Házikert

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

Agrofórum Online

A fekete paradicsomot a régóta elfeledett vadparadicsomból hozták létre, és egy teljesen új íz, és egy újfajta "paradicsomélmény" lett a sok évnyi keresztezések eredménye. Itt nem genetikai módosításról van szó, hanem keresztezéses nemesítésről.

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, de íze és színe is teljesen más. Fűszeres és igen karakteres ízvilágú, valaki vagy nagyon szereti, vagy nem hajlandó megenni. Annyiban érdekes még a fekete paradicsom fajtaként, hogy nemcsak teljesen éretten fogyasztható, mint a klasszikus paradicsomfajták, hanem féléretten is akár. Ez a nemesítés egyik fő iránya volt a keresztezések során.

Kumato, vagyis a fekete paradicsom

Mikor a fekete paradicsomról kutattam az interneten és a szakmai leírásokban, akkor rengeteg hasznos dolgot találtam. Például jótékony egészségügyi hatásairól is rengeteget lehet olvasni, segíthet az elhízás megelőzésében, de írtak a cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatásáról, sőt még a rákmegelőzés kapcsán is említésre került. Hogy a svájci szakemberek a nemesítés során ezt is alapcélnak vették, ezt nem tudni, de ha tényleg olyan hatással bír, ahogy a leírásokban található, akkor méltó helyet kéne elfoglaljon a kertünkben is.

A fekete paradicsom másik neve a kumato, melynek az egyik fő érdekessége, hogy bármely érési állapotban fogyasztható. Ez azoknak lesz jó hír, akik szeretik a zöld paradicsomból a savanyúságot, mert így akkor az élvezet is megmarad, és nem kell aggódni a kellemetlen, burgonyafélékre jellemző káros vegyületektől sem.

Hogyan néz ki a kumato?

A gyümölcs héja szinte fekete, de lehet kapni kevésbé fekete vagy „mosott fekete” színeket is már. A belseje az eredeti kumatonak ugyanolyan piros, mint a közönséges paradicsomé, de ebben is vannak már mutációk, mert rengeteg fekete, zöldesfekete vagy pirosas-fekete húsú fajtát lehet találni.

A gyümölcs héja szinte fekete, de lehet már kapni kevésbé fekete kumatot is (fotó: Pexels)

Mielőtt a mutáció szótól megijednénk, ez jelen esetben egy jó irányt jelent, hiszen beltartalomban is gazdagabb lett a növény. Magasabb az antioxidáns-tartalma és a színanyagok tekintetében is dúsabb lett.

Eleinte sötétzölden indulnak a bogyók, majd így zölden növekedik, és az érés vége felé kezd el igazán feketedni a termés.

Hogyan termeszthető a fekete paradicsom?

A fekete paradicsom alapvető igényei nem térnek el a megszokott paradicsomfajtáktól, de növekedési erélye igen nagy, ezért támrendszert kell neki kialakítani.

Mivel a termések mérete is igen nagy, így azok súlya miatt is indokolt, hogy erős támasztékot adjunk a növénynek, hogy a hajtások ne hasadjanak le a súlyos termések alatt.

Mivel fekete színűre érik, ezért fontos, hogy árnyékba véletlenül se ültessük! Míg egy klasszikus paradicsom akár el is lehetne egy félárnyékos kertben, addig egy kumato inkább csak a fényben érzi jól magát, így lesz a fajtára jellemző erőteljes színe a terméseknek.

Büdöske gondozása nyári hőségben – a legjobb tippek

2025. augusztus 13. 14:10

A büdöske nyáron is ragyoghat, ha tudja, hogyan kell gondozni a hőségben. Mutatjuk a hosszú virágzás titkait!

Mit jelent, ha sok a szitakötő a kertben?

2025. augusztus 12. 05:40

A szitakötőket szerintem mindenki szereti. Igazi nyári idillikus hangulatot kölcsönöznek a kertnek, vidám táncukkal feldobják a kerti tavakat és környéküket.

Virágpompában a kánikulában – ezek a növények bírják a hőséget

2025. augusztus 11. 13:10

A kánikula nem minden virág kedvence, de van néhány faj, ami a nyári meleget is ragyogó virágzással hálálja meg.

Milyen fűszernövényeket száríthatunk kezdőként?

2025. augusztus 11. 05:40

Érdemes olyan fűszernövényekkel kezdeni a szárítás kipróbálását, amelyek jól tűrik a szárítást, könnyen kezelhetők, és nem igényelnek különleges eszközöket vagy technikákat.

Ezek a legjobb zöldséges receptek a kánikulában

2022. augusztus 13. 08:34

A nyári hőségben az utolsó dolog, amire vágyunk, hogy a tűzhely felett izzadva órákig küzdjünk a másnapi ebédért, még ha a növekvő alapanyagárak miatt meg is éri többet főzni.

Szabadföldi zöldségtermesztés a hétvégi telkünkön talajtakarással

2018. április 25. 14:40

Községeink határában elterülő, családi tulajdonban lévő kisebb telkek sok lehetőséget rejtenek magukban. Többek között megteremhet rajta számos zöldség- és gyümölcsféle is a család szükségletének kielégítésére.

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

2020. november 27. 07:02

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben II.

2021. szeptember 28. 05:41

Az agrokémiában a tápanyag-utánpótlás kapcsán négy elemet szokás figyelembe venni, a mennyiség mellet, a trágyaösszetételt, a trágyakijuttatás időzítését (trágyamegosztást) és a kijuttatás, illetve bemunkálás módját.