Házikert

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

Agrofórum Online

A fekete paradicsomot a régóta elfeledett vadparadicsomból hozták létre, és egy teljesen új íz, és egy újfajta "paradicsomélmény" lett a sok évnyi keresztezések eredménye. Itt nem genetikai módosításról van szó, hanem keresztezéses nemesítésről.

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, de íze és színe is teljesen más. Fűszeres és igen karakteres ízvilágú, valaki vagy nagyon szereti, vagy nem hajlandó megenni. Annyiban érdekes még a fekete paradicsom fajtaként, hogy nemcsak teljesen éretten fogyasztható, mint a klasszikus paradicsomfajták, hanem féléretten is akár. Ez a nemesítés egyik fő iránya volt a keresztezések során.

Kumato, vagyis a fekete paradicsom

Mikor a fekete paradicsomról kutattam az interneten és a szakmai leírásokban, akkor rengeteg hasznos dolgot találtam. Például jótékony egészségügyi hatásairól is rengeteget lehet olvasni, segíthet az elhízás megelőzésében, de írtak a cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatásáról, sőt még a rákmegelőzés kapcsán is említésre került. Hogy a svájci szakemberek a nemesítés során ezt is alapcélnak vették, ezt nem tudni, de ha tényleg olyan hatással bír, ahogy a leírásokban található, akkor méltó helyet kéne elfoglaljon a kertünkben is.

A fekete paradicsom másik neve a kumato, melynek az egyik fő érdekessége, hogy bármely érési állapotban fogyasztható. Ez azoknak lesz jó hír, akik szeretik a zöld paradicsomból a savanyúságot, mert így akkor az élvezet is megmarad, és nem kell aggódni a kellemetlen, burgonyafélékre jellemző káros vegyületektől sem.

Hogyan néz ki a kumato?

A gyümölcs héja szinte fekete, de lehet kapni kevésbé fekete vagy „mosott fekete” színeket is már. A belseje az eredeti kumatonak ugyanolyan piros, mint a közönséges paradicsomé, de ebben is vannak már mutációk, mert rengeteg fekete, zöldesfekete vagy pirosas-fekete húsú fajtát lehet találni.

A gyümölcs héja szinte fekete, de lehet már kapni kevésbé fekete kumatot is (fotó: Pexels)

Mielőtt a mutáció szótól megijednénk, ez jelen esetben egy jó irányt jelent, hiszen beltartalomban is gazdagabb lett a növény. Magasabb az antioxidáns-tartalma és a színanyagok tekintetében is dúsabb lett.

Eleinte sötétzölden indulnak a bogyók, majd így zölden növekedik, és az érés vége felé kezd el igazán feketedni a termés.

Hogyan termeszthető a fekete paradicsom?

A fekete paradicsom alapvető igényei nem térnek el a megszokott paradicsomfajtáktól, de növekedési erélye igen nagy, ezért támrendszert kell neki kialakítani.

Mivel a termések mérete is igen nagy, így azok súlya miatt is indokolt, hogy erős támasztékot adjunk a növénynek, hogy a hajtások ne hasadjanak le a súlyos termések alatt.

Mivel fekete színűre érik, ezért fontos, hogy árnyékba véletlenül se ültessük! Míg egy klasszikus paradicsom akár el is lehetne egy félárnyékos kertben, addig egy kumato inkább csak a fényben érzi jól magát, így lesz a fajtára jellemző erőteljes színe a terméseknek.

Vigyázzunk: a levelek alatt megfulladhat a gyep!

2025. október 15. 08:10

A lehullott levelek szépek, de veszélyesek is lehetnek – mutatjuk, hogyan őrizzük meg a kert szépségét és egészségét ősszel.

Őszi dekorációs ötletek a kertbe

2025. október 15. 05:40

Az ősz az elmúlás mellett az otthonosság időszaka is – használjuk ki, és varázsoljuk kertünket igazi, színes menedékké!

Így éli túl a leander a magyar telet!

2025. október 14. 11:10

A mediterrán leander a magyar klímán is megél, ha jól választjuk meg az ültetés idejét, a talajt és a napfényes, védett helyet.

Jó hír: egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe a magyar háztartásokban

2025. október 14. 05:40

A Nébih 8 éve vizsgálja hazánkban a családi élelmiszerhulladék-termelést. A legújabb összesítés szerint harmadával csökkent az élelmiszer-pazarlásunk.

Hipermarket kontra termelői piac: így vásárolnak zöldséget a magyarok

2021. október 27. 12:50

A magyarok többsége hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerülnek ezek a tányérra. A megvásárolt zöldségek toplistáját még mindig a klasszikusok, a tévépaprika és a fürtös paradicsom vezetik, de a fiatalok egyre inkább az édesebb verziókat keresik – derül ki az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ kutatásából.

Kényes egyensúly: gazdaságosság, fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás

2019. november 12. 08:19

A hollandiai Nunhem adott otthont a BASF 2019. október 9. és 10. között megrendezett nemzetközi sajtótájékoztatójának, amelyen a multinacionális vállalat főbb stratégiai irányvonalait mutatták be.

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

2023. szeptember 15. 10:40

Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

Indítsuk az új évet méregtelenítéssel

2024. január 2. 07:10

Íme, itt a január. Gazdagabbak lettünk (jó esetben) remek ajándékokkal, meghitt családi pillanatokkal, na meg jó néhány pluszkilóval. Ez utóbbiaktól igencsak sürgősen szeretnénk megválni, de bármely gyorsan jöttek, távozni nem fognak ilyen észrevétlenül. Kezdődhet hát az újévi méregtelenítés és ezzel együtt a tudatos testmozgás is.