24℃ 21℃
július 15. Örkény, Henrik, Roland, Bonaventúra
Házikert

Ehető virágok: ezeket ültetjük a konyhakertbe

Agrofórum Online

A konyhakertet feldobhatjuk ehető virágokkal is, melyek ráadásul sok esetben a biokert alapnövényei is. Így két legyet ütünk egy csapásra, jelzőnövényünk is lesz az egymást segítő növények rendszeréhez, és a salátánkra is tehetjük őket!

Bársonyvirág, alias büdöske

A bársonyvirágot sokan büdöskeként ismerik, mert jellegzetesen erős illatú dísznövény. A biokertben akkor vesszük hasznát, ha a konyhakerti növényünkről a csigákat át akarjuk csábítani máshova, például a büdöskére.

Az ehető virágok között a kesernyés virágok közé tartozik, így csak módjával használjuk a tányéron, nehogy más salátafélékkel vagy zöldekkel együtt már ehetetlen legyen a végeredmény. Szintén a kesernyések közé tartozik a rukkola és a sóska, spenót is, de még a kelkáposzta is.

Pitypangvirág, a sárga méhcsalogató

A pitypang százszám virágzik a természetesebb gyepekben. Akár a levelét, akár a virágát szedjük meg, számos felhasználási módja van. Levelét és virágát salátákba teszik, de sárga virágaiból pitypangszörpöt, szirupot is főzhetünk.

Valójában a pitypangnak nagyon sokféle felhasználási módja van. Néhol sörnek főzik le, van, aki főzelékként kedveli, de készülhet belőle kávé, szappan, de még lekvár is.

Gyógyászati értéke sem elhanyagolható: szívelégtelenséget gyógyítottak vele népgyógyászati leírások szerint, mentsruációs panaszokat enyhíthet, magas vérnyomás kezeléskor is használták. Sajnos ma már ezek a tudások kikopnak a köztudatból és csak gyomnövény mivoltát ismerik a legtöbben.

A keserű ízét a tejnedvében található hatóanyagok adják egyébként.

FONTOS! A pitypangra sokan allergiások, így először allergiatesztet érdemes végezni, mielőtt a tányérunkban landol, vagy más felhasználásra kerülne a kezünkbe.

Sarkantyúka, bodzavirág, sásliliom

Nagy kedvenceim közé tartozik az ehető virágok világában a sásliliom, mert akár még palacsintabundába is beforgathatók! Ha a sásliliom receptekre rákeresünk, akkor még rizzsel töltött verziót is találunk az interneten. Nagy ehető virágos szakemberként, Halmos Mónika receptjei azok, melyek nemcsak bombabiztosak, de még ízletesek is.

Amúgy a biokertben a sarkantyúka jó jelzőnövénye a földibolhának és a poloskának is, így nemcsak finom lesz, de hasznos is. Szerencsére ez az előző két növényről nem mondható el, viszont a bodza esetében a sok fekete levéltetűvel számolni kell, így érdemes a bodzatövek köré a természetes piretroidtartalmú rebarbarát ültetni, ha növénytársításban gondolkodunk.

Locsolni nincs idő? Válasszon túlélő növényeket!

2025. július 15. 08:10

Nem minden növény igényel napi öntözést. Bemutatjuk azokat a fajtákat, amelyek kevés gondozással is díszlenek, és jól bírják a nyári aszályt.

Miért hervadnak el a balkonvirágok? Öntözési hibák és megoldások

2025. július 14. 14:10

Naponta locsolja, mégis lekonyulnak a virágai? Nem biztos, hogy kevés a víz: összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait.

Túl sok a levél, kevés a füge? – így alakítsa a koronát nyáron!

2025. július 13. 13:10

A túlburjánzó fügelomb nyáron a termést is visszavetheti – mutatjuk, hogyan érdemes alakítani a koronát a jobb hozamért.

Nyári metszés – a júliusi kert karbantartása

2025. július 13. 08:10

A nyári metszés nemcsak esztétikai kérdés – segíti a növények egészségét, terméshozamát és ellenálló képességét is a forróságban.

Itt van a levendulaszezon!

2023. június 10. 07:34

185 hazai és 44 határon túli olyan levendulás, amely a közönség számára nyitott.

Ezért használták dédanyáink is a körömvirágot

2025. június 26. 13:10

Természetes megoldás horzsolásokra, gyulladásra és száraz bőrre: a körömvirágot érdemes otthon is tartani – kívül-belül hasznos!

Mit kell tudni a palástfűről?

2022. november 9. 05:37

Jótékony hatásairól ódákat zengenek a gyógynövényeket ismerők és használók. Nézzük sorra, mit érdemes tudni a palástfűről!

Gyógy- és fűszernövények szak indul Gyöngyösön - Családi birtok is van a gyakorlati képzőhelyek között

2020. január 15. 05:36

A képzés célja gyógynövényes szakemberek képzése, akik mind a termesztéstechnológiában, mind a gyűjtésben megfelelő ismeretekkel rendelkeznek.