2013. decemberi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Hajnali harangszó
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Fiatal gazdák helyzete Magyarországon
(Dr. Weisz Miklós)
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége és a Központi Statisztikai Hivatal 2012. év végén indított közös kutatást a fiatal gazdák magyarországi helyzetéről. E kutatás eredményeként elkészült az a hiánypótló kiadvány, amely bemutatja, hogy miként alakult a 40 év alatti gazdálkodók létszáma, demográfiai összetétele és hogyan változtak gazdálkodási körülményeik a 2000. évi általános mezőgazdasági összeírás óta eltelt időszakban. A kiadvány néhány fontos megállapítását olvashatják jelen cikkben.

FÓKUSZBAN A BOR

Pezsgő-világ
(Dr. Leskó Annamária)
A szilveszteri mulatságok közeledtével az elbűvölő buborékok univerzumába kalauzoljuk el az Olvasókat, bemutatva a különböző pezsgőkészítési eljárásokat és a pezsgők előállítása terén élen járó országokat – ezzel is segítséget adva eligazodni a pezsgők és szénsavas borok bő választékában.

Borászszemmel a 2013-as évjáratról
(Dr. Leskó Annamária)
Az idei szüret ugyan még csak mostanában fejeződik be – bár gyakorlatilag már csak a késői szüretelésre szánt töppedő-aszúsodó fürtök várnak sorukra –, de talán érdemes bemutatni az idei évjárat technológiai szempontból érdekes borászati tapasztalatait. Mindezt pedig a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékén folyó borvizsgálatok eredményei alapján tesszük.

Biobor avagy „hagyományos” bor?
(Nyitrainé dr. Sárdy Diána, Dr. Kállay Miklós)
Ez az írás arra a kérdésre igyekszik megadnia választ, mitől is bio a biobor. Mindezt a hagyományos borokhoz képest a biobor esetében a szőlő termesztésében, a bor készítésében, az összetételében felsorakoztatható különbségek bemutatása és végül az érzékszervi bírálat alapján teszi.

Az egri borvidék új reménysége: az Egri Csillag
(Balga Irina)
2010-ben az egri borászok összefogtak és közösen kitalálták, hogy megalkotják az Egri Bikavér fehér párját, az Egri Csillagot. De miből is áll és hogyan készül az Egri Csillag? Minderre választ kaphatnak, ha elolvassák ezt az írást. Minden rólunk (x) Rövid „hírcsokor” a Dow AgroSciences háza tájáról.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Egységes jelölésben az erő
(Kosztolányi Attila)
A Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác terme adott otthont 2013. november 7-én a „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. őszi szakmai napjának, ahol a jelenlévők nemcsak a „magyar termék” rendelettel kapcsolatos tapasztalatokról, hanem többek között e civil szerveződés céljairól, terveiről, a védjegyek egyéni kommunikációs lehetőségeiről is tájékoztatást kaphattak.

Támogatás a tanyáknak. Tudósítás
(bl)
A kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is kiemelt figyelmet fordít a vidéki települések külterületén, a tanyákon élő emberek, gazdálkodók életkörülményeinek javítására, megkönnyítésére. – Minderről a Tanyafejlesztési Programra kiírt pályázatok eredményeiről szóló, 2013. november 6-án tartott sajtótájékoztatón halhattunk.

Veszélyes növénybetegségek II. (12/5.) A burgonya baktériumos betegségei és az ellenük való védekezés
(Dr. Németh József)
A „Veszélyes növénybetegségek” sorozat mostani részében a burgonya baktériumos betegségeit vesszük nagyító alá, melyből megismerhetik az egyes kórokozók biológiáját, a betegségek járványtanát, tüneteit, és nem utolsó sorban a védekezések lehetőségeit.

Álljuk a sarat… (x)
(Éri Ferenc)
Évértékelő „Yara szemüvegen” keresztül a Yara Hungária értékesítési vezetőjének tollából.

Arcképcsarnok. „…a bokszolókat hányszor kiütik, mégis felállnak!” Beszélgetés Hoitsy Györggyel
(Dr. Bódis László)
Beszélgetés Hoitsy György halászati szakmérnökkel, akit sokan, sokféle tisztsége okán ismernek, de talán a pisztráng a varázsszó, amely okot adott az ünnep kapcsán egy „halas”szakemberrel való beszélgetésre.

Nemzetközi kitekintés a gyógynövényágazat helyzetére
(Czirbus Zoltán)
Jelen lapszámunkban a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnökének tollából egy nemzetközi kitekintéssel indítjuk gyógynövényes blokkunkat, melyből nemcsak az Európai Gyógynövény Termesztők Szövetségében (EUROPAM) szereplő tagországok gyógynövény ágazatának jelenlegi helyzetére vonatkozóan nyerhetnek betekintést, hanem megismerhetik a nemzetközi gyógynövény ágazat minőségbiztosításának aktuális kérdéseit is.

A Pointer® Star tökéletes megoldás (x)
(A. Gy.)
Gyomirtási tapasztalatok kalászosokban – DuPont technológiára alapozva.

A kerti kakukkfű (Thymus vulgaris l.) jelentősége, fajtái és termesztési tulajdonságai
(Dr. Pluhár Zsuzsanna, Dr. Sárosi Szilvia, Rajhárt Péter)
A szerző írásában nemcsak az európai, ezen belül főként a mediterrán konyha egyik fontos fűszernövényének, a kerti kakukkfűnek a jelentőségét mutatja be, hanem rámutat kémiai variabilitására és fajtagazdagságára, továbbá a produkciós tulajdonságait befolyásoló tényezőkre is.

Alternatív sorköztakaró növény – a sokoldalú indás ínfű
(Varga László és mtsai)
A különböző hazai kertészeti kultúrákban egyre több helyen találkozhatunk a sorközök növényekkel történő takarásával. Ezt többnyire talajvédelem céljából, leggyakrabban fűkeverékek felhasználásával végzik, pedig számos olyan gyógynövény létezik, ami jól bírja a nyírást és az extrém környezeti feltételeket. Egyik ilyen faj az indás ínfű.

Orvosi kamilla: a gyűjtés visszaszorulóban, a termesztésé a jövő!
(Dr. Gosztola Beáta)
Ebből az írásból nemcsak egyik legfontosabb gyógynövényünk, az orvosi kamilla botanikai jellemzőivel, drogjaival és hatóanyagaival ismerkedhetnek meg, hanem átfogó képet kaphatnak a hazai előfordulásáról és gyűjtéséről, a hazai vadon termő populációk változatosságáról, a gyűjtés problémáiról és a kamillavirág minőségével szemben támasztott növekvő elvárásokról, végül pedig a termesztési feltételeiről, a választható fajtákról is.

Kávéházi sarok (x)
(Dr. Bódis László)
AGROcafé – a mezőgazdasági szakma kávéháza.

Kapás kultúrák kisebb jelentőségű gyomfajainak generatív szaporítóképletei V-VI.
(Dr. Kazinczi Gabriella, Dr. Pintér Csaba)
A különleges technikával készült makrofelvételekhez a szakterület elismert képviselője készített leírásokat, amelyek bővítik ismereteinket a kapás kultúrák kisebb jelentőségű gyomfajainak gyommagvairól.

A minőségi termesztés, hozamnövekedés kettős mércéje – a kukorica és napraforgó tükrében (x)
Növényspecifikus, Rizodyne talajaktivátor tartalmú Gramix starter NPK és Gramix starter NP napraforgó és kukorica műtrágyák a Fertilia Kft.-től.

A Magyar Tudomány Ünnepe az MTA Agrártudományi Kutatóközpontban … Beszámoló
(Dr. Oláh István)

Változnak a mezőgazdasági termelők információszerzési szokásai. Sajtóközlemény
Ismerjék meg a mezőgazdasági termelést jövedelemszerzés céljából folytató gazdálkodók információszerzési szokásait vizsgáló felmérés eredményeit.

60 éves a magyar hibridkukorica Tudósítás
(bl)
Dr. Pap Endre elmékének adózva ünnepelte meg a hazai hibridkukorica 60 éves múltját, születésétől napjainkig az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézete.

Saaten-Union. Több termés. Nagyobb biztonság. Kukorica – 2014 (x) I
smerjék meg a Saaten-Union 2014-es kukorica ajánlatát.

Az agrártámogatások jövője. Beszámoló
(Kőhalmi Dezső)
Az agrártámogatások jövőjéről tartott november 5-én, nagy érdeklődés mellett, előadást Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese a Ceglédi Gazdakör meghívására, a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskolában, melyről jelen írásban számolunk be.

Egész évben kiskert. Decemberi teendők
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Saaten-Union. Több termés. Nagyobb biztonság. Napraforgó – 2014 (x)
Gyomirtó szernek ellenálló napraforgó-hibridek 2014-ben is a Saaten-Union-tól.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Új és még újabb gépek a HORSCH-tól (2.)
(Dr. Demes György)
Cikkünk előző részében a HORSCH új tarlóművelő, illetve talajművelő-műtrágyázó gépeit mutattuk be, most a hannoveri AGRITECHNIKA kiállításra készülve a sávos művelés és a növényvédelem gépesítésének újdonságait ismertetjük.

Gépmúzeumok – muzeális gépgyűjtemények (14.) Gépshow és gépésztalálkozó a „matyó-fővárosban” – Mezőkövesden
(Dr. Szekeres Béla)
Mezőkövesdet ma már joggal nevezhetjük az agrárgépészek és gépgyűjtők „mekkájának”, azzal a pozitív különbséggel, hogy ide minden mezőgépésznek, gépész és gépgyűjtő szakembernek, vagy más gépszeretőnek az életében legalább egyszer, de akár minden évben el kell/kellene „zarándokolni” – higgyék el, megéri. A szeptember 7-én megrendezett XV. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozón minden eddiginél többen vettek részt mind kiállítóként, mind vendégként, érdeklődőként.

