2011. júliusi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

A kévekötőtől a Kék Balatonig (első rész)
(Dr. Bódis László)

HÓNAP TÉMÁJA

Növénynemesítéssel kultúrnövényeink sokféleségéért
(Dr. Matuz János)
A mező- és erdőgazdaság minden növénytermesztéssel kapcsolatos ágazatának gazdasági érdeke a biológiai alap folyamatos fenntartása és bővítése, mely legbiztosabban és leghatékonyabban a hazai növénynemesítés fenntartásával és fejlesztésével oldható meg. Elsősorban a hazai nemesítés tud az itteni tájnak, éghajlatnak és a hazai termelők, felhasználók, fogyasztók igényeinek megfelelő fajtákat nemesíteni. A cikk szerzője számos példát bemutat erre az elmúlt évtizedekből, áttekintve a szántóföldi növénytermesztés, a gyümölcs-, szőlőtermesztés és borászat, a zöldségtermesztés, a gyógy- és dísznövénytermesztés, valamint az erdészet biológiai alapjait.

FÓKUSZBAN A NEMZETI VIDÉKSTRATÉGIA

Vége van a „roadshow”-nak. Tudósítás
(Dr. Bódis László)
A vidékfejlesztési stratégia koncepciója végigjárta az országot… Pontosabban a koncepció megalkotói, akikhez több minisztérium részéről is magas vezetői szinten csatlakoztak. Két helyszínről szaklapunk sem hiányozhatott, így a koncepció részleteit, valamint az azzal kapcsolatos fontosabb hozzászólásokat, véleményeket igyekszünk most szélesebb körben is közreadni.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Talajművelés extrém időjárási körülmények között
(Dr. Birkás Márta)
A cikk a Debreceni Egyetemen, 2011. május 26-án, Jövedelmező búza- és repcetermesztés c. konferencián elhangzott előadás írásos változata, melynek középpontjában a 2010. évi klímajelenségek utóhatása, a talajállapotokban keletkezett károk bemutatása, és  a talajok gyógyításának idei esélyei és lehetőségei álltak.

Minden eszközzel a fuzárium ellen…
(Dr. Békési Pál)
Igen, tudjuk: az elmúlt időszakban a termelők minden tőlük telhetőt megtettek az őszi búza kalászfúzariózisa ellen. Optimális időben, elegendő vízmennyiséggel, megfelelő szórófejjel igyekeztek a hatóanyagot jól felvinni a kalász teljes felületére. Most, ezzel az írással arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az állományok gombaölő szeres védelemével nem ért véget a védekezés. Más szóval, gondoljunk a beérett gabona mielőbbi betakarítására, valamint a termény alapos tisztítására, megfelelően alacsony (14 % alatti) nedvességtartalommal történő betárolására, szükség szerinti szellőztetésére is.

Mindent rólunk (x)
Rövid „hírcsokor” a Dow AgroSciences háza tájáról.

Határszemle 2011. június elején
(Összeállította: Lukács József, Horpácsiné Zsulya Ágnes)
Az MgSzH Földművelésügyi Igazgatóságának szakemberei összeállításukban a kalászosok tavaszi állapotminősítési eredményei és az azóta eltelt időjárás alapján az őszi kalászosok és a repce jelenlegi nagyságrendjét és állapotát, a várható terméseredményeket összegzik.

A hazánkban használt egyéb növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálata
(Dr. Pethő Ágnes, Dr. Tőkés Gábor, Tóth Ágoston)
A rovar- és atkaölő, gyomirtó és gombaölő szereken kívül számos olyan készítmény van forgalomban, melyek nélkülözhetetlenek a hazai növényvédelem számára. A szerzők az előző cikkeikhez hasonlóan, most is arra kívánnak rámutatni, miként alakult a kínálat, ez esetben a baktérium-, csiga-, fonálféreg-, rágcsálóölő, valamint a növekedésszabályozó szerek, továbbá a csalogató, riasztó szerek kínálata az Európa Unióhoz történt csatlakozásunk óta.

Megújult az Agrofórum honlapja!
(Witzl Tamás)
Idén tavasszal megújult az Agrofórum internetes oldala, a regihonlap-agroforum.hu. Az új, modern megjelenéssel együtt honlapunk használata lényegesen egyszerűbbé is vált, a felhasználóbarát oldalszerkezet könnyebb eligazodást tesz lehetővé. Kattintson ránk Ön is!

