Házikert

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

Agrofórum Online

A fekete paradicsomot a régóta elfeledett vadparadicsomból hozták létre, és egy teljesen új íz, és egy újfajta "paradicsomélmény" lett a sok évnyi keresztezések eredménye. Itt nem genetikai módosításról van szó, hanem keresztezéses nemesítésről.

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, de íze és színe is teljesen más. Fűszeres és igen karakteres ízvilágú, valaki vagy nagyon szereti, vagy nem hajlandó megenni. Annyiban érdekes még a fekete paradicsom fajtaként, hogy nemcsak teljesen éretten fogyasztható, mint a klasszikus paradicsomfajták, hanem féléretten is akár. Ez a nemesítés egyik fő iránya volt a keresztezések során.

Kumato, vagyis a fekete paradicsom

Mikor a fekete paradicsomról kutattam az interneten és a szakmai leírásokban, akkor rengeteg hasznos dolgot találtam. Például jótékony egészségügyi hatásairól is rengeteget lehet olvasni, segíthet az elhízás megelőzésében, de írtak a cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatásáról, sőt még a rákmegelőzés kapcsán is említésre került. Hogy a svájci szakemberek a nemesítés során ezt is alapcélnak vették, ezt nem tudni, de ha tényleg olyan hatással bír, ahogy a leírásokban található, akkor méltó helyet kéne elfoglaljon a kertünkben is.

A fekete paradicsom másik neve a kumato, melynek az egyik fő érdekessége, hogy bármely érési állapotban fogyasztható. Ez azoknak lesz jó hír, akik szeretik a zöld paradicsomból a savanyúságot, mert így akkor az élvezet is megmarad, és nem kell aggódni a kellemetlen, burgonyafélékre jellemző káros vegyületektől sem.

Hogyan néz ki a kumato?

A gyümölcs héja szinte fekete, de lehet kapni kevésbé fekete vagy „mosott fekete” színeket is már. A belseje az eredeti kumatonak ugyanolyan piros, mint a közönséges paradicsomé, de ebben is vannak már mutációk, mert rengeteg fekete, zöldesfekete vagy pirosas-fekete húsú fajtát lehet találni.

A gyümölcs héja szinte fekete, de lehet már kapni kevésbé fekete kumatot is (fotó: Pexels)

Mielőtt a mutáció szótól megijednénk, ez jelen esetben egy jó irányt jelent, hiszen beltartalomban is gazdagabb lett a növény. Magasabb az antioxidáns-tartalma és a színanyagok tekintetében is dúsabb lett.

Eleinte sötétzölden indulnak a bogyók, majd így zölden növekedik, és az érés vége felé kezd el igazán feketedni a termés.

Hogyan termeszthető a fekete paradicsom?

A fekete paradicsom alapvető igényei nem térnek el a megszokott paradicsomfajtáktól, de növekedési erélye igen nagy, ezért támrendszert kell neki kialakítani.

Mivel a termések mérete is igen nagy, így azok súlya miatt is indokolt, hogy erős támasztékot adjunk a növénynek, hogy a hajtások ne hasadjanak le a súlyos termések alatt.

Mivel fekete színűre érik, ezért fontos, hogy árnyékba véletlenül se ültessük! Míg egy klasszikus paradicsom akár el is lehetne egy félárnyékos kertben, addig egy kumato inkább csak a fényben érzi jól magát, így lesz a fajtára jellemző erőteljes színe a terméseknek.

5 perc alatt elsajátítható módszer a növényszaporításhoz

2025. szeptember 4. 11:10

A dugványozás olcsó, egyszerű és megbízható módszer, amellyel muskátlitól a hortenziáig sokféle dísznövény szaporítható otthon is.

Mi legyen a sok leszüretelt zöldséggel?

2025. szeptember 4. 05:40

Szerencsére számos praktikus, ízletes és hosszú távon is fenntartható megoldás létezik a zöldségek tartósításához. Nézzük is sorra!

Tényleg olyan veszélyes a trombitafolyondár a kertben?

2025. szeptember 3. 16:10

A trombitafolyondár díszes, de agresszív növény. Megmutatjuk, hogyan tartható kordában, és mikor csak a kiirtás a megoldás.

Sűrű pázsit titka: miért ősszel vessünk füvet?

2025. szeptember 3. 08:10

Ősszel ideális a fűmagvetés: a megfelelő előkészítéssel és gondozással sűrű, egészséges pázsit fejlődhet a kertben.

Mi legyen a zöldségek szárával szezon végén?

2024. október 2. 05:40

Egy kertben semmi sem hulladék, ha fenntartható módon kertészkedünk.

Burgonya- és zöldségtermesztés tavaszi munkálatainak támogatása a megfelelő gépekkel

2019. április 11. 09:06

A burgonya és zöldségtermesztés tavaszi munkái területén elvárt a termesztés technológia igényeinek magas színvonalon megfelelő, de mindemellett költséghatékony gépek megléte, amelyek segítségével tartósan biztosítható a versenyképes, erős értékesítési háttér.

Indul a zöldség-gyümölcs kampány, Frutti és Veggi beindították a rakétákat

2018. március 29. 07:18

Kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk, ez számos betegség, elhízás stb. forrása. Ezért már gyermekkorban változtatni kell az étkezési szokásokon.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.