Új XERIONOK a CLAAS-tól
(Dr. Demes György)
Alig száradt meg a tinta a CLAAS újdonságokról szóló háromrészes beszámolónkon, amikor újabb sajtótájékoztatóra jött meghívó, ezúttal a CLAAS Industrietechnik (CIT) gyárába, ahol a gépbemutató főszereplői ez alkalommal az új XERION nagytraktorok, a kibővült CMATIC fokozatnélküli hajtóműcsalád és a továbbfejlesztett JAGUAR 800 és 900 járvaszecskázók voltak. E cikkben az új XERION traktorcsalád legújabb tagjait, illetve azok legfontosabb műszaki jellemzőit állítjuk reflektorfénybe.

Átadták a BME-nek a 24 gépes CLAAS CAD számítógépes tervező labort
(AF)
A CLAAS Hungária Kft. és a BME Gép- és Terméktervezés Tanszék között fennálló eredményes együttműködés keretében 24 gépes CLAAS CAD számítógépes tervező labor ünnepélyes átadására került sor 2013. október 18-án a BME-n.

A New Holland gépek új forgalmazója az AGROTEC Magyarország Kft.
(dgy)
Budapesten, az EXPO Congress Hotel volt a színhelye 2013. október 16-án annak sajtótájékoztatónak, amelyen hivatalosan is nyilvánosságra hozták, hogy a CNH International SA és az Agrotec Magyarország Kft. között ez év augusztus 12-én között szerződés értelmében a New Holland mezőgazdasági gépek új magyarországi forgalmazója az Agrotec Magyarország Kft.

HATÁRTALANUL

Beszámoló a Kárpát-medencei „Összefogás” Fórumról
(bl)

TERMÉNYPIAC

Repcepiaci kitekintés
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Varga Edina)
A repce vonatkozásában a világ és hazánk terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek várható alakulását tekinthetik át az írásból.

Jobb árak és több lehetőség a kereskedésben (x)
Ismerjék meg a bő egy évvel ezelőtt indult online mezőgazdasági piacteret, a Magro.hu-t.

BIOTECHNOLÓGIA

A GMO-növényekről „tárgyilagosan”
(Dr. Heszky László)
E cikk a „növényvédelem az élelmiszer-biztonságért” című, a Növényorvos Nyílt Napon a Parlament Felsőházi termében, 2013. november 13-án elhangzott előadás anyagát tartalmazza, mely a géntechnológia kereskedelmi termékeivel, a GM-fajtákkal, és azok termesztési tapasztalataival foglalkozik.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Egyes termesztett gombafajok D-vitamin tartalmának növelése
(Szabó Anna, †Dr. Győrfi Júlia)
Ez az írás a Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Karának, Zöldség- és Gombatermesztési Tanszékén több éve zajló kutatás eredményei alapján nemcsak azt mutatja be, hogy a termesztett gombák D-vitamin-tartalmának növelésére milyen lehetőségeink vannak, hanem ehhez háttér-információként rávilágítja a figyelmet a különböző D-vitamin-forrásokra és a D-vitamin jelentőségére is a mindennapjainkban.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Hogyan alakul ki a gyümölcsfák fagytűrő képessége
(Dr. Szalay László)
Ahhoz, hogy gyümölcsfáink a zord téli időszak után a következő tavasszal zavartalanul tudják folytatni élettevékenységüket, nagyon fontos, hogy áttelelő szerveik kellőképpen fagytűrők legyenek, és ne károsodjanak az erőteljes téli lehűlésektől. Az ennek hátterében álló élettani és biokémiai folyamatokra világít rá a szerző írásában közel 20 éve tartó fagytűrési vizsgálatok eredményei, tapasztalatai alapján.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A Biblia és a szőlő
(Dr. Zanathy Gábor)
A szőlő egyike a Biblia leggyakrabban megemlített haszonnövényeinek. Jeles növényünk a Szentírásban legtöbbször hasonlatokban, példabeszédekben szerepel, de a szőlőre vonatkozó versek egyúttal számos értékes információt is hordoznak a korabeli termesztésről. A bibliai idők szőlőművelését Károli Gáspár fordításából való szövegrészletekre támaszkodva vázoljuk fel.

KITEKINTÉS

A klímaváltozás, a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás kapcsolata – mire lehet/kell számítani a jövőben?
(Dr. Somogyi Norbert)
Ez az írás szeptember 17-ére, a francia mezőgazdasági minisztériumban a „Mezőgazdaság, erdő, klíma” összefoglaló jelentés bemutatására és megvitatására kalauzolja el az olvasókat, ismertetve azokat a kihívásokat, amelyek megkerülhetetlenek a francia mező- és erdőgazdálkodás klímaváltozáshoz való alkalmazkodása során.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Fordította és összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet gazdálkodóknak… Vizes dolgainkról
(Kurucz Miklós)
A mostani Jegyzet a mezőgazdasági vízgazdálkodást, a vízvédelmet helyezi középpontba a Budapesten 2013 októberében megtartott Víz Világtalálkozó kapcsán.

Agrármúltunk nagyjai. Bruder János (1913-1982)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Bruder János életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen