Házikert

Chili paprika fajták – a 10 legjobb termesztésre alkalmas fajta

https://www.homesandgardens.com/gardens/types-of-chili-peppers

Dobjuk fel a házi ízeket egy kis saját termesztésű chilipaprikával!

A tél vége és a kora tavasz remek alkalom arra, hogy magról kezdjük el nevelni a chili paprika valamennyi fajtáját. Így egész nyáron bőséges mennyiségű pikáns termést kaphatunk. Mielőtt azonban magvetésbe kezdenénk, el kell döntenünk, hogy a rendelkezésre álló több száz fajta közül melyiket termesszük.

Azoknak, akik a paprika tökéletességét leginkább a nyelvzsibbasztó égető érzésben keresik, minden bizonnyal a legmagasabb Scoville Heat Unit (SHU) értékkel rendelkező – a kapszaicin, azaz az égető érzésért felelős alkaloid – chilipaprikát kell termeszteniük. Azok számára, akik kevésbé hajlanak a tűzzel való játékra, léteznek olyan zamatos ízű fajták, amelyek salsákhoz vagy csípős szószokhoz illenek, vagy olyanok, amelyek egyszerűen csak finom fűszeres ízt kölcsönöznek az ételeknek, de nem csípik túlságosan a szánkat. Mindegyik tökéletes fűszernövény a konyhában, feltéve, hogy van egy napos ablakpárkányunk, ahol jól érezhetik magukat.

Miután kiválasztottuk a fajtát, a siker titka abban rejlik, hogy tudomásul vesszük, ezek a növények a forró éghajlatot kedvelik. A magok csírázásához a 27 °C-os hőmérséklet az ideális. A növekedési jelek megjelenésére várhatóan a hetedik és a huszonegyedik nap között kell számítani, míg a palánták körülbelül 2,5 centiméteres magasságuk elérésekor kerülhetnek át a komposzttal teli cserepekbe.

A chili paprika fajták

1. Carolina Reaper chilipaprika
Erősség: skálán kívüli (2,2 millió SHU).
Színe: Pirosra érik
Mikor kell elvetni a magokat: Tél közepétől kora tavaszig
A növény mérete: Optimális körülmények között akár 152 cm is lehet.
Ha olyan chilipaprika fajtát keres, amely extrém égető hatású, válassza ezt az „olvadó lávának” nevezett világrekordert. A göcsörtös megjelenésű „Carolina Reaper” gyümölcsös, fahéjra és csokoládéra emlékeztető ízzel rendelkezik.

2. Anaheimi chilipaprika
Erősség: Közepesen csípős (500-2,500 SHU)
Színe: zöldből pirosra érő
Mikor kell elvetni a magokat: Tél közepétől kora tavaszig
A növény mérete: 50 cm
Az Anaheim paprikát a 20. század elején az Új-Mexikói Állami Egyetem munkatársai fejlesztették ki. Hosszú időn keresztül termeszthető.

3. Perui „Citromcsepp” chili
Erősség: csípős (30 000-50 000 SHU)
Színe: sárga
Mikor kell elvetni a magokat: Tél közepétől kora tavaszig
A növény mérete: 96,52 cm
Ez a népszerű, élénksárga chili a csípős és az erős citromos ízt ötvözi. A termések 4 cm hosszúra és 1 cm szélesre nőnek. Néha „Perui citromcsepp” néven árulják a származási országának elismeréseként, illetve Ají Limón néven.

4. Padron paprika (Capsicum annuum)
Erősség: Enyhe vagy közepes (500-2,000 SHU)
Színe: Zöld, éretten pirosra változik
Mikor kell elvetni a magokat: Tél közepétől kora tavaszig
A növény mérete: 50 cm +
Mint a legtöbb chilipaprika, ez is napos helyen fejlődik a legjobban.

5.  „Jalapeno” Chili paprika
Erősség: Közepes (2500-8000 SHU)
Színe: Zölddel kezdődik és vörösre érik.
Mikor kell elvetni a magokat: Tél közepétől kora tavaszig
A növény mérete: 30-60 centiméter
A növények tömörek, és sok testes, húsos termést hoznak, amelyek körülbelül 5 cm-esek, és a korán betakarítható chilik közé tartoznak.

6. Magyar csípős fűszerpaprika
Erősség: Közepes (1 000-15 000 SHU)
Szín: Sárga, narancssárgára érő
Mikor kell elvetni a magokat: Tél közepétől kora tavaszig
A növény mérete: 60-90 centiméter
A kb. 15 centiméteresre növő termések narancsvörösre színeződnek, amikor teljesen beérnek, de általában már korábban betakarítják őket.

7. Kecskeszarv chilipaprika
Erősség: Közepes (20 000-50 000 SHU)
Szín: zöld, vörösre érő
Mikor kell elvetni a magokat: Tél közepétől kora tavaszig
A növény mérete: 60-90 cm
A növény termése egy ideig zöld marad, majd éréskor élénkpirosra színeződik. Nagy termést hoz, 10-15 cm-es, jó ízű, cayenne típusú chilipaprikát.

8. Capsicum annuum ‘NuMex twilight’
Erősség: Közepesen csípős (kb. 30 000 SHU)
Szín: Lila, sárga, narancssárga és vörös.
Mikor kell elvetni a magokat: Tél közepétől kora tavaszig
A növény mérete: 50 cm
A növényen található kúp alakú termések sokasága gyakran 4 színű, így a beltéri kert részeként cserepekben termeszthető fajta.

9. Chilipaprika „Prairie Fire”
Erősség: Csípős (akár 70 000-80 000 SHU)
Szín: Chartreuse, krémszínű, sárga, narancssárga és piros.
Mikor kell elvetni a magokat: Tél közepétől kora tavaszig
A növény mérete: 45 cm
Ez a termékeny chili a zöld levélzet felett apró, felálló termést hoz karmazsin, krémszínű, sárga, narancssárga és piros színben. Gyorsan növő fajta, gyümölcsös és tüzes ízű, amely remekül feldobja az ételeket.

10. Chilipaprika ‘Hungarian Black’
Erősség: Közepes (5 000-10 000 SHU)
Szín: Fekete vagy vörösesbarna.
Mikor kell elvetni a magokat: Tél közepétől kora tavaszig
A növény mérete: 70-90 cm
Ennek az ízletes chilinek a szemet gyönyörködtető termése egyedi lila-fekete színűre érik. Magas növényeinek zöld levelei lila erezetűek, és szép, lila szegélyű virágai vannak.

Chili termesztése otthon: vetéstől a termésig

2025. március 10. 08:10

A chilik – akárcsak a paprikák – eredetileg Dél-Amerikából származnak, ezért természetüknél meleg- és fényigényesek.

Kora tavaszi metszés: mihez ne nyúljunk még?

2025. március 9. 13:10

Vannak növények, amelyeket vagy más évszakban kell metszeni, vagy egyáltalán nem igényelnek rendszeres visszavágást.

Hogyan maradhatnak tovább frissek a vágott virágok?

2025. március 9. 11:10

A frissen vásárolt virágok sokszor néhány nap után hervadni kezdenek. Ha betartunk néhány szabályt, hosszabb ideig élvezhetjük őket.

Tőzeg kontra kókuszrost: fenntarthatósági kérdések

2025. március 9. 05:40

Nézzük meg, mennyi érdekességet lehet tudni a tőzegről és a kókuszrostról, hiszen ez a két leggyakoribb közeg a kertészeti termesztésben!

Chilipaprika az űrből

2021. augusztus 4. 07:36

Az űrállomáson végzett kísérletek segítenek megoldásokat találni a NASA hosszútávú űrkutatásai során felmerülő élelmezési kérdések megválaszolására.

Hihetetlen változatosságot mutató zöldségfajunk: a paprika

2020. március 21. 13:35

A paprika a Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozik, világszerte mintegy 20 faját termesztik, ebből azonban csak 5 számít igazán elterjedtnek. Egyes típusait (fajait) nem friss zöldségként, hanem elsősorban (vagy kizárólagosan) fűszerként, fűszerező anyagként használják fel. Csípősségét a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza.

„Szívvel, lélekkel dolgozni, és akkor elérem céljaimat!”- Erdei Roland a ChillER Manufaktúra alapítója

2018. november 27. 15:34

Mit is mondhatnék. Tudom, tudom, hogy már megint egy interjú, de lehet valami annál inspirálóbb, mikor egy fiatal tehetség enged be egy kicsit a kulisszák mögé? Mostanában szerintem vonzom azokat a termelőket, akik a Szent István Egyetemen végeztek Gödöllőn, nem is értem miért...

Elsárgul a chili-ültetvény - mi történik a paprikákkal?

K. Tamás kérdése: A fóliasátor alatt termelt növényfajtákban, a Habanero, Carolina Reaper, Douglah Trinidad chili fajták levelei felülről induló valamilyen betegségben szenvednek. A környező kertekben a szabadföldi paprikát, paradicsomot, burgonyát és babot is érinti, viszont a kukoricának nincs baja.