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Arcképcsarnok. „Valaki mindig fogta a kezemet egész életemen át”. Beszélgetés dr. Szerafin Jenővel
(Dr. Bódis László)
Beszélgetés az egykori Országos Mezőgazdasági Fajtakísérleti Intézet ny. igazgatóhelyettesével, gyémántdiplomás agármérnökkel.

Az EU kifizető ügynökségeinek tanácskozása Herceghalomban. Tudósítás
(DGY-BL)
A kifizető ügynökségek vezetőinek konferenciájára immár 29. alkalommal került sor, amelynek helyéül idén Magyarország adott otthont. A rendezvény az EU agrártámogatásait minden tagállamban intéző több mint 80 kifizető ügynökség tevékenységének összehangolását és a tapasztalatok kölcsönös kicserélését szolgálta, de lehetőséget kínált a legfontosabb kérdések megvitatására is.

Messze még a célszalag. Tudósítás
(Dr. Bódis László)
A Magyar Kukorica Klub Egyesület ez évben harmadszorra szervezi meg a 2009-ben indított Kukorica Termésversenyt.

Agrár-külkereskedelmünk 2010. évi eredményei (1.)
(Dr. Szabó Jenő)
A KSH által közzétett legfrissebb, előzetes külkereskedelmi adatok tükrében érdemes áttekinteni, milyen évet zárt 2010-ben az agrár-külkereskedelmünk, hogyan alakultak az agrár- és élelmiszertermékek export- és az importbevételei, ill. ehhez kapcsolódóan milyen irányt mutatnak a főpiaci összefüggések.

Sikeres Syngenta „Szer-Show” már tizedik alkalommal. Tudósítás
(Dr. Demes György)
Idén immár 10. alkalommal került megrendezésre Enyingen 2011. május 25-én a Syngenta „Szer-Show”, melynek szakmai szempontból legnagyobb érdeklődést kiváltó része a szántóföldi bemutató volt. Itt a résztvevők tájékoztatást kaphattak a főbb kultúrákban (kukoricában, kalászosokban, napraforgóban és repcében) a Syngenta által ajánlott technológiákkal végrehajtott növényvédelmi kezelések eredményeiről, másrészt megtekinthették a Syngenta Seeds őszi káposztarepce, illetve őszi és tavaszi kalászos fajtabemutatóját is. A bemutatót az UV-lámpás alkalmazástechnikai bemutató tette rendhagyóvá, ahol a résztvevők UV-fényben figyelhették meg a permetcseppek egyenletes, vagy egyenetlen eloszlásának jelentőségét a növények védelme szempontjából.

Szántóföldi tápanyag-utánpótlási kísérletek első eredményei
(Lajos Mihály, Mészáros András, Babrik Zsolt)
Az Agrofil-SZMI Kft. célul tűzte ki a trágyázási technológiák ellenőrzését és korrigálását partnereinél, így 5 növényfaj tápanyag-utánpótlási stratégiáját vizsgálják, négyféle talajtípuson. Elsődleges eredményeiket és kísérleti tapasztalataikat osztják meg most az olvasókkal.

Repce Őszi Pack a Cheminovától – szakmai csomag ingyen rovarölővel! (x)
Ismerjék meg a Cheminova Magyarország Kft. repcetermesztőknek kínált legújabb csomagját, mely a legszükségesebb őszi technológiai elemeket tartalmazza.

TERMÉNYPIAC

Terménypiaci összefoglaló
(PN)
A főbb szántóföldi kultúrák (búza, kukorica, napraforgó, repce) vonatkozásában a világ terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek alakulását tekinthetik át.

A búzapiac jelenlegi helyzete, várható trendek
(Dr. Lakatos Zoltán)
A világ búzamérlegének várható alakulását figyelembe véve a Hajdú Gabona Zrt. szakembere azt elemzi írásában, milyen piaci helyzetre számíthatnak az idei szezonban a hazai búzatermelők.

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk „géntechnológiául” (13.) Eredeti géntechnológiai fejlesztésű GM-fajta előállítása
(Dr. Heszky László)
Ebben a részben azokat a feladatokat foglaljuk össze, amelyek teljesítése szükséges ahhoz, hogy egy új, originális GM-fajtajelöltet állíthassunk elő, és a jelölt állami elismerést kapjon, továbbá a Géntechnológiai Hatóság engedélyezze az állami elismerést kapott GM-fajta köztermesztésbe, illetve kereskedelmi forgalomba kerülését.

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

Megújuló energia kiállítás. Tudósítás
(Balla István, Kovács Gergő Péter)
Idén májusban ötödik alkalommal került megrendezésre Magyarország évenkénti energetikai szakkiállítása, a RENEXPO Central Europe. Ez a Nemzetközi Kiállítás és Konferencia a megújuló energia és energiahatékonyság területének vezető szakmai rendezvénye. Az idei évben a megújuló energiaforrások mellett a rendezvény kiemelt témakörei a fenntartható és decentralizált energiatermelés, energiatárolás és az energia hatékony elosztása voltak.

Biomassza tüzelésre vált át a Hungrana Kft. Tudósítás
(Kovács Gergő Péter, Kakuszi Zoltán)
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében egymilliárd forint uniós támogatással megvalósuló, több mint hárommilliárd forintos fejlesztés révén, 2011 legnagyobb energetikai beruházása valósul meg a Hungrana Kft. telephelyén, mely a környék mezőgazdasági termelői számára is egy biztos megélhetési forrást fog jelenteni, hiszen a biomassza kazánok szalmatüzelés mellett mezőgazdasági hulladékokkal és melléktermékekkel is fűthetőek lesznek.

Nemzetközi Biogáz Konferencia a RENEXPO-n. Tudósítás
(Balla István, Kovács Gergő Péter)
A budapesti RENEXPO ez évi rendezvényei közül kiemelkedett a Nemzetközi Biogáz Konferencia, mellyen a regionális biogáz-piac helyzetéről, a kapcsolódó pályázati környezetről, valamint a Nemzeti Cselekvési Tervről kaphattak naprakész információkat a látogatók.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A zöldségfélék a bébiételgyártás meghatározó nyersanyagai

(Dr. Hodossi Sándor, Dr. Dudás László)
A bébiételgyártás a konzervipar húzó ágazata, amely különleges nyersanyagokból különleges technológiával, igen nagy értékű termékeket állít elő. Ezek közül a zöldséges bébiételek gyártásának legfontosabb nyersanyagait, valamint a nyersanyag-előállítás körülményeit és a bébiételgyártás stratégiai jelentőségét ismerhetik most meg.

Tápoldatos termesztéshez is Yara termékeket! (x)
(Kovács András)
A Yara a vízoldható komplex FerticareTM termékcsaládot ajánlja a zöldségtermesztők figyelmébe.

Ragadozó atkák szerepe a nyugati virágtripsz elleni védelemben, növényházi paprika állományban
(Farkas Péter, Szabó Árpád, Erdélyi Éva, Kis Krisztiánné)
A szerzők írásukban arról a kutatási munkájukról számolnak be, melynek során hajtatott paprikaállományok elsődleges kártételi forrásaként jelentkező fitofág tripszek elleni biológiai növényvédelemben, egy hazánkban eddig kevésbé ismert és használt ragadozó atka, az Amblyseius swirskii, valamint egy ragadozó poloska (Orius laevigatus) szerepét, környezeti igényeit értékelték.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

A víz szerepe a gyümölcsfák életében
(Dr. Szalay László)
Hazánkban a legszárazabb hónapok a július és az augusztus. Gyümölcsfáinknak azonban ebben az időszakban legnagyobb a vízigényük. Az öntözési módokról korábban már írtunk, most azonban e cikk keretében ismét fel szeretnénk hívni a figyelmet az öntözés fontosságára a korszerű gyümölcsültetvényekben.

Fagy után jég – mi jöhet még?
(Kosztolányi Attila)
Nyírségi gyümölcstermesztőkkel beszélgettünk az almaültetvényeiket ért májusi fagy- és jégkárról, a terméskiesés mértékéről, és arról, esetlegesen mely ráfordításon lehet – ha egyáltalán lehet – a veszteségek ismeretében spórolni, úgy, hogy ezzel még ne veszélyeztessük a jövő évi termésünket.

Szamóca fajtabemutatón jártunk Nagyvenyimben. Tudósítás
(Kosztolányi Attila)
Szamóca referenciakerti bemutatóra érkezett meghívás szerkesztőségünkbe, május 26-ára, a Nagyvenyimben található Venyim Gyümölcse Kertészetbe. A rendezvény középpontjában különféle szamócafajták és a hozzájuk kapcsolódó termesztési technológiák (fátyolfólia alatti hajtatás, fóliás hajtatás talajban, közegben, állványon szőnyegszerű művelés, öntözési módok) bemutatása állt.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A gyűrűzés
(Dr. Lukácsy György, Dr. Zanathy Gábor)
A csemegeszőlő-termesztők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tőkéik tetszetős küllemű, „piacos” fürtöket teremjenek. A fürtök és bogyók „hizlalását” számos művelet szolgálhatja: közülük ezúttal a több évszázada ismert gyűrűzés módszerét, annak lényegét foglaljuk össze.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

A szálastakarmány-betakarítás és -tartósítás gépei az EIMA 2010 szakkiállításon (1.)
(Dr. Bellus Zoltán)
Az EIMA 2010 nemzetközi mezőgazdasági gépkiállítást az elmúlt év november 10-e és 14-e között rendezték meg a bolognai vásárcsarnok területén. A kétévente sorra kerülő rendezvény a világ vezető mezőgép gyártóira, kis- és középvállalataira alapozva komplett áttekintést biztosított a talajmegmunkálás és tápanyag-visszapótlás, a vetés és betakarítás, az öntözés és a növényvédelem, a rakodás és szállítás, az állattartás és takarmányozás, valamint az agrár- és erdőgazdaság alapú biomassza-termelés, illetve energiaelőállítás technológiáiról. Jelen írásban rangsorolás nélkül a szakkiállításon látott szálastakarmány-betakarítás és -tartósítás gépeiről adunk áttekintést.

Állattenyésztő telepek kiszolgálására szolgáló gépek és gépkombinációk (x)
(Dr. Demes György)
Az Annaburger gyár legújabb szállító, szállító-átrakó és trágyaszóró célgépei, illetve a „MultiLandPlus” rendszerű csere-felépítményes adapterei az Axiál Kft. kínálatában.

Zöldmezős beruházás keretében új Axiál telep épül 2011-ben
(dgy)
A mezőgazdaság és az építőipar minél jobb gépellátása, illetve a gépek zavartalan üzemeltetését szolgáló szakszerű szerviz, illetve alkatrészellátásának biztosítása az AXIÁL Kft.-t – hosszú távú stratégiájának részeként – 2011 elején kétéves telephely fejlesztési program kidolgozására és elfogadására késztette. A nagyszabású fejlesztési program első állomásaként 2011. május 12-én  Dombóvár külterületén került sor az új telephely alapkövének lerakására.

MF 5445 – 100 LE-s traktor, alapfelszereltségben Power Control karral (x)
Testközelben a MASSEY FERGUSON MF 5445 traktora.

VOGEL-NOOT lazítók műszaki paraméterei (x)
Ismerjék meg a VOGEL-NOOT által kínált TerraDig lazítókat!

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

Zöldebb-e a belgák legelője?
(Dr. Ozorai László)
Itt a lehetőség, hogy a Brüsszel kapcsán sokszor emlegetett Belgium egyik tartományáról, szakmánkkal összefüggésben, többet megtudjunk. A „rendkívüli és megbízott riporterünk”, dr. Ozorai László, 54 éve Belgiumban élő, nyugalmazott állatorvos, aki lapunk felkérésére mutatja be egyik ügyfele gazdaságát.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Emlékek az aratásról
(Pajlócz András, Ékes László, Kimmel István)
Agrármúltunk nagyjai. Di Gléria János (1899-1976)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Di Gléria János életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Nyolcvan év magasából...
(Dr. Oláh István)
Prof. Dr. Németh János Állami Díjas kukoricanemesítő születésnapi köszöntése Szegedről.

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. A szövetkezetekről
(Kurucz Miklós)
A Jegyzet témáit rendszeresen figyelemmel kísérők most felkaphatják a fejüket, hogy „már megint?” Látszólag igazuk van, hiszen 2005-ben a szövetkezés előnyeiről, lehetőségeiről, két éve pedig az EU által is támogatott és hazánkban is növekvő erejű szövetkezeti formákról olvashattak. Az ügy azonban nemcsak változatlanul a gazdasági élet szerves része, hanem a versenyképességgel kapcsolatos idei gondolatsorozat nélkülözhetetlen eleme.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen