2012. augusztusi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Szent István hagyatéka
(Dr. Bódis László)

HÓNAP TÉMÁJA

„A jövőt nem megjósolni kell, hanem arra fel kell készülni”
(Dr. Bedő Zoltán, Dr. Láng László)
Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének szakemberei azt foglalják össze írásukban, hogyan látják a jövő mezőgazdaságának kérdéseit és kihívásait az arra kompetens szakértők a nagyvilágban.

FÓKUSZBAN A REPCE

A 2011-2012 évi őszi káposztarepce termesztési tapasztalatai, avagy folytatódik a sikertörténet
(Lukács József)
Kedvet szeretnénk csinálni a repce termesztéséhez, még akkor is, ha az idei eredmények ugyancsak nagy szórást mutatnak. Erről tájékozódhatunk Lukács József írásából.

Kockázatok a repcetermesztésben
(Dr. Pepó Péter)
A szerző jelen írásában a repce termesztéstechnológiájában jelentkező kockázati tényezőket és azok mérséklésének lehetőségeit tekinti át részletekbe menően.

Mindent Rólunk! (x)
Rövid „hírcsokor” a Dow AgroSciences háza tájáról.

Az intenzív repcetermesztés gyakorlata
(Légrádi Miklós)
Az Agrofórum azzal kereste meg Légrádi Miklós gazdálkodót, hogy ebben a rendkívüli időjárásban, ami az elmúlt év őszét és az idei év tavaszát jellemezte, mutassa be a repcetermesztése során elért eredményeit.

Repcetermesztés költségtakarékosan
(Klopp Béla)
Gyakorlati szakember fogalmaz meg gondolatokat a repce termesztéséről, a mellette és az ellene szóló érvekről, valamint röviden bemutatja az általuk alkalmazott termesztéstechnológiát is.

Repcét jövedelmezően Yara technológiával! (x)
(Dr. Czinege Erik)
A Yara teljes tápanyag-utánpótlási javaslata repcében.

Clearfield® gyomirtási rendszer repcében (x)
Ismerjék meg a BASF Clearfield gyomirtási rendszerét az őszi káposztarepcében.

RAPOOL – a repceinnovátor (x)
(Blum Zoltán)
Tekintsék át a RAPOOL Hungária Kft. repcenemesítési programját.

Itt a repcevetés ideje! (x)
(Vári  Rita)
A Linzer Agro Trade Hungary Kft. tápanyag-utánpótlási javaslata repcében.

Tarlóban a tápanyag! (x)
(Horváth József)
A Cheminova Magyarország Kft. a tarlóápolás két fontos mozzanatára, a gyomirtásra és a talajkondicionálásra kínál megoldást.

Alapozza meg ősszel a repcetermesztés eredményességét… (x)
(Lukács Domonkos)
A repcetermesztés jövedelmezőségének fenntartása érdekében intenzív termesztéstechnológiát kell alkalmaznunk. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Makhteshim Agan a SULTAN + ORIUS csomaggal.

Repce 2012/13. Új ár, új cél és új technológia (x)
(Fehér Tamás)
A Kwizda növényvédelmi ajánlata a repcetermesztők számára.

Cheminova Repce Őszi Pack … és jöhet a tél! (x)
(Rácz Tibor)
A Cheminova Repce Őszi Pack csomagját kínálja a repcetermesztők figyelmébe.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Hajónk veszélyes léket kapott, SOS! Süllyedünk!
(Kralovánszky U. Pál)
A közelmúltban került kiadásra az EU-27-ek főbb mezőgazdasági eredményeit összegző EUROSTAT „pocketbooks, melyben egy hektár mezőgazdaságilag művelt területre vonatkozóan azt mutatják be, miként alakult az egyes országok bruttó N-mérlege 2008. évre vonatkozóan. Ennek kapcsán elemzi a hazai N-mérleg alakulását, annak hátterében álló folyamatokat a szerző ebben az írásban.

Ötszázak Klubja (x)
(Király József, Kiss Csongor)
A Nitrogénművek Zrt. egy szaktanácsadáson alapuló modern műtrágyázási demonstrációs kísérletsorozatot ajánl a gazdálkodók figyelmébe.

Prosperáló élelmiszer-kivitel (2.)
(Dr. Szabó Jenő)
Jelen írásban az élelmiszer-gazdaság export-import egyenlegéről, valamint főbb külpiacaink felvevő képességének alakulásáról esik szó.

Védelem az első naptól a Bayer csávázószereivel (x)
(Farády László)
A Bayer CropScience a 2012. őszi csávázási szezonra két készítményt, a Lamardort és a Yunta Quattrot ajánlja a gyakorlat számára.

Eredményes évet zárt a mezőgazdaság 2011-ben (2.)
(Andrási Zsolt, Valkó Gábor)
A Központi Statisztikai Hivatal szakemberei írásuk második részében a 2011-es év makrogazdasági mutatói alapján értékelik a mezőgazdaság teljesítményét, bemutatják a mezőgazdaság munkaerő-felhasználásának alakulását, valamint a mezőgazdasági eredetű áruk külkereskedelmi egyenlegét.

Költségtakarékos deszikkálási és csávázási ajánlat a Sharda-tól (x)
(Dr. Kondár László)
Tekintsék át a Sharda Hungary Kft. növényvédelmi ajánlatát.

I. Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap a Parlament Vadásztermében
(Dr. Molnár János)
A Nemzetközi Parlagfű Társaság kezdeményezésére a Magyar Növényvédelmi Társaság és az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága 2012. június 23-án, a nyár első szombatján rendezte meg a Nemzeti Parlagfű Napot. A nap célja volt, hogy a felhívja a figyelmet azokra a súlyos egészségügyi és gazdasági problémákra, amiket ez a kártékony gyomnövény okoz, és hatékony megoldást keressen a gondok orvoslására.

Gabona- és repcetarlók ápolása, parlagfű-mentesítése, és a védekezés alapelvei. Sajtóközlemény
(NÉBIH)

Parlagfű: mégsem „átkozott”, hanem „áldott”?
(Dr. Juhász Miklós)
A szerző a parlagfű irtása mellett szóló indokok bemutatásával a napjainkban napvilágot látott, e növény kedvező élettani hatásait hangsúlyozó tévhiteket igyekszik eloszlatni, tényszerűen bemutatva azokat az okokat, amiért a parlagfüvet nem védeni, hanem kitartóan irtani kell, hogy visszaszoríthassuk mennyiségét az országban.

Retro R – az előre tervezhető, hatásos és gazdaságos állományszárításért (x)
(Valovics Attila)
Ismerjék meg a Chemtura Europe Ltd. új, érésgyorsításra, deszikkálásra kínált készítményét.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Cukorrépafajták betegség-ellenállóságának vizsgálata …
(Dr. Gergely László, Horpácsiné Zsulya Ágnes)
Az új cukorrépafajták állami elismerésében a hektáronkénti kinyerhető cukortermés (t/ha) mellett fontos szerepet játszik a fajtajelöltek betegség-ellenállósága is. Erre hívják fel a figyelmet a szerzők is, a NÉBIH-ben elvégzett rizománia-betegséggel, valamint cerkospórával szembeni rezisztencia-vizsgálatok 2011-es eredményeit közre adva.

Hibridbúza: stressz-tűrésben nincs különb (x)
Hogyan teljesítettek a SAATEN-UNION Hungária Kft. hibridbúzái a gyakorlatban?

Egész évben kiskert. Augusztusi teendők
(Tóthné Bogdányi Franciska)
A hónap elején hőségtől tikkad a kert, augusztus vége viszont gyakran csapadékos és hűvös. Eleink úgy hívták: Bőség hava. Eljött a befőzés, a lekvárkészítés, a terményszárítás és az aszalás ideje.

Búzatermesztés hatékonyan (x)
(Nagy Margit)
A Fertilia Kft. az búza őszi alapműtrágyázására a foszfor-túlsúlyos, mikroelem kiegészítésű gramix NPK műtrágyáit javasolja.

TERMÉNYPIAC

Terménypiaci összefoglaló
(TIE–VE)
A főbb szántóföldi kultúrák – búza, kukorica, napraforgó, repce – vonatkozásában a világ terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek alakulását tekinthetik át az írásból.

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk „géntechnológiául” (25.) A géntechnológia kutatási és fejlesztési hiányosságaira visszavezethető veszélyek és kockázatok
(Dr. Heszky László)
„Tanuljunk géntechnológiául” sorozat ötödik fejezete, a transzgénikus fajták termesztésének és termékei felhasználásának kockázataival foglalkozik. Az előző (V./1.) részben tisztáztuk az alapfogalmakat és bemutattuk a veszélyek és kockázatok főbb csoportjait. Ebben a részben a géntechnológia mint fiatal tudományterület „gyermekbetegségeire” visszavezethető rizikótényezőket ismertetjük.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Brokkoli: a karfiol alternatív növénye
(Dr. Hodossi Sándor, Dr. Dudás László)
A brokkoli a karfiol közeli rokona, de annál minden tekintetben értékesebb, emellett igénytelenebb, és nyáron is termeszthető. Éppen ezért a szerzők írásukban a brokkoli általános tudnivalói mellett a fajtatípusokat és a hazánkban alkalmazott termesztéstechnológiai változatokat mutatják be kedvet csinálva a leendő termesztők számára.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

A füvesített sorközök előnyei és hátrányai
(Dr. Szalay László)
Ha csonthéjas vagy almatermésű gyümölcsfajokkal foglalkozunk, az integrált termesztés előírása, hogy füvesített sorközök legyenek az ültetvényben. A füvesítésnek, mint minden más talajművelési módnak természetesen vannak előnyei és hátrányai. E téma kapcsán jelen írásban arra igyekszünk választ adni, miért érdemes a sorközöket füvesíteni, valamint mit lehet tenni az esetlegesen fellépő hátrányok kiküszöbölése érdekében.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A szőlőfajták fenntartása és terjesztése patogénmentes szaporítóanyaggal
(Dr. Hajdu Edit és mtsai)
A szerzők e cikk keretében a szőlőtőkék vegetatív szaporításának többféle módszerét és szempontjait, továbbá a törzsültetvények létrehozásának és fenntartásának, valamint a patogénmentes szőlő szaporítóanyag előállításának feltételeit ismertetik.

Jégverés
(Dr. Zanathy Gábor)
Ez az írás nem a jégesők hátterében álló folyamatokat, hanem a jégkár fokozatait és tüneteit, valamint a jégkár utáni kertészeti teendőket hivatott bemutatni.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Ismerjük meg a betakarító gépeket… (29.) A paradicsom meghódítása – többszöri nekifutással
(Dr. Bense László, Nagy István)
Ismerjük meg a betakarító gépeket sorozat mostani részében a paradicsom-betakarítás gépi lehetőségeivel és módszereivel, az egyes változatok felépítésével, valamint működésével ismerkedhetnek meg.

„Minden bérmunkavállalónak … megéri ilyen gépet vásárolni” (x)
(Dr. Demes György)
Gyakorlati szakember vall a Monosem NG Plus vetőgép használatának előnyeiről.

Hogyan válasszunk?… (17.) Burgonyabetakarító gépet
(Dr. Fűzy József)
A sorozat mostani részében a burgonyabetakarító gépek fontosabb szerkezeti egységeit, a betakarítás technológiai változatait mutatjuk be, illetve a gépek kiválasztására, a betakarítás lebonyolítására, gyakorlati megvalósítására is ajánlásokat és tanácsokat kívánunk adni.

50 éves a Väderstad-Verken AB és 15 éves a hazai Väderstad Kft. Tudósítás
(dg-dgy)
Kettős jubileumot, azaz alapításának 15., valamint az anyavállalat Väderstad-Verken AB 50. évfordulóját ünnepelte a Väderstad Kft. a cég székhelyén, Kápolnásnyéken 2012. június 15-én. Arra a kérdésre, hogy a Väderstad gépek által is kínált technológiaváltástól milyen eredmények várhatók, ismét dr. Birkás Mártának, a SzIE tanszékvezető egyetemi tanárának előadása, illetve az általa megszólaltatott néhány gyakorló gazdálkodó adott meggyőző választ, melyekből a legtanulságosabb részeket idézi fel ez az írás.

GAZDÁLKODJ JOGOSAN

A mezőgazdasági haszonbérlet szabályai Magyarországon
(Dr. Mucsányi Zoltán, Dr. Ótós Attila)
Mostani cikkükben a szerzők a mai magyar haszonbérleti jogviszony általuk fontosnak tartott kérdéseit érintik a teljesség igénye nélkül.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. Az üzemméretről
(Kurucz Miklós)
Az e havi jegyzet az üzemméretek közötti összehasonlítás kérdéskörét járja körbe négy szántóföldi növény (búza, kukorica, burgonya, napraforgó) példáját véve az ágazati eredmény, az önköltség és az átlaghozam alapján.

Agrármúltunk nagyjai Kolossváry Ödön (1857-1921)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Kolossváry Ödön életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

 

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen