel és a szabadföldi termesztéssel, valamint az ezekhez kapcsolódó tavaszi és őszi hajtatással. A legáltalánosabb vetésidő szabadföldi termesztéshez március közepe, a palánták ültetésére a legmegfelelőbb időpont május 16-18. között van. A fehér fajták első szabadföldi szedésére július végén lehet számítani. Főbb kórokozói, károsítói: paprikamozaik vírus, paprika „újhitűség”, paprika sárga mozaik vírus, paprika klorotikus foltosság, paprika gyökérnekrózis, baktériumos bogyórothadás, levélfoltosság, palántadőlés, gyapottok-bagolylepke, somkóró-bagolylepke, szélesatka.  A paprikát nyers fogyasztásra, savanyításra, fűszernek egyaránt termesztik. C-vitamin tartalma magas. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál  Zöldség és Zöldség-gyümölcs rovataiban.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

A Syngenta új, színes paprikafajtákat mutat be

2022. május 1.

A legújabb sárga és zöld színű paprikafajták stabil terméshozamúak és kiváló eltarthatóságúak.

Szakcikkek / Növényvédelem
Szakcikkek / Növénytermesztés

A nanobuborékok javítják a gyökerek állapotát és jobb minőségű paprikát eredményeznek

2022. április 17.

A Moleaer nanobuborékos technológiája oxigén nanobuborékokkal telíti az öntözővizet, ezáltal javítva a gyökérzet egészségi állapotát.

Szakcikkek / Zöldség

A trágyázás és a minőség összefüggése a primőrök termesztésében

2022. március 11.

Az egyes kémiai elemek (növényi tápelemek) hatása nagyon eltérő, tekintettel arra, hogy különféle élettani folyamatokban vesznek részt, ennek megfelelően hiányuk és túladagolásuk is a legkülönfélébb módon jelentkezik, a termésminőséget számos vonatkozásban befolyásolják.

Szakcikkek / Zöldség

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2022. február 1.

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

Szaktanácsadás
Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Ismertebb lehet a szentesi paprika a hungarikum cím által

2021. december 12.

Biztonságosabbá teszi a magas beltartalmi értékekkel rendelkező szentesi paprika értékesítését, hogy elnyerte a hungarikum címet.

Szakcikkek / Zöldség

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20.

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Szakcikkek / Zöldség

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben III.

2021. szeptember 29.

A növény tápanyagigénye és a műtrágya minősége mellett, az alkalmazott termesztéstechnológia az a tényező, ami leginkább meghatározza a tápanyagok elosztását és időzítését.