2008. augusztusi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

A legszebb ország
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Magyarország mezőgazdasága 2007-ben (2.)
(Kaposi Lajos, Bóday Pál, Valkó Gábor)
Átfogó idősoros elemzés a magyar mezőgazdaság teljesítményéről makrogazdasági mutatók alapján, mely részletezi a felvásárlási és ráfordítási árakat, a munkaerő-felhasználás, a földhasználat szervezeti kereteit és a külkereskedelmi forgalom agrárgazdaságban betöltött szerepét.

FÓKUSZBAN A CSÁVÁZÁS

Vetőmagcsávázással a gabonakárosítók ellen
(Tóth Ágoston)
A szerző írásában a gomba- és rovarölő szeres csávázás szerepét és hatását ismerteti a kalászos gabonák védelmében. Összefoglalja továbbá a fontosabb gomba- és rovarkártételek elleni csávázószeres védekezés lehetőségeit, egyben áttekintést adva a védekezés során felhasználható készítményekről.

A vetőmagcsávázásról röviden
(Dr. Csete Sándor)
A szerző rövid áttekintést ad a vetőmagcsávázásról, annak szerepéről és jelentőségéről a növénytermesztés sikere érdekében.

Védelem az első naptól a Bayer csávázószereivel (x)
(Farády László)
A Bayer CropScience gabona csávázószer kínálata a gazdálkodók figyelmébe.

Vetőmagcsávázás – mit hoz a jövő? Riport
(Kosztolányi Attila)
A „Már elődeink is írták” rovatunk állandó szerzőjét, aki a vetőmagcsávázás területén is méltán komoly szakmai tekintélynek örvend, a hazai vetőmagcsávázás helyzetéről, a jövő kihívásairól kérdeztük.

Villáminterjú a vetőmagcsávázásról a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nél
(Kosztolányi Attila)
Riport Garai Andrással a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. vetőmag főágazati igazgatójával a Mezőhegyesen folyó vetőmag-előállításról, a csávázás terén várható fejlesztéseikről.

Az egészséges start a magas termés kiindulópontja (x)
(Kamp János)
A Syngenta Kft. csávázószer ajánlata a termesztők figyelmébe.

Kalászos gabonák inszekticides vetőmagcsávázása a Lajtamagnál. Riport
(Kosztolányi Attila)
A Lajtamag Kft. ügyvezető igazgatóját, Seiwerth Gábort a kalászos gabonák inszekticides csávázásáról, az e téren szerzett tapasztalataikról, az eljárás alkalmazásának előnyeiről, ill. a termelők szempontjából nem elhanyagolható költségvonzatairól kérdeztük.

A vetőmag biztosítása a csávázás (x)
A Chemtura a Vitavax 2000 (karboxin+TMTD) csávázószert ajánlja a növénytermesztők figyelmébe.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

A mulcsművelés hazai gyakorlata
(Dr. Birkás Márta)
A szerző előbb a mulcshagyás korábbi példáit eleveníti fel, rámutatva a próbálkozások buktatóira. A klímaváltozás kapcsán a talaj idényen kívüli védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet. Olyan gazdálkodókat is idéz, akik 5-6, illetve 10-12 éves tapasztalattal rendelkeznek a mulcsművelésben. Példákat sorol fel a mulcshagyás gyakorlati előnyeiről (nedvesség kímélés, jobb művelhetőség, aktív biológiai élet), az esetleges növényvédelmi kockázatokról, és azok kiküszöbölésének módjairól.

A jövedelmezőség alapja: szakszerű talajmintavétel + megbízható trágyázási rendszer
(Dr. Csathó Péter, Dr. Fodor Nándor, Dr. Németh Tamás, Dr. Árendás Tamás)
A szerzők írásukban bemutatják az általuk kifejlesztett új, költség- és környezetkímélő trágyázási szaktanácsadási rendszert és annak elemeit, melynek egyik fő erőssége, hogy a legszélesebb hazai trágyázási tartamkísérleti adatbázisra épül, elősegítve ezáltal az okszerű tápanyag-visszapótlást.

Gondolatok a kalászfuzáriózisról
(Dr. Békési Pál)
A szerző írásában az idei, fuzárium fertőzésre kedvezőbb időjárás kapcsán visszatekint a tíz évvel ezelőtti kalászfuzariózis járvány során tapasztaltakra, az akkor elkövetett hibákra. A cikk második felében választ kaphatunk arra, hogy napjainkban milyen megoldandó problémákat lát a kalászfuzáriózis kapcsán, illetve melyek azok a lehetőségek, amelyek szélesebb körű elterjesztése tovább javíthatja a betegséggel szembeni védekezés hatékonyságát.

A Pannon búza termelési program kapcsán…
(Oravecz Sándor)
A szerző írásában mint a hazai gyakorlat számára sok tekintetben követendő példát részletesen bemutatja a kanadai minőségi búzatermelési program elemeit. A cikk lezárásaként pedig javaslatokat tesz a magyar rendszer kidolgozásához.

„Pannon búza” védjegy. Sajtóközlemény
(GOSZ)
A Gabonatermesztők Országos Szövetségének tájékoztatója a „Pannon búza” védjegy használati jog pályázat keretében történő megszerzésének feltételeiről, amely a „Pannon búzá”-ra mint tanúsított alapanyagra és annak felhasználásával készült lisztre, gabonakészítményre, kenyérre és péksüteményre vonatkozik.

Az árpa nemcsak folyékony kenyér?!
(Karsai Ildikó, Vincze Éva)
Jelenleg a termesztett árpának csupán 2 %-át használják fel élelmiszer-alapanyagként. Ezzel szemben a X. Nemzetközi Árpa Genetikai Konferencián elhangzottak az árpa kedvező élettani hatásáról és az egészséges táplálkozásban betöltött pozitív szerepéről számolnak be, megemlítve, hogy 20-30 %-ban is keverhető a búzaliszthez, a sütőipari tulajdonságok lényeges romlása nélkül.

A Francia Elnökség felülvizsgálja az EU jelenlegi GMO politikáját
(Vértes Tímea)
Folytatódik a vita a GMO-t támogatok és ellenzők között, a EU Francia Elnöksége a párbeszédet hangsúlyozza, melyre Magyarország vonatkozásában a cikk is felhívja a figyelmet.

GMO miért igen és miért nem?
(AF)
Egy adhoc felmérés eredményeiről számolunk be, melyben arra kerestük a választ – egyfajta gondolatébresztőként a „GMO moratórium, de meddig?” címmel szeptember 25-én megrendezésre kerülő XVI. Útkeresés fórumunk résztvevőinek –, hogy miben látják a megkérdezettek a GM-növények termesztésének előnyeit, ill. hátrányait.

Ötlet – bátorság – kitartás
(Dr. Bódis László, Molnár József)
Szlovákiai üzemlátogatás – A szelőcei a „Progres” agrárszövetkezetből jelentjük.

Gabona, repce terméskilátások az EU-27 tagállamban
(Oravecz Sándor)
Tájékoztatás az Európai Bizottság Egyesített Kutatóközpontjának június 30-án közzétett jelentése alapján 2008-ban az EU-ban várható terméskilátásokról. A hazánkra vonatkozó adatokat táblázatos formában ismerhetik meg az FVM becslésével összehasonlításban.

A Saaten-Union 2008. évi hibrid repce ajánlata (x)
Hibrid repcék 2008-ban is a Saaten-Union-tól a repcetermesztők figyelmébe.

Farmit.hu – Az agroportál (x)
Mit nyújt a Farmit.hu mezőgazdasági portál a gazdálkodók számára?

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Tulipománia: tündöklés, bukás és újjászületés (3.)
(Dr. Horváth József)
A szerző folytatva sorozatát, átfogó képet ad a tulipán színtörés vírus morfológiájáról, kémiai és fizikai tulajdonságairól, fertőző képességéről, és az újabb molekuláris vizsgálatok lehetőségeinek figyelembevételével a Poty vírusok géntechnológiában való alkalmazhatóságáról.

Vészhelyzet a szekszárdi szőlőkben
(Györök Zsuzsa, Horváth Zsolt)
Mit tehetünk a szőlőnkben az idén igen agresszíven jelentkező lisztharmatfertőzéssel és a károkat csak fokozó jégveréssel szemben?

Időszakos növénytakaró a szőlőben
(Dr. Zanathy Gábor)
Az áttelelő gyomnövények megőrzése számos előnnyel jár: az eljárás kifejezetten költségkímélő, nedves időben is bejárhatóak a sorok, könnyebben, kisebb taposási kár okozásával végezhető el a szüret és a metszés, valamint a megoldás csökkenti a tápanyagveszteséget.

Granulált vagy kevert műtrágya? (x)
(Vári Rita)
A Linzer Agro Trade Hungary Kft. a Linzer Ware granulált műtrágyacsaládot ajánlja a növénytermesztők figyelmébe.

Kombi gyümölcsfák
(Dr. Szalay László)
Az írásból megtudhatják, hogyan állítsunk elő kombi gyümölcsfákat, az egyes fajtáknál milyen eljárást alkalmazzunk.

Scotts sikerreceptek – Ültetvénytelepítés (x)
Az Agroblen burkolt, szabályozott tápanyag-leadású műtrágyacsalád alkalmazásának előnyei ültetvénytelepítéskor.

Láttuk, hallottuk, olvastuk. Ismét Summit-Agro „Juniális” Keszthelyen
(AF)
Az idén is nagy érdeklődés mellett tartotta meg a Summit-Agro már hagyományos „Juniális” szakmai bemutatóját és vevőtalálkozóját.

ZÖLDSÉGTERMESZTŐK FIGYELMÉBE

Nagyobb figyelmet érdemelnének a salátafélék (4.)
(Dr. Terbe István)
A szerző írásából már a görögök és rómaiak által is előszeretettel fogyasztott, az európai országok többségében csemegének számító cikóriasaláta termesztéstechnológiájáról, szabadföldi termesztéséről, hajtatásáról, és a választható fajtákról tájékozódhatnak.

A funkcionális élelmiszer fogalma és előállításának gyakorlata
(Domokos-Szabolcsy Éva)
A Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karának szakembere rövid áttekintést ad a nyilvánosság előtt még nem kellően ismert funkcionális élelmiszerek fogalmáról, eredetéről és előállításuk gyakorlatáról.

A vegyszeres talajfertőtlenítés kiváltása talajnélküli termesztéssel
(Dr. Slezák Katalin, Molnár András, Orosz Ferenc)
A környezetterhelés csökkentésére irányuló törekvések következményeként a magyar zöldséghajtató kertészek egyre nehezebb feladatokkal kénytelenek szembenézni. A metil-bromiddal végzett kémiai talajfertőtlenítés 2007. január 1-től már nem alkalmazható a gyakorlatban. A szerzők írásukban e készítmény kiváltására az egyik lehetséges termesztési eljárásról, a talajnélküli termesztés különböző változatairól adnak átfogó ismertetést, egyúttal bemutatva a talajnélküli termesztés főbb előnyeit, valamint a hátrányait is.

Konkurencia vagy lehetőség…
(Ledóné dr. Darázsi Hajnalka)
Beszámoló „a mediterrán régió fenntartható növényházi termesztésének jövőbeni stratégiái” címmel megrendezett törökországi tudományos konferenciáról, melynek témái a fenntartható növényházi zöldség- és dísznövénytermesztés köré csoportosultak kiemelve a termesztő berendezések korszerűsítését, különös tekintettel a környezeti terhelésük csökkentésére, a természetes energiaforrások maximális hasznosítására és a kemikáliák használatának minimalizálására.

KITEKINTÉS

A szántóföldi növénytermesztés előtt álló kihívások napjaink Franciaországában…
(Dr. Somogyi Norbert)
Beszámoló az AgroSources 2008 környezetvédelmi rendezvényről, a Sinal mezőgazdasági termékek nem-élelmiszer célú felhasználását bemutató szakkiállításról, valamint a világ első növény-biofinomító üzemének építéséről.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
A külföldi szaklapban megjelent összeállításban Csehország, Oroszország és Fehéroroszország bio-üzemanyag előállításáról, ezen üzemanyagok iránt megnövekedett fogyasztói keresletről, a termelés növelésére vonatkozó beruházási tervekről olvashatnak.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Ismerjük meg a traktorokat (9.) Az univerzális traktorok fékberendezései
(Dr. Varga Vilmos)
Az előző számunkban az univerzális traktorok vonó- és hárompont-függesztő szerkezeteivel foglalkoztunk. Ebben a részben az univerzális traktorok egyik – különösen közlekedésbiztonsági szempontból fontos – szerkezeti elemére, a fékberendezésekre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Hogyan válasszunk… (2.) Általános szempontok
(Dr. Jóri J. István)
A sorozat második részében áttekintést kapunk a hazai gépkereskedelem jelenlegi helyzetéről, a beruházók–gépvásárlók döntési mechanizmusáról. A szerző a gépválasztás néhány általános szempontjára is felhívja az olvasók figyelmét,  elemezve a vásárlók döntését befolyásoló pénzügyi, szakismereti és technológiai feltételrendszereket.

Látogatás a HORSCH mezőgazdasági gépgyárban (2.)
(Dr. Demes György)
Előző lapszámunkban a Horsch Maschinen GmbH schwandorfi gyárában tett látogatásunkról és ennek kapcsán a HORSCH gyártmányú szántóföldi kultivátorokról számoltunk be. Ezen írás a HORSCH vetőgépekről és a HORSCH kombinált talajművelő-vetőgépekről ad tájékoztatót.

Güttler talajművelés (2.) (x)
(Páska Norbert)
Nagyító alatt az őszi magágy-készítés a Güttler-technológia szempontjából.

Permetezéstechnikai tanácsok gazdálkodóknak (7.) (x)
(Huszár Jenő, Pánczél Miklós)
A Farmcenter Kft. szakemberei cikksorozatuk záró részében a permetezőgépek üzemeltetésével, illetve a göngyölegek mosásával foglalkoznak.

STROM Finisher FE mulcskultivátor (x)
(Bruszi József)
A Kite Zrt. a Strom Finisher FE mulcskultivátort ajánlja a gazdálkodók figyelmébe.

Tájékoztatót tartott a Magyar Szántóverseny Szövetség
(Dr. Demes György)
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium adott otthont az idei szántóverseny eseményeket ismertető sajtótájékoztatónak.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Arcképcsarnok. Beszélgetés dr. Gyuricza Csabával
(Dr. Bódis László)
Beszélgetés szakmáról, hivatásról a Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézetének docensével.

Jegyzet gazdálkodóknak. A szőlő szerkezetátalakítási támogatásáról
(Kurucz Miklós)
A jegyzet soron következő részében a szőlő szerkezetátalakítási támogatásának előírásait ismerhetik meg az olvasók.

Agrármúltunk nagyjai. Id. Bartók Béla (1855-1888)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Id. Bartók Béla életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

Melléklet: Repcetermesztési technológiák a gyakorlatban

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen